Miskolci fröccsfesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A miskolci fröccsfesztivál Miskolc kulturális életének 2006 óta évente megrendezett színfoltja, amely a borkultúra magasabb szintre emelését és Miskolc idegenforgalmának fejlesztését is elősegíti. A fesztivál megismerteti a látogatókkal a fröccsözés történetét, a borfajtákat és az ezekből készült fröccsfajtákat.

Története[szerkesztés]

A fröccs létrejöttét Jedlik Ányos 1826-os találmánya, a szódavíz tette lehetővé. A bor és a szódavíz elegyét eredetileg spiccernek (spitzer) nevezték, és ezt magyarosította fröccsre Vörösmarty Mihály. Az italnak számos változata alakult ki az idők folyamán, a miskolci fröccsfesztiválon 21 féle fröccsöt szolgálnak fel, amelyek a bor és a szódavíz arányaiban térnek el egymástól. A hagyományos keverésű italok mellett alkoholmentes, magas gyümölcstartalmú és különleges, méz hozzáadásával készült fröccsöket is kóstolhatnak a kíváncsi vendégek, sőt a gyermekek is megkóstolhatják a számukra készült alkoholmentes gyermekfröccsöt.

A fröccsfesztivál története szorosan kapcsolódik a Múzeumok Éjszakája című országos programsorozathoz, amit minden évben Szent Iván éjszakáján, június 24-én, illetve a jeles naphoz közeli hétvégén rendeznek meg. 2005-ben a Herman Ottó Múzeum a rendezvény keretein belül otthont adott egy szódakiállításnak is, amelyen kiderült, hogy az avasi pincékben milyen nagy kedvvel fogyasztották elődeink az azóta is népszerű fröccsöt.

A szódakiállítás sikerén felbuzdulva gondolták a szervezők, hogy ezt a szokást újra fel kellene eleveníteni, és 2006-tól elindították a fröccsfesztivált. A bor és a szóda házasságából született fröccsöt azóta is minden évben megünneplik, változatos kulturális programokkal körítve. A fesztivál hamar olyan népszerű lett, hogy 2008-tól kétnaposra bővítették.

A rendezvényt a Herman Ottó Múzeum kiállítási épületében (Papszer 1.) és udvarán tartják meg, rendszerint délután 2 vagy 3 órától hajnali 2 óráig. Minden évben más és más mottó fémjelzi a fesztiváli hangulatot. 2009-ben például a rendezők egy Márai Sándor idézetet választottak:

Mert a szódavíz nem ásványvíz, ezt jegyezzük meg jól. A szóda már a civilizáció, ez igaz, de nemzedékek és évszázadok fortélya kellett hozzá, míg a magyar megtanulta és feltalálta a fröccsöt, ami a hosszú élet titka.
– (Márai Sándor: Magyar borok)

A 2010-es idézet Vörösmartytól való:

Fölfelé megy a borban a gyöngy; / Jól teszi, / Tőle senki e jogát el / Nem veszi…
– (Vörösmarty Mihály: Fóti dal)

Az évek során a fesztivál programjai kiterjedtek a kulináris élvezetekre is. Minden évben más ételkülönlegességeket mutatnak be, például a 2009-es fesztiválon középkori ételek szerepeltek a menüben. Körítésként a tájegységre jellemző borokat, sajtokat, pékárukat kínáltak. 2010-ben szódásüveg bemutatót és vásárt rendeztek, a hangulatot latin-jazz koncert biztosította.

Források[szerkesztés]