Mindszenty – A fehér vértanú

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mindszenty
2010-es magyar film
Rendező Koltay Gábor
Producer Somlai Zsuzsanna
Műfaj dokumentumfilm
Főszerepben Sipos Imre
Zene Koltay Gergely
Szűts István
Operatőr Mezei Attila
Vágó Mezei Attila
Gyártásvezető Somlai Zsuzsanna
Gyártás
Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Játékidő 138 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Korona film
Bemutató 2010. október 7.
Korhatár 12 II. kategória (F/10547/D)
További információk

A Mindszenty – A fehér vértanú egy portréfilm, amely az utolsó magyar hercegprímásról, a 20. század magyar katolikus egyházának meghatározó alakjáról, Mindszenty Józsefről szól.

A vörös színű vértanúságot ma a fehér vértanúság, a tanúságtétel váltotta fel. Tudjuk, hogy Kínában még létezik a vörös vértanúság a keresztények számára, Európát a fehér vértanúság jellemzi. Ennek egyik nagyon szép szintézise XVI. Benedek pápa – még Ratzinger bíboros kifejezése, amely a relativizmus diktatúrájára utal. Nekünk, keresztényeknek rá kell ébrednünk, hogy éppen a relativizmus diktatúrája az, ami ellen küzdenünk kell. Valóságos vallásüldözésről van szó, amely új fajta tanúságtételt igényel.
– P. Fernando Taccone pasztorálteológiai professzor

A film elkészítése[szerkesztés]

A filmet Koltay Gábor rendezte. A producer és a gyártásvezető Somlai Zsuzsanna volt, az operatőr és a vágó Mezei Attila. A portréfilm zeneszerzői Koltay Gergely és Szűts István. A filmnek egyetlen szereplője Sipos Imre. Forgalmazója a Korona film, 2010-ben mutatták be a nagyközönségnek. A filmben számos archív anyag, visszaemlékezés és személyes beszámoló van.

A film tartalma[szerkesztés]

A film Tiszteletre méltó Mindszenty József bíboros-hercegprímásról szól. 1892-ben született. 1915-től pap, 1944-ben már veszprémi püspök. Serédi Jusztinián hercegprímás halála után pedig ő lesz az utódja. Tiltakozott a zsidóüldözés ellen, ezért börtönbe vetette a nyilas kormányzat. Miután a szovjetek megérkeztek hazánkba, Mindszenty újra szabad volt, de nem sokáig. A Rákosi-diktatúra idején koncepciós perben elítélték és több évig börtönben volt. Amikor kitört az 1956-os forradalom és szabadságharc, kiszabadult. Hamarosan azonban elbukott a forradalom és az amerikai nagykövetségre menekült. Aztán elhagyta az országot. Haláláig a bécsi Pázmáneumban lakott és több látogatást is tett a világ magyarjai között. 1975-ben halt meg.

A film vezérmotívuma az, hogy egy magyar fiatalember (Sipos Imre) motorjával végigutazza Mindszenty bíboros életútjának a helyszíneit, templomokba látogat és végül belép az Esztergomi bazilika nagykapuján.

Források[szerkesztés]