Mill Ends Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mill Ends Park
Mill Ends Park, a világ legkisebb parkja
Mill Ends Park, a világ legkisebb parkja
Elhelyezkedése
Ország Amerikai Egyesült Államok
Helyszín Oregon
Mill Ends Park (USA)
Mill Ends Park
Mill Ends Park
Pozíció az USA térképén
é. sz. 45° 30′ 58″, ny. h. 122° 40′ 24″Koordináták: é. sz. 45° 30′ 58″, ny. h. 122° 40′ 24″
Általános adatok
Alapítás ideje 1976
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Mill Ends Park témájú médiaállományokat.

A Mill Ends park egy kis park az amerikai Oregon állambeli Portland belvárosában (é. sz. 45° 30′ 58″, ny. h. 122° 40′ 24″), amelyet 1948. Szent Patrik napján alapítottak, hogy koboldkolónia lehessen és különböző csigafajoknak adjon otthont. Ez a legkisebb park a világon a Guinness Rekordok Könyve szerint, mely először 1971-ben adta meg a parknak ezt az elismerést. A park egy két láb (61 centiméter) átmérőjű (összesen 0,2916 m² területű) kört foglal el útsávok közt egy olyan helyen ahova 1948-ban egy lámpaoszlopot terveztek állítani. A lámpa előkészített helyén gazok kezdtek megjelenni. Dick Fagan, az Oregon Journal rovatvezetője, akinek Fagan irodája a forgalmas főút sávelosztójára nézett, a lyukba virágokat ültetett és az újságbeli rovata után elnevezte „Mill Ends”-nek. (Mill ends rönkvéget jelent angolul).

Fagan a park eredetének történetét a következőképp mesélte el[forrás?]: Épp kinézett az ablakon és meglátott egy koboldot ásni a lyukban. Lerohant és megragadta a koboldot, ami azt jelentette, hogy egy kívánság az övé. Fagan egy saját parkot kívánt; azonban a kívánságban nem adta meg a park méretét a kobold a lyukat adta neki. A következő két évtizedben Fagan gyakran szerepeltette szeszélyes rovatában a parkot és Patrick O'Toole nevű főkoboldját.

Fagan 1969-ben rákban elhunyt, de a park tovább élt mások gondozásában. 1976-ban hivatalos városi parkká tették.

Az évtizedek során a kis parkban sok különös tárgy fordult meg, köztük egy pillangóknak szánt uszoda (ugródeszkával együtt), egy patkó, a Journal épületének egy darabja és egy mini óriáskerék (melyet egy normál méretű daru tett a helyére).

2006 februárjában egy útépítés alatt a parkot ideiglenesen körülbelül 80 lábbal odébb helyezték, majd 2007. március 16-án visszahelyezték eredeti helyére.[1][2]

Források[szerkesztés]

  1. Hayes, Chatten. „It's a big occasion for tiniest park on planet”, inPortland magazine, The Oregonian, 2007. március 15. (Hozzáférés ideje: 2007. március 15.) 
  2. Stumptown Stumper. Portland Tribune, 2006. augusztus 24. (Hozzáférés: 2006. november 22.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mill Ends Park című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Mill Ends Park témájú médiaállományokat.