Miklós enoszi uralkodó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Niccolo Gattilusio
Enosz szigetének első szuverén uralkodója
Miklós
Uralkodási ideje
1376 1409
Elődje-
UtódjaPalamédész
Leszbosz régense
Uralkodási ideje
1384 1387
Életrajzi adatok
UralkodóházGattilusi család
Született14. század
Genova[1]
Elhunyt1409[1]
Testvére(i)I. Ferenc leszboszi uralkodó
SablonWikidataSegítség

Miklós enoszi uralkodó szül. Niccolò Gattilusio (megh. Enosz, 1409. k.) genovai származású kalóz, I. Ferenc leszboszi uralkodó testvére és társuralkodója, Enosz kis-ázsiai városának uralkodója, 1384 és 1387 között Leszbosz régense.

Szüleik neve nem ismert, de anyai ágról valószínűleg a genovai Doria családtól származnak. Bátyjával részt vett a kalóz kalandokban, majd 1354-ben segítséget nyújtottak V. János bizánci császárnak a bizánci polgárháborúban, hogy a császár visszafoglalhassa a trónját. Francesco a segítségért cserébe megkapta Mária konstantinápolyi hercegnő kezét, illetve Leszbosz szigetét. Bátyja olyan sikeres lett, hogy további szigetek kerültek a hatalma alá és a Genovai Köztársaság kezén levő Enosz városát is elnyerte 1376-ban, amit aztán Miklósnak adományozott.

Ferenc 1384-es tragikus halála után Miklós irányította egy darabig Leszboszt, mert unokaöccse, Jakab, akit II. Ferenc néven tettek meg a sziget arkhónjává, még kiskorú volt, ezért Miklós ellátta a régens szerepét.

Házasságáról semmit sem tudni, csupán lányának a neve ismert, akit Mariettának hívtak. Mivel utódja nem volt, egyik unokaöccse Palamédész került Enosz városának élére halálát követően.

  1. a b Dizionario Biografico degli Italiani (olasz nyelven), 1960. (Hozzáférés: 2018. november 21.)