Mijazaki Cutomu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mijazaki Cutomu
(Tsutomu Miyazaki)
Tsu mi.jpg
Született 1962. augusztus 21.
Ōme
Elhunyt 2008. június 17. (45 évesen)[1]
Tokió
Állampolgársága japán
Foglalkozása sorozatgyilkos
Iskolái Tokyo Polytechnic University, Junior College Department
Halál okaakasztás

Mijazaki Cutomu (1962. augusztus 21. – 2008. június 17.), másképpen Otaku Murderer (Otaku gyilkos) vagy Little Girl Murderer (fiatal lányok gyilkosa), japán sorozatgyilkos, kannibál, gyermekmolesztáló és nekrofil aki négy fiatal lányt gyilkolt meg Tokióban a Szaitama prefektúra környékén, 1988 augusztusa és 1989 júniusa között.

Mijazaki négy és hét év közötti lányokat rabolt el és ölt meg az autójában, mielőtt feldarabolta és szexuálisan molesztálta volna a tetemüket. Mijazaki bűncselekményei nem merültek ki az emberrablás, gyilkosság és nekrofíliában, hanem a vérivás, a testrészek trófeaként való megőrzése és az áldozatok családjának zaklatása is.[2] [3]

Mijazakit 1989 júliusában tartóztatták le Hachiojiban, miután egy fiatal lánnyal készített meztelen fényképeket. Mijazakit egy vagy több személyiségzavarral diagnosztizálták, de úgy határoztak a bíróságon, hogy épelméjű és tisztában volt a bűncselekményeivel és azok következményeivel. Mijyazakit halálra ítélték 1997-ben, és 2008-ban kivégezték akasztás útján.

Korai élet[szerkesztés]

Mijazaki Cutomu 1962. augusztus 21-én született a tokiói Itsukaichiban, egy gazdag család legidősebb fiaként. Mijazaki koraszülöttnek volt, és ritka születési rendellenességektől szenvedett, amelynek következtében a kézízületei összeolvadtak, megakadályozva, hogy felfelé hajthassa a csuklóját.[4]

Mijazaki családja egy jól ismert regionális újság társaságot működtetett Itsukaichiban, ahol nagyapja és dédapja is a városi tanácsban szolgált. Mivel szülei elfoglaltak voltak, Mijazakit főként a nagyapja és egy értelmi fogyatékos férfi nevelte, akit a család dajkaként alkalmazott.

Mijazakit deformációja miatt kiközösítették, amikor az Itsukaichi Általános Iskolába járt, és ennek következtében visszahúzódó lett. Mijazaki a Meidai középiskolában járt Nakanóban, majd a tekintélyes Meiji Egyetemre felvételizett. Sokáig jó hallgató volt, amíg a jegyei átlaga drámaian csökkenni kezdett. Mijazaki az 56 fős osztályból a 40. helyre rangsorolták, és nem kapta meg a Meiji Egyetem szokásos felvételét az iskola diákjai számára. Mijazaki ahelyett, hogy angolul tanult volna és tanár lett volna, ahogy eredetileg tervezte, egy helyi főiskolára járt, és fényképésztechnikusnak tanult.

Az 1980-as évek közepén Mijazaki visszaköltözött a szülői házba Istukaichibe, apja nyomdája közelében, és megosztott egy szobát idősebb nővérével. Noha Mijazaki családja nagy befolyása volt Itsukaichi-ben, nem érezte a vágyat, hogy átvegye apja munkáját.

Letartóztatása után Mijazaki azt mondta, igazán arra vágyott, „meghallgatják a problémáit”, de úgy gondolta, hogy szülei, jobban érdekelte őket az anyag, mint az érzelem, „nem hallották volna meg; figyelmen kívül hagyták”.[5] Mijazaki ugyanebben a vallomásában elmondta, hogy életének erre az időszakára elkezdte megfontolni az öngyilkosságot.

Mijazaki úgy érezte, hogy csak nagyapjától kapott támogatást, akihez közel állt, és két fiatalabb nővére elutasította. 1988 májusában meghalt Mijazaki nagyapja, ami mélyítette depresszióját és még jobban elszigetelte. Mijazaki megpróbálta „visszakapni valamit belőle”, emiatt megette nagyapja hamvainak egy részét. Néhány héttel később Mijazaki egyik nővére elkapta, amikor figyelte őt, miközben zuhanyozott, és amikor a nő azt mondta neki, távozzon, megtámadta. Amikor Mijazaki édesanyja megtudta az esetet, és azt követelte, hogy több időt töltsön munkával, és kevesebb időt töltsön a videóival, őt is megtámadta.

Gyilkosságok[szerkesztés]

1988 augusztusa és 1989 júniusa között Mijazaki négy és hét év közötti lányokat csonkított és ölt meg, majd szexuálisan molesztálta tetemeiket. Megitta az egyik áldozatának vérét, valamint megette a kezének egy részét.[6] Ezek a bűncselekmények sokkolták a Szaitama prefektúrát, amelynek addig kevés bűncselekménye volt a gyermekek ellen.

A nap folyamán Mijazaki minden szempontból szelíd modorú egyéniség volt. Munka után véletlenszerűen választott ki gyerekeket megölésre. Írott áldozatainak családjainak, leveleket küldött nekik, emlékeztetve gyilkosságainak részleteire. A rendőrség megállapította, hogy az áldozatok családjaiban még valami közös volt: mindegyik csendes, kellemetlen telefonhívásokat kapott. Mijazaki egy szót sem szólt ezeken a hívásokon, ehelyett egyszerűen csak erősen lélegzett. Ha nem válaszoltak Mijazaki hívásaira, akkor ismételten felhívta őket; néha a telefonjuk 20 percig csengett.

1988. augusztus 22-én, Mijazaki 26. születésnapja után egy nappal Mari Konno, egy 4 éves lány eltűnt, miközben egy barátja házában játszott. Miután nem sikerült megkeresni, Konno apja felvette a kapcsolatot a rendőrséggel. Mijazaki felvette Konno-t fekete Nissan Langley-jével, majd Tokiótól nyugat felé hajtott, majd az autót egy erdős területen lévő híd alá parkolta. Ott Mijazaki fél órát ült Konno mellett, mielőtt meggyilkolta, majd holttestével nekrofíliába kezdett. Mijazaki kidobta Konno holttestét az otthona közelében lévő dombokon, és a lány ruháival távozott. Mijazaki egy ideig hagyta Konno holttestét elbomlani, majd később visszatért, hogy eltávolítsa kezét és lábát, amelyet otthon a szekrényében tárolt tovább. Mijazaki megsütötte Konno megmaradt csontjait a kemencében, porrá őrölte őket, és egy dobozban elküldte a családjának, több fogával, fotóival a ruháiról és egy képeslappal: „Mari. Elhamvasztották. Csontok. Vizsgálja meg. Bizonyítsd be.”[7] Konno kezét és lábát Mijazaki szekrényében találták meg, majdnem egy évvel letartóztatása után.

1988. október 3-án Mijazaki elrabolta a 7 éves Masami Yoshizawát, miután észrevette őt egy vidéki úton haladva. Mijazaki felajánlotta Yoshizawának egy kört, amit ő elfogadott, majd ugyanarra a helyre vezette, ahol megölte Konnót is. Mijazaki megölte Yoshizawá, majd a holttestével szexuális aktusokat folytatott, és távozásakor magával vitte a ruháit.[8]

1988. december 12-én Mijazaki elrabolta a 4 éves Erika Nambát, amikor hazatért egy barátja házából. Mijazaki kényszerítette Nambát autójába, majd a saitamai Naguri parkolójához hajtott, ahol arra kényszerítette, hogy vegye le a hátsó ülésen lévő ruháit, és fényképezni kezdte. Mijazaki megölte Nambát, majd kezét és lábát a háta mögé kötözte, lepedővel letakarta, és testét az autó csomagtartójába helyezte. Mijazaki egy erdős területen ártalmatlanította Namba ruháit, és testét a szomszédos parkolóban hagyta, ahol három nappal később felfedezték. December 20-án Namba családja képeslapot kapott, amelyet Mijazaki küldött, és amelyben egy magazinokból kivágott szavakkal összeállított üzenet volt: „Erika. Hideg. Köhögés. Torok. Pihenés. Halál.”[8]

1989. június 6-án Mijazaki meggyőzte az 5 éves Ayako Nomotót, hogy engedje meg neki, hogy képeket készítsen róla. Mijazaki ezután bevezette Nomotót a kocsijába, és meggyilkolta, holttestét lepedőbe takarta, és autója csomagtartójába helyezte. Mijazaki bevitte Nomoto holttestét a lakásába, és a következő két napot szexuális aktusokkal töltötte el, különféle helyzetben fényképezett róla és filmezte.[8] Amikor Nomoto holtteste bomlani kezdett, Mijazaki feldarabolta, a temetőben egy fatörzsön hagyta a torzót, a fejét pedig a közeli dombon. Mijazaki megitta a vérét és meg kannibalizálta őket. Attól tartva, hogy a rendőrség megtalálja Nomoto testrészeit, Mijazaki két héttel később visszatért a temetőbe és a dombra, és visszavitte a maradványokat a lakásába, ahol a szekrényébe rejtette őket.

Letartóztatás[szerkesztés]

1989. július 23-án Mijazaki két lánytestvért látott játszani a tokiói Hachiōji egyik parkjában, és sikerült elkülöníteni a nővérek közül a fiatalabbat az idősebbtől, aki lemaradt. Mijazaki fényképeket készített a fiatalabb lányról, akiről meggyőzte, hogy meztelenül levetkőzik, amikor az apjuk elkapta, aki megtámadta Mijazakit, de képtelen volt visszatartani.[9] [8]

Miután gyalog menekült, Mijazaki végül visszatért a parkba, hogy előhozza autóját, ekkor a rendőrség letartóztatta az apa hívására. Mijazaki kétszobás bungalójának átkutatása során 5763 videokazetta került elő, amelyek közül néhány anime és slasher filmeket tartalmazott (később bűncselekményeinek indoklásaként használták őket). Közöttük videofelvételek és áldozatainak képei voltak. A beszámolók szerint Mijazaki a horrorfilmek rajongója volt és gyűjtötte őket. Mijazaki, aki perében végig nyugodt és kimértnek tűnt, közönyös volt az elfogása iránt.[10]

Erkölcsi pánik[szerkesztés]

Mijazaki letartóztatása és bűncselekményeinek közzététele oda vezetett, hogy a média otaku kultúrára hivatkozva „Otaku gyilkosnak” titulálta.[11] Gyilkosságai erkölcsi pánikot keltettek az Otaku ellen, anime és horrorfilmeket vádoltak azzal, hogy gyilkossá tették. Különböző újságok azt állították, hogy Mijazaki elhanyagolt nevelésének eredményeként a manga fantáziavilágába vonult vissza.[12] Keigo Okonogi a Tokió-i Nemzetközi Egyetem oktatója a pszichológiai írásában azt írta:

„A veszély, hogy egy egész generációnyi fiatal nem is tapasztalja az elsődleges két - vagy három irányú kapcsolat maguk valamint az anya-apa között, és akik nem tud különbséget tenni a videók, a mangák fantáziavilág és a valóság között, jelenleg nagyon magas.”

Ezeket a jelentéseket vitatták. Eiji Ōtsuka Mijazaki bűncselekményeiről szóló könyvében azzal érvelt, hogy Mijazaki pornográfiai gyűjteményét valószínűleg egy fotós tette hozzá vagy módosította annak érdekében, hogy kiemelje perverzióját.[13] Egy másik kritikus, Fumiya Ichihashi azt gyanította, hogy a nyilvánosságra hozott információk megfelelnek az állami sztereotípiáknak és az otaku-val kapcsolatos félelmeknek, mivel a rendőrség tudta, hogy segítenek meggyőződni.[14] Sharon Kinsella azt állítja, hogy a mangák és videók nagy gyűjteményei voltak jellemzőek az akkor Tokió területén élő fiatalok szobáiban.[12]

Tárgyalás és kivégzés[szerkesztés]

Mijazaki pere 1990. március 30-án kezdődött. Gyakran értelmetlenül beszélve Mijazaki a tetteit egy alteregónak a „Patkányember”-nek tulajdonította, aki Mijazaki állítása szerint gyilkosságra kényszerítette. A tárgyalás szabadideje alatt sok időt töltött a „Patkányember” lerajzolására.[15] Mijazaki apja nem volt hajlandó fizetni a fia jogi védelméért, és 1994-ben öngyilkos lett.[2]

A hétéves tárgyalás Mijazaki mentális állapotára összpontosult a gyilkosságok idején. A japán törvények szerint a józan eszű embereket nem büntetik, a gyengeelméjűeket pedig csökkentett büntetés illeti meg. A bíróság által kinevezett szakértői pszichiáterek három csoportja különböző következtetésekre jutott Mijazaki azon képességéről, hogy képes-e a rosszat és a rosszat megmondani. Két csapat gyengeelméjűnek találta - az egyik csapat arra a következtetésre jutott, hogy skizofrén, a másik szerint többszörös személyiségzavar van. Egy harmadik csapat megállapította, hogy bár Mijazakinak személyiségzavarai voltak, mégis képes volt felelősséget vállalni tetteiért.[16]

A tokiói kerületi bíróság úgy ítélte meg, hogy tisztában volt bűncselekményeinek nagyságrendjével és következményeivel, ezért felelősséggel tartozik. 1997. április 14-én halálra ítélték.[16] Halálbüntetését mind a tokiói legfelsőbb bíróság, 2001. június 28-án, mind a Legfelsőbb Bíróság 2006. január 17-én helybenhagyta.[17]

Kaoru Kobayashi gyermekgyilkos „a következő Tsutomu Miyazaki”-ként jellemezte magát az elfogásakor.[18]

Mijazaki apja kijelentette (amikor pszichiátriai vizsgálaton sem esett át): „Nem engedem, hogy második Mijazaki Cutomunak nevezze magát”.[19]

Kunio Hatoyama igazságügyi miniszter aláírta halálos ítéletet, Mijazakit pedig a tokiói fogházban akasztották fel 2008. június 17-én.[20] [21] Kivégzésének szokatlan gyorsasága és időzítése nem sokkal az akihabarai mészárlás után kérdéseket vetett fel a két incidens kapcsán;[22] [23] Az Igazságügyi Minisztériumnak nem volt észrevétele.[24] Ryūzō Saki elmondta: „Hosszú volt a tárgyalása”, és hogy „nem volt hajlandó kritizálni Hatoyamát”.[25]

Áldozatai[szerkesztés]

 1. Mari Konno (今野真理; Hepburn: Konno Mari?): 4 éves
 2. Masami Yoshizawa (吉沢正美; Hepburn: Yoshizawa Masami?): 7 éves
 3. Erika Namba (難波絵梨香; Hepburn: Namba Erika?): 4 éves
 4. Ayako Nomoto (野本綾子; Hepburn: Nomoto Ayako?): 5 éves

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. http://usatoday30.usatoday.com/news/world/2008-06-16-japan_N.htm
 2. a b Japan executes notorious cannibal killer”, ABC, 2008. június 17. (Hozzáférés ideje: 2019. május 9.) 
 3. Miyazaki unrepentant to the last / Serial child killer goes to execution without apologizing or explaining his thinking”, Yomiuri Shimbun, 2008. június 18.. [2008. június 21-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. június 18.) 
 4. Charles T. Whipple: The Silencing of the Lambs. [2007. augusztus 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. március 5.)
 5. Supernatural Serial Killers: What makes them murder?. Arcturus Publishing (2015). ISBN 1784281328 
 6. Serial child-killer hanged as Japan steps up death penalty”, The Scotsman, 2008. június 17. (Hozzáférés ideje: 2019. május 9.) 
 7. McQueen, Victor. The World's Worst Serial Killers: Monsters whose crimes shocked the world. Arcturus Publishing (2015). ISBN 1784281484 
 8. a b c d Keller, Robert. Beyond Evil (2016). ISBN 1536507644 
 9. https://www.abc.net.au/news/2008-06-18/japan-confirms-execution-of-cannibal-killer/2475810
 10. Schoenberger, Karl. „Sordid Serial-Killing Case Exposes the Other Side of Innocence in Japan”, Los Angeles Times, 1989. szeptember 9. 
 11. Oliviera, James: The Otaku Killer: Miyazaki Tsutomu, 2010. január 3. [2015. január 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. január 7.)
 12. a b Kinsella (1998). „Amateur Manga Subculture and the Otaku Panic”. Journal of Japanese Studies 24 (2), 308–9. o, Kiadó: Washington University Press.  
 13. Cite web hiba: a title paramétert mindenképpen meg kell adni!Kousetsu Kamiya: (japán nyelven). (Hozzáférés: 2019. május 9.)
 14. Miyazaki Tsutomu Jiken. Japanese Literature Webring. (Hozzáférés: 2019. május 9.)
 15. Lewis, Leo. „Japanese „cannibal killer” executed in Tokyo”, The Times, 2008. június 17.. [2011. augusztus 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. június 17.) 
 16. a b Serial child-killer Miyazaki gets death sentence”, The Japan Times, 1997. április 14. (Hozzáférés ideje: 2019. június 27.) 
 17. Japan's Supreme Court upholds death penalty on child killer”, People's Daily, 2006. január 17. (Hozzáférés ideje: 2019. május 9.) 
 18. Defendant admits abducting and killing schoolgirl in Nara”, The Japan Times, 2005. április 19. (Hozzáférés ideje: 2019. május 9.) 
 19. Miyazaki unrepentant to the last / Serial child killer goes to execution without apologizing or explaining his thinking”, Yomiuri Shimbun, 2008. június 18.. [2008. június 21-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. június 18.) 
 20. Yamaguchi, Mari. „Japan executes 3, including serial killer who mutilated young girls”, Houston Chronicle, 2008. június 17. (Hozzáférés ideje: 2019. május 9.) 
 21. Harden, Blaine. „Japan Hangs Three Killers As Pace of Executions Rises”, The Washington Post, 2008. június 17. (Hozzáférés ideje: 2019. május 9.) 
 22. Foster, Martin. „Japan Hangs Three Convicted Murderers”, The New York Times, 2008. június 17. (Hozzáférés ideje: 2019. május 9.) 
 23. Sablon hiba: a title paraméter kötelező. 
 24. Sablon hiba: a title paraméter kötelező. 
 25. Sablon hiba: a title paraméter kötelező. 

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tsutomu Miyazaki című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]