Michael Lepond

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Michael Lepond
Michael Lepond egy Novarai (Olaszország) koncerten.
Michael Lepond egy Novarai (Olaszország) koncerten.
Életrajzi adatok
Születési névMichael Anthony LePond III
Született1966február 17. (58 éves)
 Amerikai Egyesült Államok, New Jersey, Newark
Pályafutás
MűfajokProgresszív metal, heavy metal, neoklasszikus metal
Aktív évek1994 – napjainkig
Kapcsolódó előadó(k)Symphony X
Distant Thunder
Dead on Arrival
Rattlebone
Cheap N Nasty
Hangszerbasszusgitár
Tevékenység
KiadókInsideOut Music
SablonWikidataSegítség

Michael Anthony LePond III (Newark, New Jersey, 1966. február 17. –) az észak-amerikai Symphony X progresszív metal együttes basszusgitárosa. A 2000-ben megjelent V-The New Mythology Suite album készítésekor csatlakozott a zenekarhoz, és azóta az összes kiadványon szerepelt. Korábban a Dead on Arrival nevű New York-i heavy metal együttes tagja volt[1] mellyel Alive and Kickin címmel egy albumot is kiadott 1996-ban. Ezenkívül a Rattlebone együttes 1997-ben megjelent hatszámos albumán is szerepelt.

Életrajz[szerkesztés]

Michael LePond Newarkban született 1966. február 17-én. 13 évesen New Yorkban látott egy KISS koncertet a Madison Square Gardenben, mely nagymértékben befolyásolta, hogy zenei pályára lépjen.[2] Elsősorban az együttes basszusgitárosa Gene Simmons volt rá hatással. Ezt követően vett egy Univox basszusgitárt és egy 150 wattos erősítőt, majd elkezdett basszusleckéket venni. Ez idő tájt Geddy Lee a Rush együttes basszusgitárosa volt a legnagyobb példaképe, majd elmondása szerint Geezer Butler, Steve Harris, és Joey DeMaio játéka is inspiráló hatással volt rá.[2] Pályája során megfordult olyan együttesekben, mint a Dead on Arrival mellyel Alive and Kickin címmel egy albumot is kiadott 1996-ban. Ezenkívül szerepelt a Rattlebone együttes 1997-ben megjelent hatszámos albumán is.

1998-ban egy közös baráton keresztül ismerkedett meg a Symphony X gitárosával Michael Romeóval. Mivel az eredeti basszusgitáros Thomas Miller elhagyta a zenekart, meghívást kapott a megüresedett posztra, és azóta is a zenekar tagja. Az első album melyen már hallható a játéka, a 2000-ben megjelent V-The New Mythology Suite. 2006-ban Crohn-betegségben szenvedett, így az együttesnek el kellett mulasztania az európai turnéját. Sikeres műtét után, 2006. május 31-én jelentette be a honlapján, hogy már egészséges.[3]

Felszerelése[szerkesztés]

Leginkább Fender Precision, "Hamer Scarab" és "Musicman Sterling" basszusgitárokat használ. Basszuserősítők terén pedig "Madison 8x10", "Tech 21 RBI", "Ampeg 4x10 Classic" és "Ampeg B2-R head" márkákat szokta használni.

Források[szerkesztés]

  1. Huey, Steve: Biography: D.O.A. (Dead on Arrival). AllMusic. (Hozzáférés: 2010. március 20.)
  2. a b Archivált másolat. [2010. március 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. október 12.)
  3. Symphony X Bassist Is 'Fully Recovered' After Undergoing Crohn's Disease-Related Surgery. Blabbermouth, 2006. július 20. [2011. június 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 20.)

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]