Michael John Harrison

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Michael John Harrison
Élete
Született 1945. július 26. (75 éves)
Rugby, Anglia
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) sci-fi
Kitüntetései

Michael John Harrison, írói nevén M. John Harrison (Rugby, Anglia, 1945. július 26.–) angol science fiction-író.

Munkássága[szerkesztés]

Harrison fantasy-val indult a pályán, 1968 és 1975 között a New Worlds irodalmi szerkesztője. Egy időben aktív hegymászó is volt, ennek hatására írta meg Climbing című non-SF regényét 1989-ben, amivel hírnevet szerzett.

Science fiction írásaival, mint az első regényével, a The Commited Men (1971), mely egy poszt-apokaliptikus Angliában játszódik, a különös The Pastel City-vel vagy az 1975-ös The Centaury Device-szal ismertté tette a nevét az SF-en belül. Harrison azonban elég kevés sci-fi regényt írt ezt követően, inkább novellákat jelentetett meg.

Az igazi áttörést a 2002-es Fény (Light) hozta meg számára. A különös hangvételű, bizarr, több síkon játszódó regény kritikai elismerést hozott az idős szerzőnek, James Tiptree, Jr. Award-dal jutalmazták. A regény folytatása, a 2006-os Nova Swing pedig 2007-ben Arthur C. Clarke-díjat, 2008-ban pedig Philip K. Dick-díjat nyert. Harrison gyakran közreműködött Michael Moorcock-kal és más szerzőkkel. Egy képregény is köthető a nevéhez, a The Luck in the Head, ill. az In Viriconium című írásából készül német nyelvű képregény.

Magyarul[szerkesztés]

  • Fény; ford. Galamb Zoltán; Metropolis Media, Bp., 2008 (Galaktika fantasztikus könyvek)

Források[szerkesztés]