Mező Péter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mező Péter
Életrajzi adatok
Született1982. március 3. (42 éves)
Budapest
Pályafutás
Műfajokvonósnégyes, kamarazene
Aktív évek2001—
EgyüttesAccord Quartet
Hangszerhegedű
Tevékenységhegedűművész, hangversenymester, művésztanár

Mező Péter weboldala
Együttesének weboldala
SablonWikidataSegítség

Mező Péter (Budapest, 1982. március 3. –) hegedűművész, művésztanár. A BachElit megalkotója, az Accord Quartet primáriusa, az Óbudai Danubia Zenekar koncertmestere, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kamarazene tanára

Élete[szerkesztés]

Nagy múltú zenészcsaládba született. 1995-től a Hubay Jenő Zeneiskolában, 1997-től a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult. Itt Soltész Ágnes és Répássy Györgyi voltak tanárai. 2001 és 2006 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Perényi Eszter és Kapás Géza növendéke volt. A budapesti végzés után Madridban és Bázelben további mesterdiplomát szerzett. Doktori fokozatát (DLA) a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán végzi.

Alapító tagja a 2001 óta működő Accord Quartetnek, mely rendszeresen koncertezik a világ koncerttermeiben. Játékukat több hanglemez, rögzített hangverseny is őrzi. Fontosabb díjaik többek között: Junior Prima díj (2010), Artisjus-díj (2006), Brahms-verseny 1. díj (2009). Mesterkurzuson, vagy külföldi iskolákban tanultak a műfaj legnagyobbjaitól, így az Amadeus Quartet, Alban Berg Quartet, Janáček Quartet, Smetana Quartet, Mozaik Quartet, Hagen Quartet, LaSalle Quartet, Cleveland Quartet és a Bartók vonósnégyes tagjaitól.

2014-től az Óbudai Danubia Zenekar koncertmestere, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kamarazene és vonósnégyes tanára, emellett 2013 óta tart kurzusokat az USA-ban (Los Angeles, Santa Ana, Youngstown). 2005-től a Magyar Állam egyik olasz mesterhegedűjén játszik.

Források[szerkesztés]