Metarhizium anisopliae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Metarhizium anisopliae
Metarhizium anisopliaeval fertőzőtt és elpusztított csótány
Metarhizium anisopliaeval fertőzőtt és elpusztított csótány
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák (Fungi)
Alország: Dikarya
Törzs: Tömlősgombák (Ascomycota)
Osztály: Sordariomycetes
Rend: Hypocreales
Család: Clavicipitaceae
Nemzetség: Metarhizium
Faj: M. anisopliae
Tudományos név
Metarhizium anisopliae
(Metchnikoff) Sorokin
Szinonimák
  • Entomophthora anisopliae
  • Metarhizium anisopliae var. anisopliae
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Metarhizium anisopliae témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Metarhizium anisopliae témájú kategóriát.

A Metarhizium anisopliae a Sordariomycetes osztályának a Hypocreales rendjébe, ezen belül a Clavicipitaceae családjába tartozó faj.

A Metarhizium nemzetség típusfaja.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Metarhizium anisopliae világszerte megtalálható. A talajban nővő gomba, rovarokon élősködik. Az élősködő gomba egyik leírója, Ilya Ilyich Mechnikov, arról a bogárról adta a nevét, amelyen először észrevette, vagyis az Anisoplia austriaca nevű bogárról. Ez az élőlény a konídiumos gombák csoportjába tartozik, és ivartalan szaporodás által szaporodik.

E gombafaj egyes változatait, manapság faji szintre emeltek,[1][2] például a Metarhizium majust és a Metarhizium acridumot, az utóbbi M. anisopliae var. acridum néven volt ismert, és a sáskák állományainak csökkentésére használja fel az ember. A Metarhizium taii-t korábban a M. anisopliae var. anisopliae-ba helyezték,[3] de ma már a Metarhizium guizhouense szinonimájának tekintik.

Felhasználása[szerkesztés]

Ez a gombafaj környezetbarát rovarirtó. Több mint 200 rovarfajt, főleg termeszeket képes megfertőzni és -ölni.[4] Továbbá rojtosszárnyúak és maláriaszúnyogok ellen is jó.[5] Az eddigi megfigyelések szerint, a Metarhizium anisopliae csak a rovarokat pusztítja el, az emberre nem káros. Ott, ahol el akarják pusztítani a rovarokat, spórákat helyeznek el.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Driver, F., Milner, R.J. and Trueman, W.H.A. (2000). „A Taxonomic revision of Metarhizium based on sequence analysis of ribosomal DNA”. Mycological Research 104 (2), 135–151. o. DOI:10.1017/S0953756299001756.  
  2. Bischoff J.F., Rehner S.A. Humber R.A. (2009). „A multilocus phylogeny of the Metarhizium anisopliae lineage”. Mycologia 101 (4), 512–530. o. DOI:10.3852/07-202. PMID 19623931.  
  3. Huang B., Li C., Humber R.A., Hodge K.T., Fan M. and Li Z. (2005). „Molecular evidence for the taxonomic status of Metarhizium taii and its teleomorph, Cordyceps taii (Hypocreales, Clavicipitaceae)”. Mycotaxon 94, 137–147. o.  
  4. Cloyd, Raymond A. (1999). „The Entomopathogenic Fungus Metarhizium anisopliae”. Midwest Biological Control News VI (7).  
  5. McNeil, Donald G. Jr. (2005. június 10.). „Fungus Fatal to Mosquito May Aid Global War on Malaria”. The New York Times 104, 135–151. o.  

Fordítás[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]