Metamorphosis (Odaát)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Átváltozások
Odaát
4. évad, 4. epizód
Eredeti címMetamorphosis
VendégszereplőDameon Clarke (Jack Montgomery/rougarou)
Ron Lea (Travis)
Genevieve Cortese (Ruby)
Joanne Kelly (Michelle Montgomery)
ÍróEric Kripke
Cathryn Humphris
RendezőKim Manners
Első sugárzás2008. október 9.
Kronológia
ElőzőIn The Beginning
KövetkezőMonster Movie
Az Odaát epizódjainak listája

A Metamorphosis az Odaát című televíziós sorozat negyedik évadjának negyedik epizódja.

Cselekmény[szerkesztés]

Dean Castiel elmondottai alapján követi öccsét, aki Ruby-val együtt démonokra vadászik.

Mikor Dean megtudja, hogy Sam képes képességével visszaűzni az emberbe bújt démont a Pokolba, teljesen kiborul. Míg Ruby-t hirtelen felindulásból megpróbálja megölni, Samet két pofánütéssel "jutalmazza".

Sam lecsillapítja bátyját és közli vele, hogy ezzel a módszerrel sokkal több embert mentett meg eddig, mint ők ketten összesen, mivel ez a fajta képesség az embert életben hagyja, csupán a démont űzi ki belőle.

A fiú telefonhívást kap régi családi barátjuktól, a szintén vadász Travistől, aki azt kéri a fivérektől, segítsenek neki, utazzanak Missouriba.

A fiúk így is tesznek, és megtudják az öregedő vadásztól, hogy miért is hívta ide őket: egy Jack Montgomery férfinál átalakulás jelei mutatkoznak, mely során egy veszedelmes szörnyeteg, egy rougarou válhal belőle, amit csak egyvalami érdekel: az evés, az élelem pedig emberhús is lehet.

Sam ellenkezik, hogy megöljék a férfit -amit csak felégetéssel lehet véghezvinni-, mivel utánanézett egy-két dolognak, és azok alapján nem minden áldozat változik át szörnyeteggé, néhányan már legyőzték az átalakulást.

Mialatt az ügyön dolgoznak, a fivérek csúnyán összevesznek, mivel Sam elárulja bátyjának, hogy démonvér folyik az ereiben, ettől pedig Dean szörnyetegnek kezdi hinni öccsét.

A fiúk elhatározzák, hogy megpróbálnak beszélni Jackkel, ám mikor elmondják a férfinak, mi is ő valójában, az elzavarja őket házából. Deanék ezután mindenhová követni kezdik, és miután megmentettek egy nőt Jack éhsége elől, megbizonyosodnak róla, hogy valóban át fog alakulni.

Időközben Travis a Montgomery házban elfogja Jacket, és annak feleségével együtt meg akarja ölni, mivel a nő terhes, így fennáll a veszélye annak, hogy a baba felnőttként szintén rougarou-vá válik. A feldühödött Jack egy váratlan pillanatban azonban elszabadul, kiszabadítja feleségét -aki ezután elszalad-, és a földre teperve Travist, megeszi a férfit.

Nem sokkal később Winchesterék is megjelennek a helyszínen, így a rougarou-vá változott férfi őket is megtámadja, és elfogja Deant. Mikor Sam látja, hogy támadójuk már semmiképpen nem emberi, a magukkal hozott lángszóróval megöli a lényt.

A történtek után a fiúk továbbállnak, Sam azonban előtte közli bátyjával: abbahagyja a Ruby-val folytatott vadászatait, és nem használja többé képességét…

Természetfeletti lények[szerkesztés]

Rougarou[szerkesztés]

A rougarou egy veszedelmes természetfeletti lény, mely az emberből fejlődik ki: apáról fiára is öröklődhet, eleinte az ember egyre éhesebb lesz, majd miután már emberhúst is fogyasztott, nincs megállás a kannibalizmus felé.

Az illető ekkor elkezd átalakulni, csontjai megváltoznak, szemei kidüllednek, és csak egyvalami érdekli: a táplálékszerzés.

Néhány ember ugyan le tudta győzni az átváltozást, akinek ez azonban nem sikerül, azt egyfajta módon lehet megölni: el kell égetni.

Időpontok és helyszínek[szerkesztés]

  • 2008. ősze – Carthage, Missouri

Zenék[szerkesztés]

  • Phillip's Theme – Hound Dog Taylor and the HouseRockers

Külső hivatkozások[szerkesztés]