Melkizedek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Melkizedek
Született i. e. 18. század
Elhunyt i. e. 17. század[1]
Foglalkozása
Tisztsége
A Wikimédia Commons tartalmaz Melkizedek témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Melkizedek (héberül מלקי צדק) más néven Melkisédek egy bibliai szereplő a Mózes első könyve (Genezis) Gn 14, 18 könyvéből, ahol találkozik Ábrahámmal megáldja és elfogadja a tizedet. Őt „királynak és a Magasságos főpapjának” nevezik (itt az Elohimot használják, nem a JHVH-t), akit kenyérrel és borral áldoz. A zsidó vallás Melkizedeket Noé fiával, Sémmel azonosítja.[2] Krisztust a zsidókhoz írt levél 5. fejezete Melkizedek rendje szerint papként említi.[3] A Római Katolikus Egyház szentmiséjében az első eucharisztikus imában Krisztus áldozatát Melkizedek áldozatával[4] vetik össze a Zsidókhoz írt levél 110:4-ből vett idézete szerint: Zsd 5, 6 ; Zsd 7, 7 ; Zsd 7, 21.

A név etimológiája[szerkesztés]

Zedek volt Jeruzsálem neve, Melki-Zedek pedig a királyának adott cím.[5]

Melkizedek más vallásokban[szerkesztés]

A mormonizmusban lehetőség van arra, hogy a hívők megszerezzék az ún. melkizedeki papságot.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://www.jewishvirtuallibrary.org/abraham
  2. Genezis Gn 14:18
  3. http://www.krasaliturgie.cz/mse-svata/vyklad-mse-sv/o-obeti-jezise-krista-3.html
  4. Český misál. Sekretariát České liturgické komise 
  5. Navigating the Bible II: Genesis » Chapter 14 Archiválva 2014. szeptember 30-i dátummal a Wayback Machine-ben, bible.ort.org

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Melchisedech című cseh Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.