Matthias Steiner

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Matthias Steiner
Született1982augusztus 25. (41 éves)
Bécs, Ausztria
Állampolgársága
Nemzetiségenémet (osztrák születésű)
Foglalkozása
Iskoláiprimary "folk" school
Kitüntetései
  • Silbernes Lorbeerblatt
  • Osztrák Köztársaság Érdemjele, aranyérem
  • German Sportspersonality of the Year (2008)

Magassága183 cm
Testtömege145 kg

A Wikimédia Commons tartalmaz Matthias Steiner témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Szerzett érmek
Súlyemelés
Németország színeiben
Olimpiai játékok
arany
2008, Peking
+105kg

Matthias Steiner (Bécs, 1982. augusztus 25. –) osztrák származású olimpiai bajnok német súlyemelő.

Sportpályafutása[szerkesztés]

Matthias Steiner az alsó-ausztriai Oberschulz városkából származik. Súlyemelő-pályafutását is ott kezdte. 18 éves korában már a legjobb osztrák súlyemelők közé tartozott. Ekkoriban állapították meg nála a cukorbetegséget is, azóta naponta inzulininjekciót kap.[2] 2001-ben a junior Európa-bajnokságon aratta első jelentős nemzetközi sikerét, amikor a 105 kilogrammos súlycsoportban bronzérmet szerzett. Egy évvel később a junior világbajnokságon is harmadik lett.

2004-ben az athéni olimpián nehézsúlyban a hetedik helyen végzett, míg a Budapesten rendezett Európa-bajnokságon aranyérmes lett. A 2005-ös szófiai Európa-bajnokságon indult először a szupernehéz súlycsoportban, amelyben később legnagyobb sikereit aratta, azonban az Eb-n érvényes kísérlet nélkül eredménytelenül végzett. Ez az év jelentős változásokat hozott magánéletében is. Stagnáló teljesítménye miatt összekülönbözött az Osztrák Súlyemelő-szövetség vezetőivel.[3] A ridegre fordult kapcsolat miatt Steiner a németországi Zwickauba költözött barátnőjéhez, akit nem sokkal később feleségül is vett. Felvételét kérte a Német Súlyemelő-szövetségbe, ám amíg az állampolgárságra várt, addig nem vehetett részt nemzetközi versenyeken. Két évig nem tűnt fel nemzetközi színtéren.

2007 júliusában feleségét halálos közúti baleset érte Heidelberg közelében. Steiner egy ideig a hazaköltözésen gondolkodott, végül a németországi folytatás mellett döntött. 2008 elején kapta meg a német állampolgárságot.[4] 2008 áprilisában a Lignanóban rendezett Eb-n ezüstérmes lett. Itt indult először német színekben. Sikeres nemzetközi visszatérésére felfigyelt az osztrák sajtó is, újságcikkek keseregtek a sikeres sportoló távozása miatt.[3]

Az Eb-ezüstért a pekingi olimpián kárpótolta szurkolóit, ahol a szupernehézsúly olimpiai bajnoka lett. Az olimpiai dobogó legfelső fokára felesége fényképét kezében tartva állt fel.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b https://diepresse.com/home/sport/mehrsport/378537/Gewichtheben_Wenn-ein-starker-Mann-in-Oesterreich-verkannt-wird, 2019. augusztus 16.
  2. Matthias Steiner - Das Interview (német nyelven). www.diabetes-world.net, 2008. augusztus 6. [2008. december 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. november 30.)
  3. a b Markku Datler: Gewichtheben: Wenn ein starker Mann in Österreich verkannt wird (német nyelven). Die Presse, 2008. április 21. [2008. december 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. november 30.)
  4. Frank Weiss: Gewichtheber kämpft für seine verstorbene Frau (német nyelven). Die Welt, 2008. január 3. (Hozzáférés: 2008. november 30.)
  5. Matthias Steiner unter den Top Ten (német nyelven). ORF, 2008. augusztus 25. [2008. december 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. november 30.)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Matthias Steiner című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.