Mass Effect 3

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mass Effect 3
Fejlesztő BioWare
Kiadó Electronic Arts
Forgalmazó Origin
Rendező Casey Hudson
Tervező Casey Hudson
Zeneszerző Sonic Mayhem
Sorozat Mass Effect
Motor Unreal Engine 3.5
Platformok Xbox 360
PC
PS3
Wii U
Kiadási dátum 2012. március 6.
Verzió 1.03
Műfaj akció-szerepjáték
Játékmódok egyjátékos, többjátékos
Korhatár PEGI 18+.png PEGI: 18+
USK-besorolás USK 16
Adathordozó 2 DVD, Origin
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
1.8 GHz kétmagos CPU, 1 GB (XP) vagy 2 GB (Vista) RAM, 15 GB HDD, Nvidia GeForce 6800/ATi Radeon X1600
A Mass Effect 3 weboldala

A Mass Effect 3 egy, a BioWare által fejlesztett, és az Electronic Arts által kiadott multiplatform akció-szerepjáték, mely 2012-ben jelent meg. A játék a Mass Effect-sorozat harmadik, egyben befejező epizódja. Az első két részhez képest ismét számos újítást vezettek be, a legjelentősebb ezek között a többjátékos üzemmód volt. Ez az epizód, ellentétben az előző kettővel, nem jelent meg hivatalos magyar fordítással, de hosszú idő után elkészítették a nemhivatalos fordítást, az előző részek szellemében, az összes DLC-hez is.

Játékmenet[szerkesztés]

A Mass Effect 3, hasonlóan a Mass Effect 2-höz, biztosítja az előző részből a mentések áthozatalát. Sőt, ez akár a Mass Effect-ig visszamenően is történhet, azaz az előző két játék során hozott döntéseink jelentős mértékben befolyásolhatják a harmadik rész eseményeit. Akiknek nem volt ilyen mentése, azok a fejlesztők által alapértelmezettnek tekintett történetet játszhatják végig, és bár ezúttal nincs összefoglaló képsor arról, mi történt az eddigiekben, az új játékosok is hamar bele tudnak rázódni a sztoriba. A főszereplő karaktere testreszabható, még áthozott mentés esetén is. Akárcsak a második részben, úgy itt is adott a lehetőség, hogy a befejezés után tovább lehessen játszani.

A játékot háromféle módon lehet végigjátszani. Az akció-mód esetében a párbeszédek automatikusak, a harc pedig normál nehézségű. A történetmódban a párbeszédek választhatóak, a harc pedig érezhetően könnyebb. A szerepjáték-módban pedig az előző részekhez hasonló beszélgetési- és harcrendszer látható. A klasszikus szintlépési rendszert kettéosztották: egyfelől a fegyvereinket tudjuk különféle eszközökkel fejleszteni, másrészt pedig szintlépéskor megmaradtak a képzettségpontok, amelyek azonban kevesebb, de változatosabb tulajdonságra oszthatóak el. Adott pontszám megléte után választanunk kell specializációt, de két lehetőség közül csak az egyiket áll módunkban fejleszteni. Ezúttal nem áll módunkban minden fegyvert magunkkal cipelni, mert a karaktereknek teherbírása is van, tehát egy nehezebb, de erősebb fegyver kiszoríthat akár kettő másikat is.

Ezúttal is vannak csapattársak, ám kevesebben vannak, mint korábban, ugyanakkor a köztük lévő kötődés is erősebb lett. Érdekesség, hogy a homoszexualitás is megjelenik, több téren is. Amennyiben pedig az első és a második részben más-más személlyel kerültünk közelebbi kapcsolatba, most választanunk kell kettejük közül. A közelebbi csapattársak mellett most közvetetten is szövetségeseket kell gyűjtenünk, ezt szolgálja az effektív katonai erő mutatója, amely a végjátékra is kihatással van. Ennek növelését nemcsak ebben, hanem az előző két epizódban is megtehettük, a megfelelő döntéseket meghozva. Sőt, különféle tárgyak megszerzésével is elérhetjük ezt, ha beszélgetések útján mellékküldetéseket szerzünk. A játék az akcióra lett inkább kihegyezve, ezért kimaradtak belőle korábban ismert dolgok, például a bolygók szkennelése nyersanyagokért vagy a számítógépek feltörése. Helyettük a bolygórendszerekben való utazást tették nehezebbé azáltal, hogy néha ott is menekülni kell az ellenségek elől.

A harcrendszer is átalakításra került az akcióközpontúság jegyében. Először is: most már nincs szükség a fedezékek mögé guggolás lehetőségét keresni, mert számtalan egyéb fedezék illetve pozíció segít a harcban. Emellett használhatóbb sprintelés és a létrák használatának a lehetősége is bekerült, valamint ki lehet lőni a falak mögül és eltalálni az ellenségek bizonyos testrészeit. Bevezésre került egy nanopenge is, melynek segítségével a közelharc is átalakult: az ellenségek fellökhetők, levághatók, vagy egyetlen mozdulattal ketté is döfhetők. Maguk az ellenségek is megváltoztak: jóval több lett a nehezebben leküzdhető egységek száma, emellett csapatban, taktikusan támadva rohamoznak, sőt képesek ágyútornyokat építeni és újjáépíteni, ha úgy hozza a helyzet.

Egy fontos újítás, hogy megjelent a "Galaxy At War" névre hallgató többjátékos mód. Itt három másik játékos segítségével teljesíthetünk küldetéseket, például ellenséges bázisokat foglalhatunk el. A harcok, ha csak kis mértékben is, de befolyással lehetnek az egyjátékos módra. Háromféle faj: a Pusztítók, a gethek, és a Cerberus ellen lehet küzdeni, négyféle nehézségi szinten. Általában tíz, egyre erősödő hullámban jönnek az ellenségek, és ezek során nagymértékben megkönnyíthetik a játékosok egymás dolgát, ha a pályákon elszórtan található eszközökkel kezdenek valamit. Mindehhez saját karaktert kell generálni, amely lehet batáriai, drell, ember, krogan, kvári, szalarián, turián, geth, és vorcha. Minden faj egyedi képességekkel rendelkezik, a maximálisan elérhető szint pedig a 20-as. Az egyjátékos móddal ellentétben csak kétféle fegyver lehet nálunk, amelyet ráadásul cserélni is nehezebb. Emellett minden osztály egyszerre csak háromféle képzettséget fejleszthet.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A Mass Effect-sorozat az emberi Szövetség parancsnokának, Shepardnek a kalandjait követi nyomon, aki csapatával azon van, hogy megállítsa a Kaszások néven ismert, ősrégi géplényeket, akik ötvenezer évente kiirtanak minden értelmes létformát a galaxisban, génjeik segítségével egy hozzájuk hasonló gépet kreálnak, majd visszahúzódnak a mélyűrbe, egy újabb ciklus erejéig. A második rész utolsó letölthető DLC-je, az "Arrival" során Shepard batáriai területre utazik, hogy megmentse Dr. Amanda Kenson titkosügynököt, s ekkor döbbenten szembesül vele, hogy a Kaszások már úton vannak. Hogy késleltesse érkezésüket, Shepard elpusztít egy tömegrelét, de ezzel háromszázezer batáriait is megöl. Ezen döntése miatt a Földre idézik, hogy tárgyaláson felelhessen tettéért.

Vancouver városában kerülne sor az eseményre, ám a Kaszások meglepetésszerű támadással behatolnak a Naprendszerbe, és ostrom alá veszik a Földet. Anderson admirális segítségével sikerül eljutnia a Normandiáig, s míg az admirális nekilát a földi ellenállás megszervezésének, Shepardöt elküldi a Fellegvárba, hogy segítséget kérjen. Ám még mielőtt útra kelne, Hackett admirális kérésére a Marsra látogat, ahol annak idején megtalálták a protheán jeladót, s úgy tűnik, más is előkerült. Legnagyobb megdöbbenésére először a Cerberus tökéletesített ügynökeivel kell összecsapnia, majd találkozik egykori csapattársával, Liara T'Soni-val, aki állítólag talált egy tervrajzot is egy kódolt üzenetben. A tervrajz egy fegyvert ábrázol, mellyel a Kaszásokat talán meg lehet állítani. Még távozása előtt a Rejtőzködő Fickó is beköszön hologramon keresztül, közölve, hogy a célja nem más, mint uralni a Kaszásokat a fegyver segítségével.

Ezután Shepard a Fellegvárba tart, de ott hiába is számítana segítségre. Minden egyes fajnak meggyűlt a baja a Kaszásokkal, és inkább ők várnak el segítséget. Shepard rájön, hogy ha segít nekik, azzal értékes szövetségeseket szerezhet, és a saját gondjuktól megszabadult fajok a legnagyobb támadást elszenvedni kénytelen emberiség segítségére siethetnek. Közben Hackett admirális emberei elkezdik tervezni az "Olvasztótégely" néven ismert protheán fegyvert a tervrajzok alapján.

Shepard első feladata a krogan-szalarián-turián konfliktus feloldása, amely a krogan születésszabályozó reprogátló vírus miatt zajlik. Ezt követően a kvárik és a gethek közt fennálló háború végnapjaiba kell beavatkoznia. Végül az aszári anyabolygón, a Thessián kell harcolnia a Kaszásokkal, miközben tudomást szerez a Katalizátor néven emlegetett második eszközről, amely szükséges ahhoz, hogy az Olvasztótégely működjön. Mielőtt azonban megszerezné a szükséges információkat, megérkezik a Cerberus és ellopja azt. Shepardnek így be kell hatolnia a főhadiszállásukra, és végeznie kell kettes számú vezetőjükkel, Kai Leng-gel. A Rejtőzködő Fickó azonban kicsúszik a kezei közül. Az információk birtokában rájön, hogy a keresett katalizátor a Fellegvár, a Rejtőzködő Fickót pedig a Kaszások indoktrinálták, akárcsak annak idején Sarent. Sajnos emiatt a Rejtőzködő Fickó elárulta a Fellegvár igazi funkcióját, így a Kaszások elvitték azt a Föld közelébe, hogy megvédhessék.

Hackett admirális vezetésével ez egyesített flották támadásba lendülnek, hogy visszaszerezzék a Fellegvárat. Közben Shepard Londonban küzd, ahonnét egyenesen feljuthat a Fellegvárba. Újra találkozik Andersonnal, és már-már úgy tűnik, sikerrel küzdenek, amikor a Hírnök, a Kaszások vezetője közbelép. Csak ő és Anderson tudnak, súlyosan sérülten, feljutni a Fellegvárba, ahol már várja őket a Rejtőzködő Fickó. Bár sikerül őt megállítaniuk, Anderson végül meghal. Shepard - minden sérülése ellenére - végül eljut a Fellegvár magjába, ahol egy mesterséges intelligencia várja őt, gyerek képében. A rendszer önmagát azonosítja a Katalizátorként és a Kaszások irányítójaként. Elárulja, hogy a ciklus arról szól, nehogy az organikus élet elpusztítsa magát azáltal, hogy megteremti a szintetikus életet. Véleménye szerint a teremtett lények előbb-utóbb úgyis végeznek a teremtőjükkel. Ezért aztán amint elérnek egy bizonyos fejlettségi szintet, a civilizációknak ki kell pusztulniuk, de genetikai kódjuk egy Kaszásba kódolva fennmarad, s utána a körforgás az újabb primitív fajok felemelkedésével újra elkezdődik.

Mivel a Katalizátor elvesztette a hitét abban, hogy a Kaszások képesek lennének ismét beteljesíteni küldetésüket, választás elé állítja Shepardöt. Vagy végez a Kaszásokkal (de ezzel együtt minden szintetikus életformával), vagy az irányítása alá vonja őket, vagy pedig egyesíti az organikus és szintetikus lényeket. Mindhárom választás vége Shepard halála és a tömegrelék megsemmisülése, de csapattársai megmenekülnek. A játék legeslegvégén egy bejátszásban egy ismeretlen helyszínen egy nagypapa meséli el unokájának Shepard legendáját a távoli jövőben.

Extended Cut[szerkesztés]

Rajongói felháborodások miatt később módosítottak a játék befejezésén egy ingyenesen letölthető DLC-vel. Eszerint a tömegrelék nem pusztultak el, csak súlyosan megsérültek. Emellett a három befejezés új, narrációs képsorokat is kapott, és megtudhatjuk a többi szereplő sorsát is. Elég magas effektív katonai erővel egy bónusz bejátszáson a Shepardre emlékező bajtársakat is láthatjuk. Emellett egy negyedik befejezés is elérhetővé vált, melynek lényege, hogy Shepard nem csinál semmit (illetve végez a Katalizátorral). Ennek eredménye a Kaszások győzelme lesz, s vele együtt a ciklus vége - majd a következő képsoron már egy új, felemelkedő civilizáció látható, amely megtalálja a játék során Liara által elhelyezett jeladók egyikét, az így kapott információ segítségével sikeresen veszi fel a harcot a Kaszásokkal és végül győzedelmeskedik felettük.

Karakterek[szerkesztés]

Shepard parancsnok

Az előző részek főhőse. Bár bírósági tárgyalásra citálták a Földre, végül ő lesz az emberiség egyetlen reménye, akinek feladata összekovácsolni az idegen fajokat és végezni a Kaszásokkal..

Liara T'Soni

Aszári kutatónő, Shepard korábbi csapattársa. A Marson kutatott, mikor rálelt egy protheán szuperfegyver tervrajzaira, melynek segítségével végezni lehet a Kaszásokkal..

Ashley Williams

Amennyiben túlélte az első rész poklát a Vermáron, most visszatér. Egy fiatal tengerészgyalogos, aki újra Shepard oldalán harcol, noha Cerberusszal való korábbi kapcsolata miatt neheztel rá. Bár a küldetés elején súlyosan megsérül, végül visszanyeri erejét, és ő lesz a második emberi Fantom.

Kaidan Alenko

Biotikus katona, amennyiben ő maradt életben a Vermáron az első részben, úgy ő küzd Shepard oldalán Ashley Williams helyett. Időközben őrnaggyá léptették elő, és James Vega oldalán ők lesznek Shepard első társai. A küldetés elején bizalmatlan Sheparddel szemben, annak Cerberus-os múltja miatt, ráadásul súlyos sérülést is szenved. A parancsnokra vár a feladat, hogy újra elnyerje bizalmát. Alenko lesz a második emberi Fantom.

Garrus Vakarian

Egy turián harcos, korábbi biztonsági őr és önjelölt békebíró. Anyabolygójára, a Palavenre utazott, hogy csapatot hozzon létre a Kaszásokkal szembeni harchoz, és velük küzd vállvetve. Bizonyos feltételek mellett romantikus kapcsolatba kerülhet Talival.

Tali'Zorah vas Normandy

Egy kvári, aki próbálja megmenteni faját a gethekkel való háborúban, különösen azután, hogy megismerte igazi énjüket. A Rannoch bolygóért folytatott ütközetben aztán vagy öngyilkosságot követ el, vagy büszkén veszi le maszkját saját anyabolygóján. Adott feltételek mellett romantikus kapcsolatba kerülhet Garrus-szal.

EDI

A Normandia mesterséges intelligenciája, aki beleköltözik a Cerberus által létrehozott robotügynöknő géptestébe. Ily módon most már képes elhagyni a hajót és csapattársként résztvenni a csatákban. EDI a későbbiekben romantikus kapcsolatba kerül Jokerrel.

James Vega

A Szövetség katonája, lenyűgöző testi erővel. Kissé nehézfejű, és eleinte nem is akarja elhagyni a Földet, de később meggondolja magát. Életét beárnyékolja, hogy korábban egy kolónián választania kellett, hogy a parancsnokságát menti meg vagy a lakosságot. Ő az előbbit választotta, de szerinte feleslegesen, mert Shepard végzett a Begyűjtőkkel. Később megnyugszik, és úgy dönt, ő is N7-kiképzést szeretne.

Javik

A játékhoz legelőször mellékelt DLC-vel bekerülő karakter. Egy protián, aki ötvenezer évet várt elzárva egy kapszulában, ahová a Pusztítókkal folytatott harc végjátéka közben került. Most, hogy felébredt, bosszúra szomjazik, mint faja utolsó képviselője. Zárkózott, magányos, és kissé gőgös alak, de idővel megosztja a többiekkel tapasztalatait.

Kritikák[szerkesztés]

A játék összességében pozitív kritikákat kapott. Ám a legnagyobb elégedetlenséget a játék befejezése váltotta ki, mely a rajongók szerint felületes, az előző részekben hozott döntések egyáltalán nem hatnak ki rá, továbbá hemzseg az ellentmondásoktól, mellőzi a végső ütközetet, és számtalan elvarratlan szálat hagy a levegőben lógva. Emellett tulajdonképpen mindhárom befejezés ugyanaz az animáció, csak más színekben. A játékosok követelésére a BioWare ugyan nem változtatta meg a befejezést, de kiadott egy Extended Cut nevű ingyenes DLC-t, amelyben a kifogásolt kérdések java része meg lett magyarázva.

DLC-k[szerkesztés]

Név Megjelenés Wii U
From Ashes 2012. március 6. Igen
 • A Digital Deluxe kiadáshoz és a Collector's Edition-höz ingyenesen jár.
 • Két bónuszküldetés, egy új csapattárs (Javik), és egy rohamgéppuska.
 • Egy ősi protheán jeladó körül forgó cselekmény.
Extended Cut 2012. június 26. Igen
 • Vadonatúj, részletesebb befejezéseket tartalmaz.
Firefight Pack 2012. augusztus 7. Igen
 • Két bónusz mesterlövészpuska, egy shotgun, két rohamgéppuska, és két gépfegyver jár hozzá
Leviathan 2012. augusztus 28. Nem
 • Számos új küldetés, egy rohamgéppuska, és egy shotgun jár hozzá.
 • A kaszások ősatyjainak tekinthető Leviatánok történetét feldolgozó cselekmény.
Groundside Resistance Pack 2012. október 16. Nem
 • Két rohamgéppuska, két shotgun, két nehézpisztoly, és egy gépfegyver a csomag tartalma.
Alternate Appearance Pack 1 2012. november 20. Nem
 • Bónusz páncélokat tartalmaz a csapat tagjainak.
Omega 2012. november 27. Nem
 • Öt bónuszküldetés, az N7 Valkyrie rohamgéppuska, egy másik rohamgéppuska, és apróbb kiegészítők.
 • A cselekmény során Shepard segít Aria T'loak-nek visszaszerezni az Omega űrállomás feletti uralmat.
Citadel 2013. március 5. Nem
 • Számtalan bónuszküldetés, néhány beépített minijáték, harci aréna-kihívások, három új páncél, egy rohamgéppuska, egy nehézpisztoly, és apróságok.
 • Shepard megpróbál leleplezni egy személyiségtolvajt, hogy megakadályozza a Normandia ellopását. Emellett számtalan lehetőség adódik arra, hogy elmélyítse a csapattársaival a kapcsolatát.
Mass Effect: Genesis 2 2013. április 2. Igen
 • Interaktív képregény, ami kiegészíti a Mass Effect univerzumát.