Mary Anning

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mary Anning
Mary Anning Trey nevű kutyájával, 1842 előtt festve; a háttérben a Golden Cap szikla látható
Mary Anning Trey nevű kutyájával, 1842 előtt festve; a háttérben a Golden Cap szikla látható
Született 1799. május 21.[1][2][3][4][5]
Lyme Regis[6][7]
Elhunyt 1847. március 9. (47 évesen)[1][2][3][8][4]
Lyme Regis[9]
Állampolgársága brit
Foglalkozása őslénykutató
Halál okaemlőrák
A Wikimédia Commons tartalmaz Mary Anning témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Mary Anning (1799. május 21. – 1847. március 9.[10] ) angol fosszíliagyűjtő, kereskedő és őslénytankutató (paleontológus), aki világhíres lett őslénytani leletei révén, melyeket Délnyugat-Angliában, Dorset megyében, a La Manche csatorna mentén fekvő Lyme Regisnél található sziklákban található jura kori tenger kövületrétegekben. Megállapításai hozzájárultak az őskori életről és földtörténetről való tudományos gondolkodás fontos változásaihoz.

Anning a térség Kék Lias szikláiban keresett leleteket, különösen a téli hónapokban, amikor a földcsuszamlások új fosszíliákat tártak fel, amelyeket gyorsan össze kellett gyűjteni, mielőtt a tengerbe vesztek. 1833-ban egy földcsuszamlás során, amely Trey nevű kutyáját megölte, ő is majdnem életét vesztette. Felfedezései között szerepelt az első helyesen azonosított ichthyoszaurusz-csontváz, az első két teljes plezioszaurusz-csontváz, az első Németországon kívül talált pteroszaurusz-csontváz és több fontos halkövület. Megfigyelései kulcsszerepet játszottak abban a felismerésben, hogy a koprolitok, amelyeket akkoriban bezoar köveknek hívtak, fosszilizált széklet. Azt is felfedezték, hogy a belemnite fosszíliák megkövesedett tintazsákokat tartalmaztak, hasonlóan a modern lábasfejűekhez. Amikor Henry de la Beche geológus a Duria Antiquiort festette, amely az őskori élet első, széles körben elterjedt képi ábrázolása volt, amely fosszilis rekonstrukciókra alapult, ezt nagyrészt az Anning által talált kövületeire alapozta, és a kép nyomatait Anning javára eladta.

Máshitűként és nőként Anning nem volt teljes értékű tagja a 19. századi brit tudományos közösségnek, amely többnyire anglikán úriemberekből tevődött össze. Életének nagy részén pénzügyi gondokkal küszködött. Családja szegény volt, műbútorasztalos apja elhalálozott, amikor Anning tizenegy éves volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 27.)
 2. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
 3. a b Mary Anning (1799-1847) of Lyme; 'The Greatest Fossilist the World Ever Knew'
 4. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 6. The Fossil Hunter, xii
 7. Pioneers of Science and Technology, 9
 8. The Fossil Hunter, 197
 9. The Fossil Hunter
 10. Mary Anning, Encyclopædia Britannica. Hozzáférés ideje: 2018. március 7. 

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mary Anning című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.