Marius Andruh

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Marius Andruh
Életrajzi adatok
Született1954július 15. (69 éves)
Smeeni
Ismeretes mintkémikus
Nemzetiségromán
LakhelyBukarest
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
Universitatea din București
Pályafutása
Akadémiai tagságRomán Akadémia
Academia Europaea

Marius Andruh (Bukarest, 1954. július 15. –) román kémikus, a Román Akadémia tagja.

Élete[szerkesztés]

A bodzavásári “B. P. Hasdeu” középiskolában végzett tanulmányai után az Universitatea din București (Bukaresti Egyetem) hallgatója volt a szervetlen kémia osztályon, 1979-től. 1988-ban doktori címet szerzett, majd tovább folytatta tanulmányait Párizsban és Göttingenben.

1984-től nem csak hallgatója, hanem tevékeny tagja az egyetem szervetlen kémia osztályának, majd pedig 1996-tól tanár, majd pedig 2004-től osztályvezető. 1994-1996 között a Québeci Egyetem docense.

Munkássága[szerkesztés]

Munkássága főleg a koordinációs polimerek tanulmányozásához köthető, egy egyéni módszer által ő hozott létre először olyan egydimenziós nanomágneseket, amelyek három különböző fémiont tartalmaznak. Kutatási eredményei több, mint 250 különböző publikációban jelentette meg, valamint négy könyvfejezetben. Ezekre összességében több, mint 6300-szor hivatkoztak (h-index = 40). Publikációi közül húsznál is több a legnézettebb és legidézettebb cikk volt neves nemzetközi kémiai szakfolyóiratokban, mint a hemical Communications, Chemistry - A European Journal, Inorganic Chemistry, Dalton Transactions, Crystal Growth & Design, European Journal of Inorganic Chemistry, Coordination Chemistry Reviews, New Journal of Chemistry, CrystEngComm., Inorganica Chimica Acta.

Az általa vezetett labor része volt a MAGMANet Projekt-nek (2005-2009), mely több neves, molekuláris mágnesességgel foglalkozó európai labort egyesített, és amely projekt eredményeként létrehozták az European Institute of Molecular Magnetism (EIMM) szervezetet, amely igazgatóságának Marius Andruh is tagja volt 2008-2013 között.

Vendégprofesszorként több egyetemet is meglátogathatott, köztük a manchesteri, toulouse-i, strasbourgi, valenciai, göttingeni, brnói, bordeaux-i egyetemeket, valamint az Institut Universitaire de France és az Unversidade Federal Fluminense Niteroi/Rio de Janeiro egyetemeket is.

Nemzetközi szinten több, mint 100 konferenciát tartott meg több híres egyetemen. Ennek is köszönhetően több nemzetközi tudományos bizottság tagja és konferenciák meghívottja, többek között:

  • International Conference on Molecular Magnetism
  • Winter School on Coordination Chemistry, Karpacz, Lengyelország
  • European Materials Research Society – Symposium Design, characterization and modelling of molecule-based magnetic materials

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Marius Andruh című román Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.