Marie Laveau

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Marie Laveau
MarieLaveau (Frank Schneider).png
Született 1801. szeptember 10.[1]
New Orleans
Elhunyt 1881. június 15. (79 évesen)[2][3]
New Orleans
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása okkultista
A Wikimédia Commons tartalmaz Marie Laveau témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Marie Laveau (New Orleans, 1801. szeptember 10.New Orleans, 1881. június 15.), a Louisiana-i kreol vudu híressé vált művelője. Korábban csak gyógynövényeket gyűjtött, amellett bábaasszony volt. New Orleansban azonban később híressé és gazdaggá vált.

Élete[szerkesztés]

Marie Laveau otthona New Orleansban
Marie Laveau háza

Dédanyja 1743-ban Afrikából rabszolgaként került New Orleansba. Nagyanyja sikeres üzletasszony volt, akit – még mint rabszolgát – Francoise Pomet vásárolta meg. A nagymama kiváltotta szabadságát, habár maga is birtokolt rabszolgákat.

Laveau ugyan hívő katolikus volt, de a vudu[4] is része volt hitének. Házában oltárok, gyertyák, szentképek voltak. Hetente – együtt feketék és fehérek számára – rituálékat tartott, melyeken fehérbe öltözve kántáltak, és a szellemeknek ajándékokat hagytak (finom ételeket, szeszes italokat). Laveau emellett klienseket fogadott, tanácsokat adott nekik ügyes-bajos dolgaikban.

1819-ben hozzáment egy Haitiről származó mulatt férfihez, de az már 1820-ban elhunyt. Ezután 30 éven át fehér nemesemberrel élt.

A bulvárlapok rituáléit okkult részeges orgiákként írták le. Ennek azonban a fele sem volt igaz.

Marie Laveau népszerű, jótékony hölgy volt, akinek a színpadias, rokonszeves személyisége és szépsége – valamint üzleti tehetsége – jelentős személlyé tette New Orleansban. Sárgaláztól megbetegedett embereket ápolt, szabad színes bőrű nők szabadságáért tette le az óvadékot, elítélteket keresett meg kivégzésük előtt együtt imádkozni velük.

Halála után is sokan látni vélték. Sírját mind a mai napig látogatják.

Lánya, II. Marie Laveau (1827–1862) szintén „varázsolt”, az indián és afrikai spiritualizmust, a Louisiana Voodoo(wd) gyakorolta.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. African American Lives, 2006. február 1. (Hozzáférés: 2017. január 26.)
  2. https://books.google.fr/books?id=R4KXWIdbqToC, 2017. január 26.
  3. 2017. január 26., lakónyilvántartás
  4. louisianai voodoo
  5. Ha ismered New Orleans-t, érted, hogy a voodoo milyen szerepet játszik ott, mind vallásként, mind New Orleans életének meghatározójaként. http://archive.randi.org/site/index.php/swift-blog/1572-the-marie-laveau-phenomenon.html

Források[szerkesztés]