Marcus Claudius Marcellus (Kr. e. 23)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Marcus Claudius Marcellus
Portrait Marcellus Louvre Ma3547.jpg
Született i. e. 42
Róma
Elhunyt i. e. 23 (18-19 évesen)
Baiae
Állampolgársága római
Házastársa Iulia Caesaris (i. e. 25–i. e. 23)
Szülei Octavia
Caius Claudius Marcellus
Foglalkozása
Tisztség
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Marcus Claudius Marcellus témájú médiaállományokat.

Marcus Claudius Marcellus (Kr. e. 42Kr. e. 23.) Octavia Thurina Minor és Caius Claudius Marcellus, consularis gyermeke, anyja révén Augustus római császár unokaöccse.

Mivel Augustusnak nem volt fia, Marcus pedig meglehetősen közeli rokona volt, a császár egyik első örökösjelöltje unokaöccse lett. Minél idősebb volt, annál többször szerepelt a nyilvánosság előtt a princepsszel, többek között részt vett a Marcus Antonius és VII. Kleopátra legyőzése után tartott diadalmenetén is. Kr. e. 25-ben feleségül vette unokatestvérét, a császár egyetlen gyermekét, Juliát, amivel megerősítette pozícióját kiszemelt örökösként.

Augustus révén Marcellus politikai pályája gyorsan ívelt felfelé, és ifjú kora ellenére már Kr. e. 23-ban aedilisnek válaszották. A fényesnek induló karriert hirtelen halála törte meg: megválasztása évében megbetegedett, és hamarosan meghalt Baiae-ben. Juliától egy gyermeke sem született, özvegyét pedig hamarosan hozzáadták Augustus jó barátjához és hadvezéréhez, Marcus Vipsanius Agrippához.

Unokaöccse emlékének szentelte Augustus a Kr. e. 11-ben elkészült Marcellus-színházat Rómában.

Robert Graves népszerű regényében, az Én, Claudius-ban azt az álláspontot képviseli, hogy Livia császárné végzett a fiatalemberrel annak érdekében, hogy saját utódait juttassa trónra.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap