Ugrás a tartalomhoz

I. e. 11

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kr. e. 11 szócikkből átirányítva)

Évszázadok: i. e. 2. századi. e. 1. század1. század

Évtizedek: i. e. 60-as éveki. e. 50-es éveki. e. 40-es éveki. e. 30-as éveki. e. 20-as éveki. e. 10-es éveki. e. 1-es évek1-es évek10-es évek20-as évek30-as évek

Évek: i. e. 16i. e. 15i. e. 14i. e. 13i. e. 12i. e. 11i. e. 10i. e. 9i. e. 8i. e. 7i. e. 6

Események

[szerkesztés]

Római Birodalom

[szerkesztés]
  • Quintus Aelius Tuberót és Paullus Fabius Maximust választják consulnak.
  • Az előző év végén Rómába visszatérő Nero Claudius Drusus praetor urbanus címet kap germániai győzelmeiért. Drusus hamarosan ismét a Rajnához utazik, ahol öt légióval a Rajna jobb mellékfolyója, a Lippe mentén benyomul a germán törzsek területére és legyőzi a Tencteri és Usipetes törzseket. A tél közeledtével visszatér Galliába és útközben visszaveri az Cherusci törzs rajtaütésszerű támadását. A mai Bonn, Dorsten, Haltern és Bergkamen területén helyőrségeket hagy hátra, majd visszautazik Rómába, ahol a szenátus az ovatio kitüntetésében részesíti.
  • Tiberius leveri a pannoniai és dalmáciai lázongásokat. Augustus császár kívánságára elválik feleségétől, Vipsaniától és feleségül veszi Augustus lányát, a frissen megözvegyült Juliát.

Halálozások

[szerkesztés]

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 11 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.