Marc Newson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Marc Newson
Marc Newson.jpg

Született 1963. október 20. (54 éves)
Sydney
Nemzetisége ausztrál
Házastársa Charlotte Stockdale
Iskolái Sydney College of the Arts
Marc Newson weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Marc Newson témájú médiaállományokat.

Marc Newson (Sydney, 1963. október 20. –) ausztrál ékszer- és formatervező, szobrász. 2014-ben csatlakozott az Apple-höz, hogy Jonathan Ive-val közösen dolgozzon.

Szakmai élete, ismertetői[szerkesztés]

Marc Newson Sydney-ben született, aki ugyanott ékszertervezést és szobrászatot tanult. Mára már a világ egyik legismertebb és a legbefolyásosabb formatervezője. Ékszereknél megszokott pontosság, továbbá kimértség és ösztönös hozzáállás jellemzi munkáját.

Mielőtt barátjához - Jonathan Ive-hoz - csatlakozott volna az Apple-höz, már felső kategóriás formatervezőnek számított. Munkássága során szinte mindent tervezett és ő maga készített, elsősorban korlátozott számú, nagy gonddal elkészített különleges termékeket, mint például órákat, bútorokat az Ikepodnak, autót a Fordnak vagy éppen repülőgépeket nagy nevű légitársaságoknak.

Marc Newson-idézetek[szerkesztés]

  • "A design a jövőben minden kétségek kizárólag sokkal fontosabb szerepet fog játszani - akár tetszik akár nem." [1]
  • "Ami engem illet, a formatervezést meglehetősen öntudatlan, ösztönös módon közelítem meg; ez különösképpen szerencsés, mert így legalább nem kell túl sokat gondolkodnom róla ..." [1]
  • "A gépek számunkra olyanok, mint a szerszámok a mesteremberek számára. Mindannyian használunk valamit – hiszen nem fúrhatunk lyukakat az ujjainkkal. Legyen szó egy késről, tűről vagy gépről, szükségünk van valamiféle eszköz segítségére."[2]


Díjak[szerkesztés]

Képtár[szerkesztés]

Fontosabb munkái[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Marc Newson (angol nyelven). marcnewson.com. (Hozzáférés: 2014. december 22.)