Marc Newson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Marc Newson
Marc Newson.jpg

Született 1963. október 20. (54 éves)
Sydney
Nemzetisége ausztrál
Házastársa Charlotte Stockdale
Iskolái Sydney College of the Arts
Marc Newson weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Marc Newson témájú médiaállományokat.

Marc Newson (Sydney, 1963. október 20. –) ausztrál ékszer- és formatervező, szobrász. 2014-ben csatlakozott az Apple-höz, hogy Jonathan Ive-val közösen dolgozzon.

Szakmai élete, ismertetői[szerkesztés]

Marc Newson Sydney-ben született, aki ugyanott ékszertervezést és szobrászatot tanult. Mára már a világ egyik legismertebb és a legbefolyásosabb formatervezője. Ékszereknél megszokott pontosság, továbbá kimértség és ösztönös hozzáállás jellemzi munkáját.

Mielőtt barátjához - Jonathan Ive-hoz - csatlakozott volna az Apple-höz, már felső kategóriás formatervezőnek számított. Munkássága során szinte mindent tervezett és ő maga készített, elsősorban korlátozott számú, nagy gonddal elkészített különleges termékeket, mint például órákat, bútorokat az Ikepodnak, autót a Fordnak vagy éppen repülőgépeket nagy nevű légitársaságoknak.

Marc Newson-idézetek[szerkesztés]

  • "A design a jövőben minden kétségek kizárólag sokkal fontosabb szerepet fog játszani - akár tetszik akár nem." [1]
  • "Ami engem illet, a formatervezést meglehetősen öntudatlan, ösztönös módon közelítem meg; ez különösképpen szerencsés, mert így legalább nem kell túl sokat gondolkodnom róla ..." [1]
  • "A gépek számunkra olyanok, mint a szerszámok a mesteremberek számára. Mindannyian használunk valamit – hiszen nem fúrhatunk lyukakat az ujjainkkal. Legyen szó egy késről, tűről vagy gépről, szükségünk van valamiféle eszköz segítségére."[2]


Díjak[szerkesztés]

Képtár[szerkesztés]

Fontosabb munkái[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Marc Newson (angol nyelven). marcnewson.com. (Hozzáférés: 2014. december 22.)