Manfred Frank

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Manfred Frank
Született 1945. március 22. (73 éves)
Wuppertal
Állampolgársága német
Gyermekei Michael C. Frank
Foglalkozása
  • filológus
  • filozófus
  • egyetemi oktató

Manfred Frank (1945. március 22. –) német filozófus, a Tübingeni Egyetem emeritus filozófiaprofesszora. Munkásságának fókuszában a német idealizmus, a romantika, a szubjektivitás és az öntudat fogalmai állnak. 950 oldalas tanulmányt írt a német romantikáról Unendliche Annäherung címmel. Ez a munkája "a legátfogóbb és mélyreható tanulmány a korai német romantikáról" és "minden bizonnyal az egyik legfontosabb könyv a háború utáni időszakban a német filozófiatörténetben."[1] Hosszasan értekezett az analitikus és a kortárs francia filozófiáról.

Élete[szerkesztés]

Németországban, Elberfeldben született 1945-ben. A heidelbergi egyetem alatt olyan tanároktól tanult filozófiát, mint Hans-Georg Gadamer, Karl Löwith, Ernst Tugendhat és Dieter Henrich. 1971-1982 között tanított a Düsseldorfi Egyetemen, majd a Genfi Egyetemen (1982-1987), ezután Frank 1987-ben elfogadta a Tübingeni Egyetem filozófiaprofesszori állását. A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának díszdoktora[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [1] Fred Rush, "Review of The Philosophical Foundations of Early German Romanticism," Notre Dame Philosophical Reviews 9 Dec 2004.]. (Hozzáférés: 2017. március 4.)
  2. [2] A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának díszdoktora: 2001. november 8. Hozzáférés: 2017. március 4.

Források[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Manfred Frank című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]