Mama Kin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aerosmith
Mama Kin
kislemez a(z) Aerosmith albumról
Megjelent1973. január 13.
Formátum7", CD
Felvételek1972, Intermedia Stúdió, Boston (Massachusetts)[1]
Stílushard rock, blues rock
Hossz4:26
KiadóColumbia
SzerzőSteven Tyler
ProducerAdrian Barber
Aerosmith-kronológia
Mama Kin
(1973)
Dream On
(1973)
SablonWikidataSegítség

A Mama Kin az amerikai Aerosmith együttes dala, amely az 1973-ban kiadott debütáló albumon szerepelt. A kislemez 1973. január 13-án jelent meg a Columbia gondozásában. A dalt az együttes énekese Steven Tyler írta.

Története[szerkesztés]

A számot Steven Tyler írta meg egy akusztikus gitáron, melyet még a dobos Joey Kramer talált a Beacon Streeten.[2] Tyler egy ajtó és az ajtófélfa közé szorította a hangszert, és ott hagyta egy hétig, hadd száradjon.[2] Ezután rárakott négy húrt, majd két Tuinal beszedése után írta meg a dalt, amelynek a lickjét elmondása szerint egy régi Blodwyn Pig dalból merítette.[2] Tyler meg volt róla győződve, hogy ez a dal fogja meghozni neki a hírnevet és gazdagságot,[3] ezért a bal karjára feltetováltatott egy szárnyas szívet, amely alá a MA KIN betűk kerültek.

A dal szövege utal a zenekar akkori turnébuszvezetőjére Mark Lehmannra, akinek tüszőproblémái miatt erősen hullott a haja:

”Bald as an egg at eighteen, and workin' for your daddy's a drag. (Tizennyolc vagy és tök kopasz, a faternak melózni kinyuvaszt).”

[2]

Ezenkívül a szám refrénjében a drogozásra is utalásokat tesznek:

”Keepin' touch with Mama Kin. Tell her where you've gone and been. Livin' out your fantasy, Sleeping late and smoking tea. (Mondd el szépen anyunak, ha kisfia elmarad, álmok nyomába ered, délben ébred, s szív füvet).”

[4]

Utóélete[szerkesztés]

A dal rendszeres szereplője az Aerosmith koncerteknek. Az élő változata olyan koncertkiadványokon is hallható, mint a Live! Bootleg, Classics Live, vagy A Little South of Sanity. Ezenkívül az együttes olyan válogatásalbumaira is felkerült, mint a Gems (1988), Pandora's Box (1991), Pandora's Toys (1995), O, Yeah! Ultimate Aerosmith Hits (2002) és a Greatest Hits 1973–1988 (2004).

Hivatkozások a dalra[szerkesztés]

  • Az 1990-es évek elején az együttes szülővárosában Bostonban egy saját klubot nyitott, melynek a Mama Kin Music Hall nevet adták. A klub manapság már zárva van.
  • Steven Tyler annyira szerette a dalt, és annyira bízott a sikerében, hogy feltetováltatta a karjára a MA KIN betűket. Tyler és Perry elmondása szerint azért nem az egész címet tetováltatta magára az énekes, mert túl vékony volt a karja ahhoz, hogy az egész ráférjen.
  • A Shinedown The Sound of Madness albumán szereplő Cry for Help című dalában megtalálható a smokin' tea with Mama Kin sor.
  • A dal alapján egy svéd zenekar is felvette a Mama Kin nevet.

Mama Kin a médiában[szerkesztés]

A Guns N' Roses verziója[szerkesztés]

A számot feldolgozta a Guns N’ Roses együttes, amely először 1986-ban a Live ?!*@ Like a Suicide EP-n jelent meg, majd később újra szerepelt az 1988-as G N’ R Lies kiadványon is. 1992. június 6-án párizsi koncertjén a Guns N' Roses élőben is előadta a dalt Steven Tyler és Joe Perry vendégeskedésével.

Közreműködők[szerkesztés]

Vendégzenész[szerkesztés]

Produkció[szerkesztés]

  • Producer: Adrian Barber
  • Hangmérnök: Adrian Barber, Caryl Weinstock

Helyezések[szerkesztés]

Év Lista Helyezés
1973 Billboard Hot 100 75

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Wild, David (1991, 2002). Album jegyzetek for Pandora's Box by Aerosmith, Sablon:Page numbers [CD liner]. USA: Columbia Records (C3K 86567).
  2. a b c d Davis, i. m. 175. o.
  3. Davis, i. m. 121. o.
  4. Davis, i. m. 176. o.

Források[szerkesztés]