Malij Tyeatr

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Malij Tyeatr
Általános adatok
Alapítva1756
Elérhetőség
Honlaphttp://www.maly.ru
Malij Tyeatr (Moszkva)
Malij Tyeatr
Malij Tyeatr
Pozíció Moszkva térképén
é. sz. 55° 45′ 35″, k. h. 37° 37′ 14″Koordináták: é. sz. 55° 45′ 35″, k. h. 37° 37′ 14″
A Wikimédia Commons tartalmaz Malij Tyeatr témájú médiaállományokat.

A Malij Tyeatr, oroszul: Малый театр, azaz „Kisszínház”, a közeli Bolsoj színház vonatkozásában, azaz „Nagyszínház”; hivatalos neve Goszudarsztvennij akademicseszkij Malij tyeatr Rosszii oroszul: Государственный академический Ма́лый театр России, vagy „Oroszországi Malij Állami Akadémiai Színház”) egy történelmi színház Moszkvában. Az 1806-ban alapított és jelenlegi helyén, a Tyeatralnij téren 1824 óta működő színház története az 1756-ban alapított Moszkvai Egyetemi Színházig vezethető vissza.

A Malij hagyományos drámai színházként mutatkozik, amely az orosz és az európai klasszikus örökségből állít színre darabokat, például Mihail Afanaszjevics Bulgakov, Gyenyisz Ivanovics Fonvizin és Molière műveit. A színház Zamoszkvorecse kerületben található fióktelepe például William Somerset Maugham, Luigi Pirandello és Eugène Scribe műveit is előadja. A színházban nagy hagyománya van a Shakespeare-darabok bemutatásának is.

A Malij több mint 700 tagot foglalkoztat, köztük több mint száz drámai színészt. Ez az egyetlen drámai színház Oroszországban, amely professzionális szimfonikus zenekart és kórust tart fenn. A színház irányítja a Skepkin Színművészeti Akadémiát (Высшее театральное училище имени М. С. Щепкина) is, Moszkva legrégebbi színésziskoláját, amelyet 1809-ben „Ucsiliscse Imperialszkih tyeatrov Rosszijszkoj imperii” (Училище Императорских театров Российской империи) néven alapítottak, és amelynek többek között a nagyszerű színésznő, Glikerija Nyikolajevna Fedotova volt a tanára.

2007-ben a színházról nevezték el az 1976-ban felfedezett 10007 Malytheatre aszteroidát.[1]

Kitüntetései[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Teatro Malyj című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]