Malebo-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Malebo-tó
A Malebo-tó műholdfelvételen; Brazzaville (Kongói Köztársaság) és Kinshasa (Kongói Demokratikus Köztársaság) fővárosokkal.
A Malebo-tó műholdfelvételen; Brazzaville (Kongói Köztársaság) és Kinshasa (Kongói Demokratikus Köztársaság) fővárosokkal.
Ország(ok) Kongói Köztársaság, Kongói Demokratikus Köztársaság
Elsődleges források Kongó
Elsődleges lefolyások Kongó
Hosszúság 35 km
Szélesség 23 km
Felszíni terület 500 km2
Tszf. magasság 272 m
Szigetek Bamu-sziget
Elhelyezkedése
Malebo-tó (Kongói Demokratikus Köztársaság)
Malebo-tó
Malebo-tó
Pozíció a Kongói Demokratikus Köztársaság térképén
d. sz. 4° 16′ 55″, k. h. 15° 29′ 19″Koordináták: d. sz. 4° 16′ 55″, k. h. 15° 29′ 19″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Malebo-tó témájú médiaállományokat.

A Malebo-tó (korábbi nevén Stanley-tó, Malebo-medence, vagy a helyiek nyelvén, a gyarmati időkben Nkunda-tó) a Kongó alsó folyásának tószerű kiszélesedése. A tó szemközti partjain a két Kongó, a Kongói Köztársaság és a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosai fekszenek.

Jellemzői[szerkesztés]

A Malebo-tó Kinshasa felett

A Malebo-tó nagyjából 35 km hosszúságú, 23 km széles, területe 500 km². Közepén a Bamu-sziget fekszik, mely a Kongói Köztársaság területére esik, területe 180 km². A tó sekély, mélysége 3-10 m, a víz szintkülönbsége az év folyamán akár 3 m-rel is változhat, a tó átlagos tengerszint feletti magassága 272 m.

A Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosa, Kinshasa és a Kongói Köztársaság fővárosa, Brazzaville a Malebo-tó szemközti oldalán fekszik, így a világ két legközelebb fekvő fővárosai.

Henry Morton Stanley 1877. március 12-én érte el a Malebo-tavat, itt alapította meg 1882-ben a Leopoldville állomást, mely kereskedelmi központként és az expedíciók kiindulási pontjaként működött. Innen indult a később megépített, 366 km hosszúságú Matadi-Kinshasa vasút.

Hajózás[szerkesztés]

A Malebo-tó a Kongó hajózható szakaszának kezdete. A folyó innen felfelé hajózható Mbandakáig, Kisanganiig és Banguiig. A tó alatti szakaszon a folyó több száz métert esik a Livingstone-vízesés zúgóin, mielőtt 300 km-es útja végén Bománál eléri az Atlanti-óceánt.

Lásd még[szerkesztés]

Kongó-folyó

Hivatkozások[szerkesztés]