Livingstone-vízesés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Livingstone-vízesés
Chutes Livingstone.jpg
Közigazgatás
Országok  Kongói Demokratikus Köztársaság
 Kongói Köztársaság
Földrajzi adatok
Vízhozam35 110 m³/s
d. sz. 4° 19′ 19″, k. h. 15° 12′ 28″Koordináták: d. sz. 4° 19′ 19″, k. h. 15° 12′ 28″
A Wikimédia Commons tartalmaz Livingstone-vízesés témájú médiaállományokat.

A Livingstone-vízesés (Chutes de Livingstone) több zúgóból és zuhatagból álló vízesés a Kongó folyón, a Kongói Demokratikus Köztársaság területén, Kinshasa és Matadi között, részben a Kongói Köztársaság határán helyezkedik el. Az átfolyó vízmennyiség tekintetében a világ legnagyobb vízesése. Nevét a híres skót Afrika-kutató és misszionáriusról David Livingstone-ról kapta.

Adatok[szerkesztés]

A Kongó, melyen a vízesés található, Közép-Afrika nyugati részének legnagyobb folyója. Hossza 4700 kilométer, ami a Nílus után Afrika második és a világ nyolcadik leghosszabb folyójává teszi. A Kongó az Amazonas után a világ második legnagyobb vízhozamú folyója. Ezen a folyamon található a 32 zúgóból és zuhatagból álló vízeséslánc, amely a folyó 150 kilométer hosszú szakaszán, Isangila felett húzódik, a meder esése összesen 274 m. Mivel a folyó egyes szakaszai hosszan benyúlnak az Egyenlítőtől északra, illetve délre is, a vízhozam nincs kitéve az évszakok váltakozásának, teljesen stabil, mivel a folyó valamelyik szakaszán mindig sok a csapadék.

Kialakulása annak köszönhető, hogy felszíni kőzetek gyors elmállása miatt a folyó útjában nem állnak durva hordalékok, ami következtében a folyam medrét lassan alakítja, és esésgörbéje szabálytalan.

Felfedezése[szerkesztés]

Sir Henry Morton Stanley
David Livingstone

Bár nevét David Livingstone-ról kapta, ő soha nem látta. Felfedezője az angol Afrika-kutató Sir Henry Morton Stanley volt, aki 1877-ben fedezte fel a vízesést, a Kongó-medence feltárása közben, és Livingstone iránti tiszteletből nevezte el róla.

Turizmus[szerkesztés]

A Kongói Köztársaság az állandó népi felkelések, az ellenőrizhetetlen hadsereg és a polgárháborúk miatt nem túl kedvelt úticél. Fényképezni általában nem tilos, kivéve kormányépületeket, katonai létesítményeket, kikötőket és repülőtereket.[1] Az utazási irodák a világ minden táján felhívják a turisták figyelmét, hogy kerüljék el az országot. A Kongói Demokratikus Köztársaság sem tartozik a leglátogatottabb turisztikai látványosságok közé Afrikában, ennek szintén a feszült politikai helyzet az oka.

A föld tíz legbővizűbb vízesése[szerkesztés]

Név (helyi neve) Folyó, ország Vízhozam m³/s Magasság méterben
Livingstone* Kongó (Zaire); Kongói Demokratikus Köztársaság, Kongói Köztársaság 35 110 40
Sete Quedas* (Guaira) Paraná; Brazília, Paraguay 13 310 65
Khone Mekong;Kambodzsa , Laosz 11 610 21
Boyoma (Stanley) Kongó (Zaire); Kongói Köztársaság 6550 60
Niagara Niagara; USA, Kanada 5936 59
Grande Uruguay;Uruguay, Argentína 3000 23
Paolo Afonso-i São Francisco; Brazília 2890 84
Urubupungá Paraná; Brazília 2716 12
Iguazú (Iguaçu) Iguazú; Argentína, Brazília 1725 72
Marimbondo Rio Grande, Brazília 1484 35
  • Több lépcsős

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Az USA Külügyminisztériumának országinformációi, 2008. augusztus 29.. [2010. február 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 4.)

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Livingstone Falls
A Wikimédia Commons tartalmaz Livingstone-vízesés témájú médiaállományokat.