Malawi neonsügér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Malawi neonsügér
Pseudotropheus demasoni.jpg
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Rend: Sügéralakúak (Perciformes)
Alrend: Labroidei
Család: Bölcsőszájúhal-félék (Cichlidae)
Nem: Pseudotropheus
Faj: P. demasoni
Tudományos név
Pseudotropheus demasoni
(Konings, 1994)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Malawi neonsügér témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Malawi neonsügér témájú kategóriát.

A Malawi neonsügér (Pseudotropheus demasoni) Afrikában őshonos, a bölcsőszájú halak családjába tartozó, díszhalként is tartott édesvízi halfaj.

Külseje[szerkesztés]

A neonsügér viszonylag kis termetű, a hím 8 cm-re, a nőstény 6 centiméternyire nő meg. A nemek között más feltűnő külső különbség nincsen. Megnyújtott testét egymást váltó élénk világoskék és sötétkék-fekete függőleges csíkozás díszíti. Úszói (az átlátszó mellúszók kivételével) világoskékkel szegélyezett sötétkékek, farokúszóján is lehetnek világoskék sugarak.

Elterjedése és életmódja[szerkesztés]

Malawi neonsügér

A neonsügért csak 1993-ban fedezték fel a kelet-afrikai Malawi-tó egy kisebb területén, a tanzániai Pombo Rocks és Point Ndumbi közötti sziklás zátonyokon. Természetes élőhelyén populációi visszaszorulóban vannak, ezért a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján sebezhetőként szerepel. A faj léte nincs veszélyben, mert szerte a világon népszerű akváriumi díszhalként tartják. Akvarisztikai felhasználása már a felfedezését követő évben elkezdődött.

A sekély vizű, 3-4 méter mélyen elhelyezkedő, köves, görgeteges sziklazátonyok lakója, ahol algákkal, férgekkel, apró rákokkal táplálkozik. A hímek agresszívan védik territóriumukat a többi hím, vagy akár más fajok ellen is. Szájköltő faj, a nőstény szájában tartva védelmezi 15-30 megtermékenyített ikráját. Az ivadékok csapatban úsznak, kb. 1 centiméteres korukban színesednek ki.

Akváriumi tartása[szerkesztés]

Viszonylag könnyen tartható faj, a magas planktontartalmú táplálékra és a mértékletes adagolásra viszont ügyelni kell, mert a bélbántalmakra érzékeny. Legalább 200 literes akváriumot igényel, homokos aljzattal és dekorációként kövekkel, növényekkel. A víz hőmérséklete 22-26 °C között, pH-ja 7,5 fölött legyen. Ha egész csapat van együtt, az mérsékli a hímek agresszív, területvédő viselkedését.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]