Makettezés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Egy világháborús GMC teherautó 1:35-ös méretarányú makettje, kis diorámával

A makettezés vagy makettkészítés egyedül vagy egyesületben végzett szabadidős hobbi. Emellett léteznek még – bár nem túl gyakoriak – makettek készítésére szakosodott cégek is.[1]

Makettezés során a cél egy mesterséges vagy természetes, ritkábban képzeletbeli dolog, legtöbbször jármű, épület vagy emberalak pontos, kicsinyített másának megalkotása. A makettezés nem keverendő össze a modellezéssel, ahol a cél valamilyen jármű szintén kicsinyített, azonban működő másának megépítése. A makettkészítésnél nem cél a működőképesség, a hangsúly ehelyett az alapul szolgáló eredeti dolog külső megjelenésének minél pontosabb, valósághűbb, részletgazdagabb visszaadásán van.

Makett-készletek[szerkesztés]

Bár akadnak olyanok is, akik saját tervek alapján, egyedi technikákkal, hétköznapi anyagokból építik meg makettjeiket – ez azonban elég ritka. A makettezés legáltalánosabb formája a játékboltokban vagy makettező szakboltokban, esetleg kiállításokon, versenyeken kapható ún. makett-készletek megvásárlása és otthoni összeépítése. Ezekben a dobozos készletekben fröccsöntött műanyag öntőkereteken található a számos apró alkatrész, amelyeknek a mellékelt építési útmutató alapján történő összeragasztása és festése a makettező fő tevékenysége. Emellett ezek a készletek általában tartalmaznak még úgynevezett (nem öntapadós) matricákat is: olyan előre elkészített, az építés végső szakaszában felhelyezendő jelzéseket (pl. számok, felségjelzések, jelek, feliratok, stb.), melyeket kézi festési módszerekkel nehéz vagy szinte lehetetlen volna felvinni.

A legnépszerűbb téma a makettezők körében talán a harci repülőgép és -jármű makettek, de mára számos más tématerületről is elérhetők készletek, így például mai vagy korabeli polgári közlekedési eszközök (autók, teherautók, utasszállító repülőgépek), versenyautók, vagy a Star Wars univerzum képzeletbeli űrsiklói, lépegetői.

A legelterjedtebb makett márkák Magyarországon a hazai disztribútoroknak köszönhetően a Revell[2] ill. Italeri[3] készletek. Ezek dobozai szinte minden játékbolt polcain megtalálhatók. Ezeken kívül persze még sok más márka is létezik, melyek leginkább makettező szaküzletekben lelhetők fel. Ilyenek pl. a Tamiya,[4] Dragon,[5] Hasegawa,[6] Trumpeter,[7] Airfix,[8] Fujimi.[9]

Méretarányok[szerkesztés]

Egy makett fontos jellemzője a méretaránya, ami azt fejezi ki, hogy hányszor kisebb az eredetijénél. Így pl. egy 1:72-es (ejtsd: egyhetvenkettes) méretarányú repülőgépmakett minden mérete pont hetvenkettede az igazinak. Ezt úgy is el lehet képzelni, hogy a makett bármely 1 cm-es (alkat)része a valódi repülőn 72 cm hosszú. Minél nagyobb a méretarány kifejezésére használt szám (azaz amelyik a kettőspont után áll), annál kisebb egy ugyanazon eredetit ábrázoló makett.

A különböző méretarányok többnyire az angolszász mértékegységekből erednek. Így például 1:72-es méretben 1 hüvelyk (inch), 6 lábnak (feet) felel meg a valóságban. Figuráknál sokszor milliméterben adják meg a méretarányt. Például 54mm, ami azt jelenti, hogy egy átlagos testmagasságú ember (175 cm) ilyen magas lenne az adott méretarányban. A magasságot többnyire talptól a fejtetőig mérik, azonban nem minden esetben. Elterjedt a talp és a szemmagasság távolságának mérése is.

A makettezésben leggyakrabban alkalmazott méretarányok a következők :[10]

1:6 figurák, leginkább csak mellszobrok, rádió távirányítású modellek
1:10 valószínűleg a legelterjedtebb méretarány a nagy méretű teljes alakos figurák és mellszobrok esetében
1:16 (120m) elterjedt méretarány nagyobb figurák terén, harcjárművek
90mm (1:18) leginkább történelmi figurák
1:24 (75mm) főleg autók, kisebb méretű repülőgépek és figurák
1:25 autók, teherautók
1:32 (54mm) légi járművek (repülőgép, helikopter), a történelmi figurák közt legelterjedtebb méretarány
1:35 harcjárművek legnépszerűbb méretaránya, kiegészítők, figurák
1:48 főleg repülő, de elterjedtek a harcjárművek is ebben a méretarányban
28mm (1:58) táblás harci játékok (wargame), mint például a Warhammer 40 000
1:72 (25mm) a legelterjedtebb repülő méretarány, de harcjárművek és figurák is népszerűek ebben a méretben
1:87 a modellvasutak legismertebb méretaránya (H0)
1:100 (15mm) táblás harci játékok (wargame), valamint a japán Gundam robotok kedvelt méretaránya
1:144 polgári és kisebb részben katonai repülők, hajók, valamint a Gundam robotok másik kedvelt méretaránya
1:350 legnépszerűbb méretarány a tengeri témák esetében
1:700-720 nagyobb méretű hadihajók, tengeralattjárók

Természetszerűleg a nagyobb dolgok - mint amilyen például egy hadihajó - makettjeit szokás nagyobb méretarányban (azaz kisebb méretben) forgalomba hozni, hogy még kezelhető méretű, de kellő részletességgel megépíthető legyen. Bár például az Amerikai Haditengerészet USS Nimitz (CVN-68) repülőgéphordozó anyahajója 1:720-as méretarányban is egy majdnem 50 cm-es makettet jelent. Hasonló az oka annak, hogy a harcjármű és repülőgép makettek elsősorban az 1:32 - 1:72 méretarányokban a leggyakoribbak.

A méretarányok egy igen részletes felsorolása megtalálható a róluk szóló angol wikipédia-cikkben.

Eszközök[szerkesztés]

Egy makett megépítése során számos eszközre szükségünk lehet az alkatrészek kivágásától a festésükig. A leggyakoribbak:[11]

 • vágás: kés, tapétavágó, hobbiszike, csípőfogó
 • csiszolás: fémreszelő, különböző durvaságú csiszolópapírok
 • ragasztás: oldószeres műanyagragasztó, pillanatragasztó
 • festés: különféle méretű ecsetek, festékszóró pisztoly és kompresszor

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. www.modellart.hu
 2. [1]
 3. [2]
 4. [3]
 5. [4]
 6. Archivált másolat. [2013. április 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 1.)
 7. Archivált másolat. [2013. április 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 1.)
 8. [5]
 9. Archivált másolat. [2013. július 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 1.)
 10. What are Popular Scales? - Scale Model Guide
 11. What tools do you need to start out

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Modellek és makettek
A Wikimédia Commons tartalmaz Makettezés témájú médiaállományokat.