Magyar Vívószövetség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Magyar Vívó Szövetség szócikkből átirányítva)
Jump to navigation Jump to search

A Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) a magyar vívósport legfőbb sporthatósága. Alakult 1914-ben, székhelye Budapest. Elnöke Csampa Zsolt, akinek mandátuma 2017 első feléig szól.[1] Az MVSZ teljes jogú tagja a Nemzetközi Vívószövetségnek (franciául: Fédération Internationale d’Escrime; FIE).

Története[szerkesztés]

Előtörténete[szerkesztés]

Az első nyilvános vívóakadémiát olasz vívók rendezték Budapesten. A következőt a Magyar Atlétikai Club (MAC) 1894-ben rendezte, amelyet a következő évben az első vívóverseny követett. A kardversenyt Iványi Gyula nyerte, a többi versenyszámban osztrák vendégek győztek. A millennium évében lezajlott második vívóversenyen már olasz vendégek is a pástra léptek, a mesterek tornáját az olasz Santelli Italo nyerte. Ugyanebben az évben Prágában győztek kardvívóink. Ebben az időben a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) adott otthont a vívóalosztálynak. A MAC keretein belül az olasz iskola elsajátítását Santelli mester segítette. 1897-ben az alakuló közgyűlésen két vívóegyesület: a Fővárosi Vívó Club és a Wesselényi Vívó Club szerepelt. A hazai vívósport nemzetközi szereplését az Osztrák–Magyar Monarchia rendre meghiúsította.

A londoni 1908. évi nyári olimpiai játékok vívótornáján aratott kettős (kard egyéni és csapat) győzelem után hatalmas fejlődésnek indult a magyar vívósport.

Megalakulása[szerkesztés]

1914-ben az új szövetség nagy lendülettel indult az önállóság útjára, ám az első világháború kitörése ezt tönkretette.

Az első világháború után[szerkesztés]

A háború után a lelkes szervezők újraszervezték a sportágat.

Elnökei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Vívóújság: Dávid Zsófia: Száz év a vívás szolgálatában. Vívóújság, 1. sz., 2014.