Magnus Goodman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magnus Goodman
Született 1898. március 18.
Winnipeg
Elhunyt 1991. július 17. (93 évesen)
Florida
Állampolgársága kanadai
Foglalkozása jégkorongozó

Testtömege68 kg
SablonWikidataSegítség
Szerzett érmek
Kanada színeiben
Jégkorong
Olimpiai játékok
arany
1920, Antwerpen
csapat
Világbajnokság
arany
1920, Antwerpen
csapat

Magnus „Mike” Goodman (Kanada, Manitoba, Winnipeg, 1898. március 18.Amerikai Egyesült Államok, Florida, Dade City, 1991. július 18.) olimpiai bajnok kanadai jégkorongozó. Ősei Izlandról származnak.

Kerettag volt az 1920-as nyári olimpia kanadai jégkorongcsapatában. Védő volt a posztja. Ez nem egy válogatott volt, hanem egy klubcsapat, a Winnipeg Falcons. A csapat mind a három mérkőzést megnyerte. Egyedül csak az amerikai válogatottat tudták nehezen megverni 2–0-ra az elődöntőben. A döntőben a svéd válogatottat verték 12–1-re.

Amatőr pályafutása alatt 1920-ban megnyerte az Allan-kupát, amiért az amatőr senior csapatok versengenek Kanadában.

Alsóbb ligás pályafutását szinte csak az American Hockey Association nevű ligában töltötte. Először a Duluth Hornetsben kezdett játszani 1925-ben. Egészen 1931-ig játszott ebben a csapatban. Ekkor átszerződött a Kansas City Pla-Morsba. Két év után visszament a Hornetsbe, ami összeolvadt a Wichita Blue Jaysszel. Itt már egyszerre volt játékos és edző is. Egy szezon és 40 mérkőzés után a Kansas City Greyhoundsba került. Innentől kezdve pályafutása végéig játékos és edző volt egyszerre. A szezon végén bajnokok lettek. A következő szezonban is a Greyhoundsban játszott, majd három évre a Wichita Skyhawksba ment. Végül a THL-es Coral Gables Seminolesból vonult vissza 1939-ben.

Gyorskorcsolyázóként észak-amerikai bajnok volt 1920-ban. Emellett elismert úszó is volt.

Források[szerkesztés]