Maghy Zoltán (költő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Maghy Zoltán
Maghy Zoltán emléktáblája szülőháza falán
Maghy Zoltán emléktáblája szülőháza falán
Élete
Született1907. március 16.
Hajdúnánás
Elhunyt1930. december 27. (23 évesen)
Hajdúnánás
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)vers

Maghy Zoltán (Hajdúnánás, 1907. március 16. – Hajdúnánás, 1930. december 27.) költő.

Élete[szerkesztés]

Hajdúnánáson született 1907-ben jómódú családban, Maghy Lajos és Fejes Juliánna hatodik gyermekeként. A hajdúböszörményi festőművésszel, Maghy Zoltánnal (1903-1999) is rokonságban állt. A költő öt testvére közül három csecsemőkorban halt meg, egyik bátyja 18 évesen tüdővészben. Az elemi iskola négy osztályát szülővárosában végezte. A gimnáziumot a debreceni református kollégiumban kezdte, de egy év után átiratkozott a hajdúnánási gimnáziumba (a mai Kőrösi Csoma Sándor Gimnáziumba). 15 évesen elkapta a tüdőbajt egyik osztálytársától, ezért a gimnázium 6. osztályától kezdődően magántanulóként folytatta az iskolát. Szülei gyakran küldték szanatóriumi kezelésekre külföldre is, de állapotában tartós javulás nem következett be. 1925-ben beiratkozott a szegedi egyetem jogi karára. 1930-ban megszerezte a diplomát, állapota rosszabbodott és decemberben elhunyt.

Költészetének jellemzői[szerkesztés]

Rövid élete megakadályozta abban, hogy megtalálja egyéni költői stílusát, Vajda János és Ady Endre költészete volt rá a legnagyobb hatással.

Dankó Imre szerint „adys helyzetmegítéléssel a földdel összenőtt paraszti ősök elfajult utódjának érezte magát.” „Költészete szűk körű (…) nem közéleti jellegű.”[1] Maghy verseiben is gyakoriak a szimbólumok és az ismétlések, az elmaradott vidéki élet kritikája. Szimbólumai viszonylag egyszerűek pl.: tavasz – élet; ősz – betegség; tél – halál. Gyakori témája az életszeretet és a halálközelség ellentéte. „Könnyed verselő volt jó formaérzékkel, elmélyült irodalmi műveltséggel”.[2] Verseskötete nem jelent meg életében, csak újságok közölték a műveit. Hajdúnánáson így is ismert alkotó volt, 39 verse jelent meg nyomtatásban.[3]

Molnár József úgy véli, Maghy „ha nem is fejlődhetett a nagyokkal egy sorba, értékes megszólaltatója volt a nánási táj, a nánási nép kérges tenyerű szorgalmának”[4] „Ady költészete mellett tett hitet egy olyan környezetben, ahol még tanárai is csak ellenszenvvel emlegették annak nevét.”[5]

Kötete[szerkesztés]

Az Alföld porában. Válogatott versek. Hajdúnánás, 1973. A bevezetőt írta, a verseket válogatta és sajtó alá rendezte Dankó Imre.

Ha valaki egyszer rám talál. Maghy Zoltán válogatott versei. Hajdúnánás, 2022. Buczkó József és Vékony Gábor tanulmányával. Válogatta és szerkesztette: Molnárné Farkas Nikoletta és Nagy Beatrix. Nánási füzetek 33.

Emlékhelyei[szerkesztés]

Maghy Zoltán szülőháza Hajdúnánáson
Maghy Zoltán sírja

Szülőháza Hajdúnánáson, a Jókai utcán található. A rajta lévő emléktáblát 1973. október 1-jén avatták fel.

Sírja a hajdúnánási temetőben található. Fejfájának eredeti felirata ez volt: Dr. Maghy Zoltán író a nemzet új költőinek egyike Született 1907 márc 16 Meghalt 1930 dec. 27-én.

Sírkövén ma ez áll: Dr. MAGHY ZOLTÁN költő élt 1907-1930

A városi könyvtár egyik terme 2012. április 10. óta az ő nevét viseli.

2016-ban a költő munkássága a Települési Értéktárba került.

A városi könyvtár előtt 2017. május 10-én felavatott helytörténeti fasor egyik oszlopos tölgye és a hozzá kapcsolódó tábla is őrzi a költő emlékét.[6]

Jókai utcai szülőházában 2020. augusztus 20-án nyílt emlékkiállítása. Itt olyan fényképek, illetve eddig kéziratban lévő versek is láthatóak, amelyeket a költő unokahúga, Dr. Kováts Zoltánné (született Pauliny Gizella) bocsátott rendelkezésre. Az épület nagyobb részében Pituk József (1906-1991) festőművész állandó kiállítása látható.

A Ha valaki egyszer rám talál. Maghy Zoltán válogatott versei című kötet bemutatója 2022. szeptember 30-án zajlott a Maghy Zoltán emlékházban. Az est díszvendégei a költő leszármazottai, dr. Csabainé Kováts Anikó és dr. Iványiné dr. Kováts Ildikó voltak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dankó Imre: Maghy Zoltán (1907-1930). In: Az Alföld porában. Válogatott versek. Hajdúnánás, 1973. 7. és 8-9. old.
  2. i. m 12. old.
  3. uo.
  4. Molnár József: Maghy Zoltán és verseskötete. In: Nánási kalendárium és helytörténeti olvasókönyv. Hajdúnánás, 2007. Összeállította, szerkesztette Rigó Tamásné. 218. o.
  5. i. m. 219. old.
  6. 14 fa az életutak jelképe. http://www.haon.hu/14-fa-az-eletutak-jelkepe/3475776 Archiválva 2017. december 26-i dátummal a Wayback Machine-ben