Magento

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magento

FejlesztőMagento Inc.
Első kiadás2008. március 31.
Legfrissebb stabil kiadásCommunity edition 2.0.2 / Enterprise edition 2.0.2
(2016. január 28.)
Programozási nyelvPHP
Platformplatformfüggetlen
KategóriaWebáruház, tartalomkezelő rendszer
LicencOSL Ver. 3 / AFL Ver. 3
A Magento weboldala

A Magento egy PHP szkriptnyelvben megírt, nyílt forráskódú e-kereskedelmi platform. A szoftvert eredetileg a Varien Inc. amerikai cég fejlesztette ki önkéntesek segítségével.

A Varien 2008. március 31-én publikálta a szoftver első általánosan elérhető verzióját. Roy Rubin, a vállalat korábbi vezérigazgatója később a cég jelentős hányadát eladta az eBaynek, amely később teljesen felvásárolta, majd kiszervezte azt.

Az aheadWorks által végzett 2015. májusi piackutatás szerint a Magento piaci részesedése 29,8% a 30 legnépszerűbb e-kereskedelmi platform között.[1]

2015. november 17-én publikálták a Magento 2.0 verziót.[2] Az új szoftvert már úgy tervezték meg, hogy része legyen a nagyvállalati szintű skálázhatóság, javítottak teljesítményén és változtatásokat eszközöltek a kódolásban is.[3]

A Magento a MySQL/MariaDB relációs adatbázis-kezelő rendszert, a PHP szkriptnyelvet és a Zend Framework egyes elemeit használja.[4] A rendszer az objektumorientált programozásra és a modell-nézet-vezérlő (MNV) szervezeti mintát alkalmazza. Ezen felül az entitás-attribútum-érték (Entity-Attribute-Value — EAV) modellt is alkalmazza az adatok tárolásához.[5]

Több mint 250 000 kereskedő használja a Magento Commerce platformot.[6]

Története[szerkesztés]

A Magento fejlesztése hivatalosan 2007 elején kezdődött meg.[7] Hét hónappal később, 2007. augusztus 31-én publikálták az első általánosan elérhető verziót.

A Varien, a Magentót fejlesztő cég korábban az osCommerce platformmal dolgozott. Eredeti szándékuk az volt, hogy ezt a szoftvert fejlesztik tovább, később döntöttek úgy, hogy a platformot újraírják Magentóként.

2011 februárjában az eBay nyilvánosságra hozta, hogy 2010-ben befektetett a Magentóba, ezzel 49%-os részesedést szerezve a cégben.[8]

2011. június 6-án az eBay bejelentette, hogy a Magento maradékát is felvásárolja és új X.Commerce projektje alá rendeli. A Magento vezérigazgatója és alapítja, Roy Rubin a vállalat hivatalos blogján jelentette be, hogy a vállalat Los Angelesből folytatja működését az ő és Yoav Kutner irányításával.[9]

Yoav Kutner 2012 áprilisában távozott a Magentótól, mivel úgy vélte, a vezetőségben történt változások miatt a vállalat eredeti céljaitól túlságosan eltért az irányvonal.[10]

Az eBay és a PayPal 2015-ös szétválasztását követően a Magentót is önálló vállalatként szervezték ki, új tulajdonosa a Permire magántőkés társaság lett november 3-án.[11]

Áttekintés[szerkesztés]

A Magento jelenleg két különálló platformot kínál, a Magento Community Editiont és a Magento Enterprise Editiont. Két korábbi platform, a Magento Professional Edition és a Magento Go forgalmazásával mára felhagytak.

Magento Community Edition[szerkesztés]

A Magento Community Edition egy nyílt forráskódú e-kereskedelmi platform. A szoftver e verziója számos alapvető funkcióval bír, amelyeket bárki szabadon módosíthat.[12] A fejlesztők átírhatják a core fájlokat és más fejlesztők által készített bővítménymodulokkal terjeszthetik ki a rendszer funkcionalitását. A Community Edition alapszintű e-kereskedelmi platformként történő fejlesztése a 2007-es első publikus béta verzió megjelenése óta folyamatos.

A jelenlegi verzió, valamint a korábbi 1.X és 2.X Magento Community Edition verziók egyaránt letölthetőek a Magento Commerce hivatalos weboldalán.[13] A 2.X verziók fejlesztése publikusan folyik a GitHubon.[14]

A Community Edition legfrissebb hivatalosan támogatott verziói a CE 1.9.2.4[15] és az CE 2.0.2,[15] melyeket 2016. január 28-án publikáltak.

Magento Enterprise Edition[szerkesztés]

A nagyvállalati verzió alapja a Magento Community Edition, a core fájlok változatlanok. A Community Editiontől eltérően azonban ez a változat nem ingyenes, viszont kiterjedtebb funkcionalitással bír. Ezt a változatot kifejezetten nagyvállalatok számára tervezték, amelyeknek támogatásra van szükségük a telepítéshez, használathoz, konfigurációhoz és hibaelhárításhoz. Bár az Enterprise Edition használata éves díjhoz kötött, sem ez, sem a Community Edition nem tartalmaz webtárhely szolgáltatást.

A Magento csapata a felhasználókkal és külső partnerekkel közösen végzi az EE fejlesztését, a 2.X változat fejlesztését a GitHubon publikusan végzik.[16]

Az Enterprise Edition legfrissebb hivatalosan támogatott verziói az EE 1.14.2.4[17] és az EE 2.0.2,[18] melyeket 2016. január 28-án publikáltak.[19]

A Magento funkciói[szerkesztés]

Sablonok[szerkesztés]

A Magento biztosít egy alap sablont, amely segítségével az e-kereskedelmi weboldal létrehozható. A sablont úgy tervezték, hogy PHP, HTML vagy CSS kódok hozzáadásával vagy módosításával az egyes oldalak könnyen testreszabhatóak legyenek. A Magento felhasználók olyan sablonokat telepíthetnek, amelyek alapvetően megváltoztatják a weboldal megjelenését vagy funkcionalitását. A sablonok anélkül változtathatóak a Magento különféle változataiban, hogy az egyes oldalak elrendezése vagy tartalma elveszne. A sablonok sablonkönyvtárak segítségével, FTP vagy SSH kapcsolaton keresztül telepíthetőek az adminisztrációs rendszer használatával.

Modulok[szerkesztés]

A Magento fejlesztők folyamatosan készítenek olyan bővítményeket a szoftver alapverzióihoz, melyek segítségével azok funkcionalitása kiterjeszthető. A Magento felhasználók a modulokat letöltve, majd a szerverre feltöltve telepíthetik a modulokat, illetve úgy, hogy egy Extension Key-t igényelnek a Magento Connect Manager szolgáltatáson keresztül. A Magento 1.X és 2.X rendszerek felépítése alapvetően különbözik, így az 1.X verziókra fejlesztett modulok a 2.X verziókra fejlesztettekkel nem kompatibilisek.

Integráció[szerkesztés]

A Magento felhasználói több különféle domaint integrálhatnak a kezelőfelületen, így egyszerre több webáruházat menedzselhetnek egyetlen felületről.

Magento tanúsítványok[szerkesztés]

Jelenleg négy különféle Magento tanúsítvány érhető el. Ezek közül három a fejlesztők kompetenciafejlesztésére koncentrál a modulfejlesztésben, egy (a Certified Solution Specialist) pedig a vállalati felhasználókat célozza (konzultánsokat, elemzőket, projektmenedzsreket). A Magento Front End Developer tanúsítvány elsősorban a beépített applikációk felhasználói felületének fejlesztésére fókuszál. A Magento Developer Certification a back-end fejlesztőket célozza, akik a core modulokat fejlesztik. A Plus tanúsítvány a Magento Enterprise modulok és a teljes architektúra mélyebb megértését hivatott tesztelni.[20]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Magento című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Shatkov, Dmitry: Ecommerce Platforms Popularity, May 2015: Two Platforms Take Half. aheadWorks, 2015. május 25. (Hozzáférés: 2015. szeptember 15.)
  2. A New Era of Commerce Innovation. Magento . (Hozzáférés: 2016. február 19.)
  3. Magento 2 Migration. Is it worth it? (amerikai angol nyelven). Magento Developers & Designers - MavenEcommerce . (Hozzáférés: 2016. február 19.)
  4. Varien and the Magento eCommerce Platform. Zend. [2015. január 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. január 17.)
  5. Storm, Alan: Magento for Developers: Part 7 - Advanced ORM - Entity Attribute Value. Magento. (Hozzáférés: 2015. január 17.)
  6. Intro to Magento: Navigating the Top eCommerce Ecosystem. Toptal Engineering Blog. (Hozzáférés: 2018. június 14.)
  7. Interview: Roy Rubin About Magento Open Source eCommerce. eCommerce Optimization, 2007. július 5. [2007. július 12-i dátummal az eredetiből archiválva].
  8. eBay Owns 49% Of Magento Inc – Confirmed. Magik. [2012. július 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. január 17.)
  9. Warren, Christina: eBay Acquires Open Source Ecommerce Company Magento. Mashable, 2011. június 6. (Hozzáférés: 2015. január 17.)
  10. Rao, Leena: Recently Departed Magento CTO And Co-Founder: eBay Doesn’t Understand The Meaning Of Open. TechCrunch, 2012. április 12. (Hozzáférés: 2015. január 17.)
  11. Letter from our CEO. Magento.com . [2015. november 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. november 8.)
  12. Avinash Pathak: Pick the Perfect Magento Edition for Your E-Commerce Site,. tisindia. (Hozzáférés: 2015. június 6.)
  13. Open Source Ecommerce Software & Solutions | Magento. www.magentocommerce.com . (Hozzáférés: 2016. március 14.)
  14. magento/magento2-community-edition. GitHub . [2018. június 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 4.)
  15. a b Magento Community Edition 1.9.2.4 Release Notes. merch.docs.magento.com . (Hozzáférés: 2016. március 14.)
  16. magento/magento2. GitHub . (Hozzáférés: 2016. március 14.)
  17. Magento Enterprise Edition 1.14.2.4 Release Notes. merch.docs.magento.com . (Hozzáférés: 2016. március 14.)
  18. Magento Enterprise Edition, 2.0.2 Release Notes. docs.magento.com . [2016. április 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 4.)
  19. magento/magento2. GitHub . (Hozzáférés: 2016. március 14.)
  20. MAGENTO CERTIFICATION. Magento. (Hozzáférés: 2015. január 17.)