Webáruház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A webáruház (más néven: webshop, e-shop) az egy olyan weblap, ami termékeket vagy szolgáltatásokat értékesít. Általában online bevásárló kosár tartozik hozzá, amelybe virtuálisan pakoljuk bele a megvásárolni kívánt árut. Az internet gyors elterjedésével, az online kereskedelem nagyon előnyössé vált a kereskedők számára. A tradicionális bolttulajdonosok észrevették az új üzleti lehetőségeket az e-kereskedelemben és ez a webáruházak elterjedéséhez vezetett.

E-kereskedelemből származó eladások az Egyesült Államokban 2006-ban összesen 146,4 milliárd dollárra rúgtak, és ez 6%-a volt az összes kiskereskedelemnek az országban. 18,3 milliárd USD értékben értékesítettek ruhákat online az USA-ban, ami a ennek a hazai piaci szegmensnek a 10%-át tette ki.

Webáruház jellemzői[szerkesztés]

A webáruházaknak általában hasonló jellemzői vannak mint pl.:

  • Termékeket vagy szolgáltatásokat értékesítenek – Lehetséges az is, hogy egy webáruház az csak egy információs weboldal egy tradicionális kiskereskedelmi üzlet termékeiről vagy szolgáltatásairól, de általában az a jellemző, hogy a webáruházban tényleges termék vagy szolgáltatás értékesítése folyik.
  • Virtuális Bevásárló Kosár – A legtöbb webáruháznak az a célja, hogy vásárlóik megvegyék a termékeiket. Ezekben az áruházakban általában található egy virtuális bevásárló kosár melybe a vásárlók összegyűjthetik a megvásárolni kívánt árut. Miután a vásárló a termékeket összegyűjtötte, a virtuális pénztárnál megadhatja fizetési adatait melynek segítségével a fizetési tranzakció létrejön.
  • Piaci Szegmentálás – A legtöbb webáruház az egy speciális piaci részesedést céloz meg a teljes piaci szegmensből, de természetesen vannak kivételek is mint pl. az Amazon.com melynek a sikerét az adta, hogy majdnem minden megtalálható rajta.

Online webáruház design[szerkesztés]

A virtuális térben millió és millió webshop található. Az online üzlet tulajdonosok vagy létrehozzák az áruházukat egy web design szoftver segítségével vagy felfogadnak egy evvel foglalkozó céget, hogy létrehozzák a számukra megfelelő virtuális üzletet. Ezen kívül lehetőség van olyan webáruház szolgáltató igénybe vételére aki egy már meglévő webáruház rendszert ad bérbe egy havi díjért használható és az igényeknek megfelelően testre is szabható.

Attól függetlenül, hogy több millió e-shop létezik ez nem jelenti azt, hogy mindegyik sikeres, és általában a virtuális kereskedők nagyon értenek hozzá és komoly figyelmet szentelnek a részleteknek a siker érdekében. A siker kulcsa a következőkben körvonalazható:

  • Egyszerűség – A legjobb weboldalak azok egyszerűek és általában menü rendszer bal oldalon található. Termékeik nem egy oldalon találhatóak, hanem kategóriákba rendezve különböző linkeken keresztül érhetjük el őket.
  • Keresőmotor Barát – A keresők használata az egyik legelterjedtebb módja, melynek segítségével a vásárlók megtalálják a számukra kívánt webáruházat. A legjobb webáruházak jól vannak optimalizálva azaz jól láthatóak a keresőmotorok számára, mint pl.: Google.com melyek az áruház tartalmát indexelik és egyben potenciális felhasználókat is küldenek az oldalra.
  • Kapcsolat Felvételi Lehetőség – A vásárlók tudni akarják, hogy elérhető valós személyek üzemeltetik a virtuális áruházat melynek legjobb példája a könnyű és gyors kapcsolat felvételi lehetőség.
  • Értékesítési Elemzés – A legtöbb webshop egy statisztikai elemező szoftvert használ mint pl.:Google Analytics melynek segítségével nyomon lehet követni az értékesítési és vásárlói adatokat.

Az online vásárlás népszerűsége várhatóan nőni fog az elkövetkezendő években a kényelem miatt.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]