Magas zsinagóga (Prága)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magas zsinagóga
Vysoká synagoga
TelepülésPrága
Ország Csehország
Vallászsidó
Építési adatok
Stílusreneszánsz építészet
Építés befejezése1577
Rekonstrukciók évei(1689–90) 1754, 1883, (kb. 1913), 1996–1997?
ÉpíttetőMordecháj Maisel
TervezőPankratius Roder
Elhelyezkedése
Magas zsinagóga (Prága)
Magas zsinagóga
Magas zsinagóga
Pozíció Prága térképén
é. sz. 50° 05′ 24″, k. h. 14° 25′ 07″Koordináták: é. sz. 50° 05′ 24″, k. h. 14° 25′ 07″
A Wikimédia Commons tartalmaz Magas zsinagóga témájú médiaállományokat.
Az imaterem berendezése 1910-ben

A Magas zsinagóga (הויכשול, németül Hohe Synagoge, jiddisül Hojchšul) Prága egykori zsidó negyedében, áll a Régi-új zsinagógával szemben, a Maisel- és a Vörös utca sarkán. Bejárata (Červená u. 5.) ez utóbbira nyílik. Nevét arról kapta, hogy három magas ablaka nyílik az utcára. Kulturális műemlék; azonosító kódja: 44412/1-460 (a Zsidó Tanácsházával közösen). Időnként „Városházi zsinagóga” (Radnični synagoga) néven is említik (Szombathy).

Története[szerkesztés]

A Zsidó Tanácsházával egy időben épült úgy, hogy mindkettő építését Mordecháj Maisel, II. Rudolf császár bankára, a prágai zsidó közösség fontos mecénása finanszírozta. 1577-ben adták át. A szájhagyomány szerint építésze az Olaszországból bevándorolt Pankratius Roder volt. Az építész valószínűleg a nem sokkal korábban átadott krakkói Magas zsinagóga koncepcióját követte.

Ez volt a zsidó elöljárók imádkozó helye, ezért eredetileg fedett átjáró vezetett hozzá a Tanácsháza emeletéről az utca fölött.

A két épület helyszínének kiválasztásánál állítólag fontos szempont volt, hogy ezek viszonylag emelt helyen álljanak. A Moldva 20. századi szabályozásáig ugyanis a zsidóvárost rendszeresen elöntötte az árvíz (volt olyan év, amikor ötször is). Az elöntött zsinagógákban (Régi-új zsinagóga, Pinkász-zsinagóga, Klaus-zsinagóga, Régi zsinagóga stb.) nemcsak a vallásgyakorlás vált lehetetlenné, de a kegytárgyak és maguk az épületek is károsodtak.

1689-ben kétszer is leégett; a károkat maradéktalanul csak 1754-re állították helyre. Eközben reneszánsz stílusú központi csarnokkal bővítették úgy, hogy a csarnokot az emeleten helyezték el.

1883-ban J. M. Wertmüller tervei alapján gyakorlatilag újjáépítették.

A második világháború előtt ez volt a Prágai Zsidó Hitközség tisztviselőinek fő zsinagógája, ahol a legtöbb akkori prágai zsinagógától eltérően az ortodox szertartásrendet követték.

A megszálló németek a zsidó szertartásokat betiltották. A kegytárgyakat elkobozták és raktárba szállították.

Az épületet utoljára a 20. század vége felé restaurálták.

Az épület[szerkesztés]

A kétszintes épületnek nemcsak az északi oldalon volt három magas ablaka, hanem a keleti oldalon is kettő. Ezek az egykori V kolnách fasorra néztek (a fasort 1893 és 1913 között, Josefov nagy átépítése során vágták ki).

Jelenlegi funkciója[szerkesztés]

A földszinten a Prágai Zsidó Múzeum üzlete és pénztára található. A felső szinten berendezett imatermet alkalmilag a prágai zsidó közösség tagjai használják.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vysoká synagoga című cseh Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Szombathy: Szombathy Viktor: Prága (Panoráma, Külföldi városkalauz, Franklin Nyomda, Budapest)
  • Barangoló: Prága barangoló útikönyv. Lingea, Berlitz, 2016. p. 89–90.