Madeleine Astor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Madeleine Astor
SzületettMadeleine Talmage Force
1893. június 19.[1]
Brooklyn
Elhunyt1940. március 27. (46 évesen)[1]
Palm Beach
Állampolgárságaamerikai
Házastársa
  • John Jacob Astor IV (1911. szeptember 9. – 1912. április 15.)[2][3]
  • Enzo Fiermonte (1933. november 27. – 1938. június 11.)[2]
  • William K. Dick (1916. június 22. – 1933. július 21.)[3]
Gyermekeihárom gyermek:
  • John Jacob Astor VI
  • John Henry Dick
  • William Force Dick
SzüleiWilliam H. Force
Foglalkozásaelőkelőség
IskoláiSpence School
Halál okakoszorúér-betegség
SírhelyeTrinity Church Cemetery
A Wikimédia Commons tartalmaz Madeleine Astor témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Madeleine Talmage Astor Dick (Brooklyn, 1893. június 19.Palm Beach, Florida, 1940. március 27.) IV. John Jacob Astor, multimilliomos mágnás második felesége és özvegye, az RMS Titanic katasztrófájának egyik túlélője.

Családja[szerkesztés]

Madeleine Talmage Force néven született 1893. június 19-én Brooklynban, New York városában, William Hurlbut Force és Katherine Arvilla Talmage gyermekeként. Apja jómódú vállalkozócsaládból származott és a sikeres William H. Force and Co. hajózási cég tulajdonosa volt. 1889-ben feleségül vette Katherine Talmage-et, aki a korábbi brooklyni polgármester unokája volt. William és Katherine kiemelkedő tagjai voltak a brooklyni társadalomnak és számos rangos klub tagjai voltak.

Madeleine a Miss Ely's majd a Miss Spence's magánlányiskolákban tanult, kimagasló eredményekkel. Édesanyjával és a húgával számtalanszor utazott Európában. New Yorkban is azonnal befogadták és a Junior League (Ifjúsági Szövetség, első bálozók társasága) azonnal "örökbe fogadta". Kiválóan rajzolt, lovagolt, szeretett yachtozni.

Házassága[szerkesztés]

1909-ben találkozott leendő férjével, az iparmágnás John Jacob Astorral, aki akkor az Egyesült Államok leggazdagabb embere volt. Híres ember lévén a sajtó figyelemmel kísérte bimbózó románcukat. Astor autóversenyekre és hajóutakra vitte Madeleine-t.

1911 augusztusában Astor megkérte az ifjú Madeleine kezét, az esküvőre pedig egy hónappal később került sor. Házasságukat sokan ellenezték, hiszen John csupán 2 évvel korábban bontotta fel első házasságát. A konzervatív, vallásos réteg elvei tiltották a házasság felbontását. Több vallásos miniszter megpróbálta megakadályozni a ceremóniát. A pár végül Astor Beechwood nevű newporti kastélyában házasodott össze, ezután hosszú nászutat indultak. 1912-ben jegyet váltottak a Titanic testvérhajójára, az RMS Olympicra és részt vettek egy hosszú egyiptomi úton. Innen az írországi Queenstownba utaztak, majd 1912. április.11-én kihajóztak a New Yorkba tartó Titanickal.

A Titanicon[szerkesztés]

Madeleine ekkor 5 hónapos kismama volt. Az útra férjén kívül elkísérte férje inasa, a cselédlánya, az ápolónője és John kutyája. Mind az első osztályon szálltak meg.

1912. április 14-én John szólt feleségének, hogy a hajó jéghegynek ütközött. Megnyugtatta, hogy a kár nem tűnik nagynak, de felsegítette rá a mentőmellényét. Amíg a fedélzeten várakoztak, Madeleine odaadta egy harmadik osztályon utazó nőnek a prémsálát, hogy melegen tartsa vele a fiát. A család később elvonult a fedélzetről és zárt helyen vártak tovább. John talált még egy mentőmellényt és szétvágta egy bicskával, hogy megmutassa feleségének, miből készült. Amikor az utasok megkezdték a beszállást a mentőcsónakokba, John besegítette feleségét. Vele ment a cselédlánya és az ápolónője is. Madeleine megkérdezte, hogy férje vele tarthat-e áldott állapotára való tekintettel. Charles Lightoller másodtiszt kénytelen volt elutasítani az asszony kérését, hiszen elsősorban a nők és a gyerekek megmentése lett parancsba adva. Madeleine megmentéséről egy másik túlélő, Archibald Gracie így számolt be:

Az egyetlen eset amire bizonyosan emlékszem, az a pillanat, amikor Mrs. Astort besegítették a csónakba. Átemelték az ablakon, a férje pedig segített neki a másik oldalon. Amikor a csónakban volt a férje az ablak egyik oldalán volt én pedig a másik oldalon a másik ablaknál. Hallottam, ahogy Mr. Astor megkérdezi a másodtisztet, hogy nem engedné e meg, hogy feleségével tartson és vigyázzon rá. Azt mondta "Nem, uram. Egy férfi se szállhat be ebbe a csónakba, vagy akármelyik csónakba, amíg a hölgyek el nem hagyták a hajót." Mr. Astor ez mondta erre " Nos, akkor mondja meg nekem a csónak számát, hogy ezután megtalálhassuk egymást." A következő válasz érkezett: "Négyes."

John és az inasa süllyedés közben hunytak el. Kettejük közül csak Astor holttestét találták meg, április 22-én. Fiatal özvegyét és a többi túlélőt az RMS Carpathia mentette meg.

Özvegyként[szerkesztés]

A Titanicról való hazatérése után visszavonultan élt. Korábban fényűző társasági életének nyoma veszett.

Férje 100 000 dollár azonnali készpénzt és egy alapítványon keresztül további 5 millió dollárt hagyott rá, valamint lakhatást biztosított számára az Ötödik sugárúti házban. Egy 3 millió dolláros betétet pedig még meg nem született fiának, VI. John Jacob Astornak szánt felnőttkorára.

1912 augusztusában Madeleine életet adott fiának.

További házasságai[szerkesztés]

Madeleine 1916. június 22-én házasodott meg másodjára. Férje gyerekkori barátja és bankárja, William Karl Dick lett. Dick a New York-i Termelők Társaságának alelnöke volt és társtulajdonosa a Brooklyn Timesnak. Azzal, hogy újraházasodott, Madeleine elvesztette örökölt vagyonát és a lakhatását. Házassága alatt két fia született, William Force Dick és John Henry Dick. 1933-ban felbontották házasságukat.

Négy hónappal később Madeleine feleségül ment a 26 éves olasz bokszolóhoz, Enzo Fiermontehoz. Öt évvel később váltak el és újra felvette a Dick nevet.

Halála[szerkesztés]

Halálát szívelégtelenség okozta 46 évesen. A New York-i Trinity Church sírkertjében helyezték örök nyugalomra édesanyja mellett.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. a b Encyclopedia Titanica (angol nyelven)
  2. a b Kindred Britain
  3. a b p12669.htm#i126685, 2020. augusztus 7.