Madame Web (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Madame Web
(Madame Web)
2024-es amerikai film
RendezőS. J. Clarkson
ProducerLorenzo di Bonaventura
AlapműMadame Web
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Matt Sazama
  • Burk Sharpless
  • Claire Parker
  • S. J. Clarkson
  • Kerem Sanga
Főszerepben
ZeneJohan Söderqvist
OperatőrMauro Fiore
VágóLeigh Folsom Boyd
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő116 perc
Költségvetés80 000 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár12 III. kategória (NFT/26805/2024)
Kronológia
ElőzőMorbius
KövetkezőKraven, a vadász
További információk
SablonWikidataSegítség

A Madame Web 2024-ben bemutatott amerikai szuperhősfilm S. J. Clarkson rendezésében. Gyártója a Columbia Pictures, Marvel Entertainment és Di Bonaventura Pictures, forgalmazója a Sony Pictures Releasing. Ez a film a Sony Pókember-univerzumának (SSU) negyedik filmje. A forgatókönyvet Matt Sazama, Burk Sharpless, Claire Parker, S. J. Clarkson és Kerem Sanga írták. A főszerepben Dakota Johnson, mint a címszereplő Madame Web, Sydney Sweeney, Celeste O'Connor, Isabela Merced, Tahar Rahim látható.

Amerikai Egyesült Államokban 2024. február 14-én, Magyarországon szinkronizálva 2024. február 15-én mutatták be.[1][2]

Ismertető[szerkesztés]

1973-ban a perui dzsungelben egy kutatócsoport Ezekiel Sims és terhes élettársa, Constance Webb vezetésével egy eddig ismeretlen, ritka gyógyító tulajdonságokkal rendelkező pókfajt fedez fel. Ezekiel elárulja a csapatot, és magának követeli a pókot, majd holtan hagyja Constance-t. Egy bennszülött törzs megpróbálja megmenteni Constance-t, de ő nem sokkal Cassandra születése után meghal.

2003-ban Cassandra, "Cassie" néven, mentősként dolgozik New Yorkban, munkatársaival, Benjamin "Ben" Parkerrel és O'Neil-lel együtt. Egy veszélyes bevetés során Cassie vízbe esik, és halálközeli élményben részesül. Ben újraéleszti, de Cassie-t látomások kezdik gyötörni. Kezdetben déjà vu-ként kezeli őket, de miután nem sikerült megakadályoznia O'Neil halálát, Cassie rájön, hogy a jövőbe lát.

Ezekiel, aki korlátozott prekogníciós képességgel és fokozott fizikai képességekkel rendelkezik, információkat gyűjt három fiatal nőről: Julia Cornwallról, Anya Corazonról és Mattie Franklinről. Látomásai arra engedik következtetni, hogy a végzetük az ő megölése. Cassie is vonzódik ugyanezekhez a nőkhöz, és közbelép, hogy megakadályozza, hogy Ezekiel rajtaütésszerűen megtámadja őket a Grand Central állomáson. Ellop egy taxit, és kiviszi Juliát, Anya-t és Mattie-t a városból, hogy egy közeli erdőben rejtse el őket. Cassie visszatér a lakásába, és megtalálja Constance feljegyzéseit, amelyekből kiderül Ezekiel kiléte és erejének valódi természete. Cassie utasításait figyelmen kívül hagyva a lányok egy étkezdébe mennek, ahol Ezekiel rájuk talál. Miután rövid időre cselekvésképtelenné teszik Ezekielt azzal, hogy kocsival belerohannak, Cassie visszaviszi a lányokat Queensbe, és Ben házában keresnek menedéket.

Cassie Peruba repül, és felkutatja a törzsfőnököt, aki megmentette az anyját. A törzsfőnök rituálén veti alá Cassie-t, amely elválasztja a lelkét a testétől. A lány megtapasztalja a magasabb tudatosság egy olyan síkját, ahol minden élőlény összekapcsolódik, és ahol minden lehetséges jövő látható. Megtudja, hogy Constance azért kereste a pókot, hogy megmentse őt egy halálos örökletes betegségtől.

Ben terhes sógornőjénél, Mary-nél megindul a szülés, és a fiú a lányokkal együtt kórházba viszi. Ezekiel ismét elfogja őket, de Cassie megmenti a lányokat egy mentőautóban, és eltereli Ezekiel figyelmét, így Ben és Mary el tudnak menekülni. A csoport egy lebontásra ítélt tűzijátékgyárba csalja Ezekielt, és csapdákat állítanak neki, hogy megzavarják, miközben Cassie hív egy orvosi evakuáló helikoptert, hogy odarepüljön hozzájuk. Ezekiel megsemmisíti a helikoptert és szétválasztja a lányokat, majd Constance halálával gúnyolja Cassie-t.

Az élet hálóját megcsapolva Cassie biztonságba helyezi a lányokat. Elindítja az utolsó csapdát, és megöli Ezekielt. Egy meggyújtott tűzijáték arcon találja Cassie-t, és megvakítja. Cassie-t éppen akkor viszik kórházba, amikor Mary világra hozza fiát, Petert.

Cassie arra ébred, hogy sérülései miatt megvakult és lebénult. Az élet hálójával való kapcsolata lehetővé teszi számára, hogy teljes mértékben a jövőbe lásson. Cassie biztosítja a lányokat, hogy ő lesz a mentoruk a jövőbeli szerepükben, amikor eljön az ideje.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3] Leírás
Cassandra "Cassie" Webb / Madame Web Dakota Johnson[4] Földes Eszter Manhattani mentős és egy látnok, akinek látnoki képességei lehetővé teszik számára, hogy a "pókok világába" lásson.
Julia Cornwall Sydney Sweeney[5] Dér Marus Esetlen kamaszlány, aki édesanyja távozása után az apjával és mostohacsaládjával él.
Mattie Franklin Celeste O'Connor[6] Kanyó Kata Kamaszlány, aki jómódú családból származik, de a szülei nincsenek jelen.
Anya Corazon Isabela Merced[6] Stern Hanna Tizenéves lány, aki apja kitoloncolása után kénytelen egyedül élni.
Ezekiel Sims Tahar Rahim[7] Bányai Kelemen Barna Egy felfedező, aki Cassie édesanyját kísérve, pókokkal kapcsolatos kutatásai során egy titkos törzs után kutat az Amazonas perui esőerdejében.
O'Neil Mike Epps Olt Tamás Cassie és Ben munkatársa és barátja.
Mary Parker Emma Roberts Mikecz Estilla Ben sógornője és Richard Parker felesége, aki gyakran van távol munka miatt. Mary terhes és gyermeket vár.
Ben Parker Adam Scott Hevér Gábor Meentőorvos Cassie-vel együtt.
Amaria Zosia Mamet Gáspár Kata Sims technológiai asszisztense.
Constance Webb Kerry Bishé Mentes Júlia Cassie anyja és egy tudós, aki egy ritka pók kutatása közben hal meg a perui dzsungelben 1973-ban.
Santiago José María Yazpik Pataki Ferenc A Las Arañas, a perui dzsungel titkos törzsének tagja, aki pókképességekkel rendelkezik.
Julia apja Josh Drennen Seder Gábor Julia apja.

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette el.

A film készítése[szerkesztés]

A Sony Pictures a Sony Pókember-univerzuma (SSU) részét képező, Marvel Comics-alapú Morbius című filmen végzett munkájuk után 2019 szeptemberében felvette Matt Sazamát és Burk Sharpless-t, hogy írjanak egy forgatókönyvet, amelynek középpontjában a Marvel karaktere, Madame Web áll.[8] 2020 májusában a Sony ügyvezető alelnöke, Palak Patel felügyelte a projektet.[9] Kerem Sanga korábban már írt egy vázlatot a filmhez.[10] 2020 májusában S. J. Clarksont szerződtették a Sony első nőközpontú Marvel-filmjének fejlesztésére és rendezésére.[11]

Forgatás[szerkesztés]

A forgatás 2022. július 11-én kezdődött Bostonban.[12] A forgatás 2023. január közepén fejeződött be.[13]

Fogadtatás[szerkesztés]

A film egyértelműen leszerepelt a kritikusoknál és a mozipénztáraknál is, az előzetes külföldi kritikák sem voltak hízelgőek.[14] A legtöbb vélemény azt emelte ki, hogy a történet leírva akár izgalmasnak is hangozhat, a filmes megvalósítása viszont hemzseg a logikátlan, illetve közhelyes történésektől; a gyenge, egydimenziós karakterábrázolásoktól, és az életszerűtlen dialógusoktól, emellett a látványvilágot is csalódást keltőnek írták le. Egyedül Dakota Johnson játékát említették meg pozitívan, ami még úgy ahogy rendben volt. A film rossz dramaturgiájáért a film öt, feltehetően nem túl gyakorlott forgatókönyvíróját – akik egyike a rendező is – tették felelőssé. Ezt erősíti Johnson nyilatkozata is, aki szerint mikor leszerződött a szerepre még egész másmilyen volt a cselekmény.[15] A film gyengeségei közé sorolták, hogy Madame Web és a „póklányok” nem túl közismert képregénykarakterek, valamint kiemelték, hogy a Sony a korábbi Pókember-képregényekhez kapcsolódó karaktereket jogi okokból csak Pókember karaktere nélkül tudja leforgatni, ahogy ez más filmekkel (Venom, Venom 2. – Vérontó, Morbius) is történt – a Pókemberre célzó filmbéli utalásokat is erőltetettnek érezték. Egyesek kifogásolták a zavaró operatőri munkát is.[16][17][18][19][20][21][22][23][24][25][26] Bár a filmmel és annak karaktereivel hosszútávú célokat terveztek, a bukás miatt ezek aligha fognak megvalósulni.[27] Később Johnson és a film egy másik női főszereplője, Sydney Sweeney is tréfálkozott a film bukásán; Johnson szerint bizottságokkal és algoritmusokkal nem lehet jó filmeket csinálni, mint ahogy szerinte ez és több más hasonlóan kudarcot valló film is készült.[28][29]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Donnelly, Matt: 'Beyond the Spider-Verse' Taken Off Sony Release Calendar as Strikes Delay 'Kraven' and 'Ghostbusters' Sequel to 2024. Variety , 2023. július 28. [2023. július 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. december 2.)
  2. Mozi-, stream- és sorozatkalendárium 2024. IGN. (Hozzáférés: 2023. december 2.)
  3. Madame Web az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  4. Grobar, Matt: 'Madame Web': Celeste O'Connor Joins Sydney Sweeney, Dakota Johnson in Sony's Marvel Pic. Deadline Hollywood , 2022. május 24. [2022. május 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. december 2.)
  5. Mottram, James. Madame Web star Sydney Sweeney teases Sony movie's "powerhouse of badass females". GamesRadar+ (2023. május 22.) 
  6. a b Anderson, Jenna: Madame Web Trailer Reveals First Look at Surprising Spider-Women Costumes. ComicBook.com , 2023. november 15. [2023. november 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. december 2.)
  7. D'Alessandro, Anthony: 'Madame Web': First Superhero Movie Of 2024 With Dakota Johnson, Sydney Sweeney Drops Trailer. Deadline Hollywood , 2023. november 15. [2023. november 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. december 2.)
  8. Sneider, Jeff: Exclusive: Sony Taps 'Morbius' Writers for 'Madame Web' Movie Set in Spider-Man Universe. Collider , 2019. szeptember 26. [2019. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. december 2.)
  9. Couch, Aaron: Sony Developing 'Spider-Man' Spinoff 'Madame Web'. The Hollywood Reporter , 2019. szeptember 26. [2021. május 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. december 2.)
  10. Kroll, Justin: 'Madame Web': Dakota Johnson Tapped To Play First Female Super Hero in Sony Pictures Universe Of Marvel Characters. Deadline Hollywood , 2022. február 3. [2022. február 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. december 2.)
  11. Kroll, Justin: Secret Marvel Movie From Sony in the Works With Director S.J. Clarkson (Exclusive). Variety , 2020. május 20. [2020. május 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. december 2.)
  12. Slane, Kevin: 'Madame Web' movie filming transforms Boston into retro NYC. Boston.com , 2022. július 13. [2022. július 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. december 2.)
  13. Zogbi, Emily: Madame Web Logo Revealed as Spider-Man Spinoff Wraps Filming. Comic Book Resources , 2023. január 14. [2023. január 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. december 2.)
  14. Pusztulatosan f*s lett a Madame Web az első kritikák szerint PORT.hu, 2024. február 14.
  15. Dakota Johnson szerint a Madame Web forgatókönyve "drasztikus változásokon esett át", miután leszerződött a filmre ign.com, 2024. február 15.
  16. Ez nemcsak a Marvel, hanem a világ legrosszabb filmje is Index, 2024. február 17.
  17. MADAME WEB – KRITIKA Hetediksor, 2024. február 15.
  18. A pókasszony méregcsókja – Madame Web Filmtekercs, 2024. február 16.
  19. Igencsak necces lett a Madame Web PORT.hu, 2024. február 16.
  20. Madame Web kritika - a Morbiusnál is van lejjebb gsplus.hu, 2024. február 15.
  21. Madame Web - Kritika Puliwood, 2024. február 15.
  22. Madame Web kritika – Ez a film egy remek érv arra, hogy miért nem kellene szuperhősfilmeket készítenie a Sonynak Filmsor, 2024. február 19.
  23. A Madame Web nem akkora tragédia, mint a híre, de Pókemberrel alaposan elbánik 24.hu, 2024. február 20.
  24. Madame Web kritika: Nem fog behálózni GeekVilág, 2024. február 16.
  25. A Pók ötven árnyalata – MADAME WEB (2024) kritika acinemanias.com, 2024. február 19.
  26. Madame Web - Kritika – Nem látja a jövőt! ign.com, 2024. február 15.
  27. Box Office: A Madame Web bukása teljesen átírhatja a Sony Pókember-spinoffjainak térképét, de a női szuperhősfilmekre is végzetes hatással lehet ign.com, 2024. február 20.
  28. "Sajnos nem lepett meg": Dakota Johnson elmondta őszinte véleményét a Madame Web lesújtó fogadtatásáról és arról, hogy miért rosszak ezek a fajta közönségfilmek mostanában ign.com, 2024. március 5.
  29. "A Madame Webben biztosan nem láttatok" - Sydney Sweeney is azon poénkodik, hogy senkit sem érdekel a Sony új szuperhősfilmje ign.com, 2024. március 3.

További információk[szerkesztés]