Madame Charpentier és gyermekei (festmény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Madame Charpentier és gyermekei (Mme Charpentier and her Children, Georgette-Berthe and Paul-Émile-Charles)
MűvészPierre-Auguste Renoir (1878)
Műfaj
  • zsánerkép
  • family portrait
Magasság153,7 cm,
60 1/2 in
Szélesség190,2 cm,
74 7/8 in
Múzeum Metropolitan Művészeti Múzeum
Gyűjtemény Metropolitan Művészeti Múzeum
Település New York
Anyag
A Wikimédia Commons tartalmaz Madame Charpentier és gyermekei témájú médiaállományokat.

Pierre-Auguste Renoir Madame George Charpentier-ről (született Marguerite-Louise Lemonnier, 1848-1904) és gyermekeiről (Georgette-Berthe, 1872-1945, valamint Paule-Émile-Charles, 1875-1895), 1878-ban festette ezt a képet.

A jómódú kiadó, Georges Charpentier (többek között Gustave Flaubert, a Goncourt fivérek, Émile Zola kiadója) és felesége péntek esténként politikusokat és művészeket láttak vendégül, és ezeken a találkozókon szívesen látták Renoir-t is. A festő csinos összeget kapott ezért a munkájáért, amelyen a ház asszonyát örökítette meg gyermekei társaságában.

A bemutatja modelljeinek könnyed, kényelmes életét, de nem tesz kísérletet személyiségük ábrázolására, mint például kortársa, Degas. Ez a munkája inkább Rubens és Jean-Honoré Fragonard portréinak felfogásához áll közelebb.

Renoir a képet akkor alkotta, amikor már elfordult az impresszionizmustól. Ezt a munkáját az 1879-es „hivatalos” Szalonra nyújtotta be, és ott nagy sikert aratott vele.

A ház asszonya elegáns estélyi ruhájában hároméves fia mellett látható. A kor szokásának megfelelően, a kisfiú haját nem vágták rövidre, és ruhája is olyan, mint nővéréé, aki a család kutyáján ül. Charpentier asszony nagyon elégedett volt az alkotással. Elérte, hogy a kép a Szalonon kiemelt helyre kerüljön, és bemutatta a festőt barátainak, akiktől Renoir további megrendeléseket kapott.

A festmény 1907-ben került Catharine Lorillard Wolfe gyűjteményéből a New York-i Metropolitan birtokába.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]