Madáretetés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Széncinege madáretetőben

A madáretetés általában a vadon élő madarak etetését jelenti, legtöbbeknek a kis termetű madarak téli etetése jut róla eszébe.

Madáreleségek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A madarak etetésére használhatunk sótlan szalonnát, zabot, diót, olajos magvakat (napraforgó, földimogyoró, tökmag, stb), almát, répát, bogyókat, de kiakaszthatunk egy fára boltokban készen kapható madáreleséget vagy félbevágott kókuszdiót is. Elterjedt módszer még, hogy felmelegített faggyúba vagy (fehér) gyertyaviaszba szórnak magokat, és ezt függesztik utána ki egy fára.

Ne tegyünk a madáretetőbe sós szalonnát, kenyérből pedig csak annyit, hogy egyszerre elfogyjon, mert a nedves kenyér megerjed, és ez a kis madarakat megbetegítheti, akár el is pusztíthatja.

Rendszeresség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fontos, hogy ha egyszer elhatároztuk, hogy felállítunk egy madáretetőt, akkor - ha a madarak már odaszoktak - ne hagyjuk abba az etetést tavasz kezdetéig, mert télen a madaraknak nehéz új élelemforrást találni.

Madáretető

A hótakaró elolvadása után, február vége, március eleje körül fokozatosan csökkenthető a kitett eleség mennyisége, hogy a madarak újra rászokjanak az élelemkeresésre. Az idő melegedésével előjönnek a rovarok, férgek, így a madaraknak már nem lesz szükségük élelemutánpótlásra.

Milyen madarakra számíthatunk?[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Magyarországon lakóhelytől függően felbukkanhatnak az etető környékén pintyek, rigók, cinegefélék, vörösbegy, általában apró termetű madarak. Az ideális madáretetőhely egy bokor vagy fa közelében van (esetleg a bokron vagy fán), hogy a madarak rejtve érezzék magukat - az ajtó vagy ablak elé felakasztott madáretetőre sokkal kevesebb madár mer odarepülni. Az ágak között elrejtőzhetnek a természetes ellenségeik (ragadozómadarak, macska stb.) elől is.[1]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Madáretetés témájú médiaállományokat.