Macskaszem-köd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Macskaszem-köd (NGC 6543).

A Macskaszem-köd (NGC 6543 vagy Caldwell 6) egy planetáris köd a Sárkány csillagképben. A jelenleg ismert planetáris ködök közül ez az egyik legösszetettebb szerkezetű; a Hubble űrtávcsővel készített nagy felbontású képeken különleges alakzatok, ívek, csomók és kilövellések láthatók.

A Macskaszem-ködöt William Herschel fedezte fel 1786. február 15-én, továbbá ez volt az első planetáris köd, amelyen színképelemzést végeztek. Ez utóbbit William Huggins angol amatőrcsillagász végezte 1864-ben.

Az objektummal kapcsolatban sok kérdés máig megválaszolatlan; a bonyolult szerkezetét az okozhatja, hogy a központi csillaga valójában kettőscsillag, és az általuk külön-külön ledobott gázburkok összekeveredtek. Azonban nincs rá bizonyíték, hogy a központi csillagának lenne kísérője. Az is felmerült, hogy az egyetlen csillag több – különböző kémiai összetételű, önálló – gázburkot dobott le, amelyek reakcióba léptek egymással. A köd kialakulásának pontos körülményei ismeretlenek.

Tulajdonságok[szerkesztés]

A kutatók sokat tanulmányozták a Macskaszem-ködöt, mivel viszonylag fényes (8,1m) és az északi féltekéről – ahol hagyományosan a legnagyobb távcsövekkel felszerelt obszervatóriumok találhatóak – könnyű megfigyelni. Rektaszcenziója 17h 58,6m, deklinációja pedig +66°38', pozíciója csaknem egybeesik az ekliptikai koordináta-rendszer északi pólusával.

A középső, fényes köd – ami kisebb távcsövekkel is látható – csak mintegy 20" átmérőjű, de a halványabb külső régiókat is beleszámítva az objektum teljes átmérője 386" (6,4'). A középső rész sűrűsége 5000 részecske/cm³, hőmérséklete 8000 K, míg a külső régiók forróbbak (15 000 K) de sokkal kisebb sűrűségűek.

A központi csillaga egy 80 000 K felszíni hőmérsékletű, a Napnál 10 000-szer fényesebb, O-típusú csillag, amelynek átmérője viszont csak a Nap 65%-a. Színképelemzéssel kimutatták, hogy gyors csillagszél formájában nagy ütemben veszít a tömegéből; évente 3,2×10−7 naptömegnyit – vagyis 20 trillió tonnát másodpercenként. A csillagszél sebessége 1900 km/s. A számítások alapján valószínű, hogy a kezdetben 5 naptömegű csillag alig 1 naptömegűre apadt.

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Macskaszem-köd témájú médiaállományokat.

Lábjegyzetek[szerkesztés]


Science.jpg    NGC 6541  •  NGC 6542  •  NGC 6543  •  NGC 6544  •  NGC 6545