Machelen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Machelen
A Szent Gertrudis templom
A Szent Gertrudis templom
Machelen címere
Machelen címere
Machelen zászlaja
Machelen zászlaja
Machelen elhelyezkedése Halle-Vilvoorde járáson belül
Machelen elhelyezkedése Halle-Vilvoorde járáson belül
Közigazgatás
Ország Belgium
Régió Flandria zászlója Flandria
Közösség A belgiumi flamand közösség zászlója Flamand Közösség
Tartomány Flamand-Brabant
Járás Halle-Vilvoorde
Polgármester Jean-Pierre De Groef
(sp.a-spirit-Groen!)
Irányítószám Machelen: 1830
Diegem: 1831
Körzethívószám 02
Népesség
Teljes népesség15 417 fő (2018. jan. 1.)[1]
Férfi 48,41%
Nők 51,59%
Népsűrűség1103 fő/km2
Kor szerinti eloszlás (2006)
0–19 24,88%
20–64 58,08%
65 felett 17,04%
Más nemzetiségűek 9,08% (2007)
Gazdaság
Munkanélküliségi ráta7,75 (2006) %
Átlagos éves jövedelem 13 936 €/fő (2003)
Földrajzi adatok
Terület11,59 km2
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Machelen (Belgium)
Machelen
Machelen
Pozíció Belgium térképén
é. sz. 50° 54′, k. h. 4° 25′Koordináták: é. sz. 50° 54′, k. h. 4° 25′
Machelen weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Machelen témájú médiaállományokat.

Machelen egy belgiumi község és település neve, amely a flandriai Flamand-Brabant tartomány területén található. A község teljes területe 11,59 km2 és magában foglalja Machelen városát, valamint Diegem települést.

Története[szerkesztés]

A város neve a "Mechelen" településnévhez hasonlít, de eredete ismeretlen. A Mechelen/Machelen nem ismeretlen a hollandban, erre példa a Kempen/Kampen is.

A város első említése 1179-ből származik, akkor "Machala" néven szerepelt, amely az ónémet "Magelinum"-ból származik. 1210 és 1234 körül mint Machele vagy Machela, míg 1243 körül mint Machle szerepel a korabeli forrásokban.[2] További ismert változatok: Machala, Machalum, Machau.

A város területén folyik keresztül a Woluwe folyó. Az első világháborút követően a környék településeinek összefogásával (Intercommunale voor de Gezondmaking van de Woluwevallei) a Woluwe folyását szabályozták, új mederbe terelték és helyenként lefedték. Machelen alatt a Woluwelaan és Kerklaan utak alatt folyik.

Machelen területén kevés régészeti leletet tártak fel, ezek körül az egyik legjelentősebb egy római kori út, amely a feltehetően itt található római kolóniát kötötte össze Elewijt településsel, az út mentén számos római kori patkót találtak.[3] Az út vonalvezetése a táj természetes adottságait követte, Brüsszelből kiindulva keresztezte a Woluwe folyót és Diegem irányába tartott. J. Mertens ásatásai során feltárt egy 2. szd-i római villát,[4] illetve Meroving-kori település maradványait.

A 12. szd-ban Machelenben a van Kraainem, van Saventem, van Nossegem nemesi családokhoz tartozó családok települtek be, a brabanti hercegek fennhatósága alatt. 1225-től Machelen már a közeli Nijvel hűbérurának fennhatósága alá tartozott. A 13.szd-ban egy várat építettek a faluhoz közel, amelyet a brabanti herceg kapitálya, Walter van Moerzeke irányított. A 14. szd-ban a település Filips van Maldegem uradalma volt, akit az 1364-es Auray-i csata krónikásai említenek apjával és bátyjával együtt. Később Machelen a brabanti tanács vezetőjének, Meester Vander Beken birtoka volt. 1654-ben II. Lamoraal, Egmont grófja felépítette a Beaulieu kastély. 1717-ben az Egmont grófok kihalásával Machelent Pierre-Antoine, Colins bárója és Waver ura vette meg. A napoleoni háborúkat követő rendezés során a falu előbb az Egyesült Holland Királysághoz, majd 1830-tól a független Belgiumhoz tartozott.

Az első világháborúig a falu és környéke falusias, vidéki jellegű volt, a háború után megindult az iparosodás, ami végül a falu kárára vált: a második világháború során súlyos károkat szenvedett, amikor a szövetségesek légitámadásokat vezettek a közeli ipari üzemek, illetve a meisbroeki repülőtér ellen.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

Machelen város teljes területe 613 hektár, amiből 50 hektár lakott terület, 563 hektár egyéb, utóbbiból 36 hektár a zaventemi repülőtérhez tartozik.

Miután a város egyesült Diegem városával, létrejött Machelen község, amelynek teljes területe 1151 hektár, ebből összesen 150 hektár tartozik mára a zaventemi repülőtérhez.

A község nagy része lapos területen fekszik, az átlagos tengerszint feletti magasság 25m, a legalacsonyabb pont 11m, legmagasabb pont 36 m-en fekszik. A területet alacsony, hullámzó dombság jellemzi, részben a 19. szd. bányaművelés örökségeként. Elsősorban a földtörténeti harmadkorszakban keletkezett fehér homokkőt bányászták ezen a környéken.

A község nyugati fele ipari jellegű, a középső része inkább lakóövezet, míg a keleti része vidékies jellegű-

A községben megtelepült iparágak közül legjellemzőbb a fémfeldolgozás, gyógyszeripar, gumi és kartongyártás, építőipari anyagok előállítása és forgalmazása. Itt található a Makro és a Gamma nagykereskedések egyik lerakata.

A község területén található a belga szövetségi kormány által finanszírozott kutatóintézet, az Állatorvosi és agrokémiai kutatóközpont (Centrum voor Onderzoek in de Diergeneeskunde en de Agrochemie - CODA)

Machelen városában született Cypriano de Rore zeneszerző.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Wettelijke Bevolking per gemeente op 1 januari 2018. Statbel. (Hozzáférés: 2019. március 9.)
  2. Machelen hivatalos honlapja, amely Frans Geerts munkáján alapul. Frans GEERTS: Fusiegemeente Machelen. centrum van handel en nijverheid; UGA, Heule-Kortrijk. 1982.
  3. C. VAN DESSEL,. Annales de I' Académie Archéologigue, tome II. 7, 1871. blz. 203-205.
  4. J. MERTENS. Gallo-Romeins uit Vlaams-Brabant. E.S.B., jg. 1955. blz. 5-5.

Külső hivatkozások[szerkesztés]