Művészi Zene Kör

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Művészi Zene Kör
Típuscivil szervezet
Alapítva2015
SzékhelyDebrecen
Szolgáltatásoktehetséggondozás

A Művészi Zene Kör weboldala
SablonWikidataSegítség

A Művészi Zene Kör (MZK) egy debreceni civilszervezet, melynek célja a zenei tehetséggondozás, a művészi értékkel rendelkező zene (jellemzően a klasszikus-, a dzsessz- és a népzene) népszerűsítése és az egyetemes, valamint a magyar zenei nevelés és magaskultúra fejlesztése.

A szervezet vezetői mindannyian rendelkeznek előadó- és alkotóművész-tanár, karmester, szakvizsgázott pedagógus és közoktatási vezető szakos egyetemi végzettségekkel, akik az alapfoktól a professzionális szintig követik a tehetségek fejlődését.[1]

Szakmai tevékenysége[szerkesztés]

A szervezet tagjai 2004 óta folytatnak intézményi, csoportos és személyes tehetségmenedzselő tevékenységet állami, önkormányzati, egyházi és alapítványi fenntartású intézményekben.[2] Tehetségmenedzselési programjuk[3] kiterjed a kulturálisan ingerszegény környezetben nevelkedő tanulók aktív feladatvállalásra való motiválására és az ingerekben gazdag környezetben nevelkedők inspirálására is.

2015 óta a Kocka Körrel[4] együttműködve, a köznevelési intézmények oktató-nevelő munkáját támogatva nonprofit szervezet keretein belül folytatják a zenei tehetséggondozást és mentorálást.[5] A művészeti nevelés szerepe az infokommunikációs kor digitális társadalmában új feltételekkel és elvárásokkal gazdagodott, melyek széles körű tudatosítása a Művészi Zene Kör kiemelt küldetése.[6]

Koncertpedagógiai előadásaik során a művészi zene segítségével a tanulókat a tanulás tanulására, a tanárokat a korszerű tehetséggondozási módszerek és az IKT eszközök használatára képzik. A tehetségmenedzselési program mellett gyakornoki programot is biztosítanak pályakezdő előadóművészeknek, hogy a tapasztalatszerzés mellett korszerű tudást szerezhessenek.[7]

A korszerű zenetanulási lehetőségek széleskörű elérhetősége érdekében 2017-től az Alternatív Lehetőségek Művészeti Akadémia keretein belül is folytatják a tehetségmenedzselést, ahol a résztvevők - a Domokos Módszer Keretrendszer a köznevelésben és az alternatív művészetoktatásban alkalmazható digitális zenei edukációs lehetőségek című - egyedi zenepedagógiai módszer segítségével digitális, közösségi zenetanulási lehetőségek segítségével juthatnak korszerű hangszeres és énekes képzéshez.

Eredményei[szerkesztés]

Az egyesület 2015-től részesül előadó- és alkotóművészi támogatásban, amelynek eredményeképpen a közelmúltban már több ezer tanuló és pedagógus számára nyújtottak interaktív koncertpedagógiai előadásokkal egybekötött, ingyenes tehetséggondozói szakértői segítséget.[8]

Rendezvényei[szerkesztés]

Koncertek[szerkesztés]

A vezetők 2008 óta szerveznek koncerteket[forrás?] közönségnevelés, közművelés és szórakoztatás céllal, ahol minden közönségréteg megismerkedhet a klasszikus komoly-, nép- és dzsesszzenei remekművekkel.

Ősbemutató előadások[szerkesztés]

A legújabb kortárs művek első nyilvános előadásai során a közönség napjaink meghatározó művészi zenei irányzatait és szerzőit ismerheti meg.[forrás?]

Interaktív koncertpedagógiai előadások[szerkesztés]

Ismeretterjesztő és ismeretelmélyítő előadásokkal segítik a tanulók és a tanárok szakmai fejlődését, a művészi zene felhasználási lehetőségeit széles körben megismertetve.[forrás?]

Jazzkarácsony-Nagykarácsony jótékonysági est[szerkesztés]

2009 óta karitatív céllal, a rászoruló családok javára megrendezett est teljes bevétele mellett adományokat is gyűjtenek, amellyel társadalmi felelősségvállalásra ösztönzik a közönséget és a művésztársakat. Az est állandó programjában tematikus koncertek, fiatal tehetségek bemutatkozó produkciói, festmény- és hangszerkiállítás, valamint elegáns vacsora is szerepelnek.

Vizek-Ízek-Zenék terápiafesztivál[szerkesztés]

Az először 2016-ban megrendezésre kerülő Vizek-Ízek-Zenék terápiafesztivál kiemelt célja a korszerű élet- és egészségfejlesztési ismeretek megosztása, a gyógyvizek, a gyógyító ételek és a terápia értékű zenék megismertetése.[9] A terápiafesztivál programjában[10] helyi előadóművészek, zenekarok koncertjei, ősbemutatók, iskolai tematikus előadások, gyermek és felnőtt foglalkozások, interaktív vetélkedők, közönségzenélés, kiállítások, kóstolók és rajzpályázati díjátadó egyaránt szerepelnek. Az esemény további célja a terápiás adatbázis létrehozása és fejlesztése.[11] A rendezvény házigazdája és helyszíne a debreceni Kistemplom.[12]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. JAZZ FIVE: A művészeti iskola és a művészeti nevelés szerepe az infokommunikációs korban. jazzfiveband.blogspot.hu. [2016. április 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 14.)
  2. Művészi Zene - Artistic Music: Referenciák. muveszizene.blogspot.hu. [2016. április 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 14.)
  3. Művészi Zene - Artistic Music: Tehetségmenedzsment. muveszizene.blogspot.hu. [2016. április 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 14.)
  4. Archivált másolat. [2016. március 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 5.)
  5. Művészi Zene Kör. blog.tehetseg.hu. [2016. április 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 8.)
  6. Antal, Domokos, János: A művészeti iskola és a művészeti nevelés szerepe az infokommunikációs korszakban (magyar nyelven). dea.lib.unideb.hu. (Hozzáférés: 2016. április 13.)
  7. Művészi Zene - Artistic Music: Gyakornoki program. muveszizene.blogspot.hu. (Hozzáférés: 2016. április 14.)
  8. Zeneművészet - Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. samsoniskola.hu. [2016. június 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 13.)
  9. Művészi Zene - Artistic Music: Rendezvények. muveszizene.blogspot.hu. [2016. április 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 14.)
  10. VÍZ (Vizek-Ízek-Zenék) Terápiafesztivál 2016. www.facebook.com. (Hozzáférés: 2016. október 2.)
  11. [1]
  12. Archivált másolat. [2016. október 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. október 2.)

Források[szerkesztés]