Füves puszta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Mérsékelt övi füves puszta, szavanna és bozót szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Apajpuszta

Füves pusztának nevezzük az olyan területeket, ahol viszonylag kevés (200–500 mm) csapadék mellett már nem tud fás növényzet kialakulni, a felszínt csak összefüggő, fűfélék és más lágy szárú növények dominálta vegetáció borítja. A mérsékelt övi füves pusztákat helyileg sztyeppnek (Közép-Ázsia, Kelet-Európa), prérinek (Észak-Amerika) vagy pampának (Dél-Amerika) nevezik, a trópusi égövben pedig szavanna a füves puszták elnevezése (Afrika, Dél-és Közép-Amerika, Dél-Ázsia, Észak-Ausztrália).

Növényzet[szerkesztés]

A füves puszták átmenete a sivatagok felé a félsivatag, az erdőzónák felé az erdőssztyepp, illetve erdősszavanna.

A rendszeres tűz- és legelési stressz ellen a növények föld alatti raktározószerveikkel és gyakran ún. tőhajtás kifejlesztésével védekeznek.

Sok fajra jellemző a mélyre hatoló gyökérzet, mely pázsitfüvek esetén akár 1,5–1,8 m mélyre hatol, míg egyes kétszikűek 5-6 méter mélyre lenyúló karógyökerekkel rendelkeznek.

A vegetációnak kettős nyugalmi állapota van, a téli hideg és a nyári szárazság idején. A sivatagokhoz hasonlóan elég gyakoriak a magállapotban áttelelő efemer növények.

A növényzet besorolása[szerkesztés]

Megjelenés szerint törpefüvű és magasfüvű pusztákról, talajtani viszonyaik alapján lösz-, homok-, sós (szikes) pusztákról és sziklás talajon élő pusztai gyepekről beszélünk.

Florisztikai és strukturális különbségek alapján mérsékelt övi és trópusi formációkat eurázsiai (sztyepp), észak-amerikai (préri) és dél-amerikai (pampa) mérsékelt övi, másrészt afrikai, dél- és közép-amerikai, dél-ázsiai és ausztráliai trópusi formációkat (szavanna) különítünk el.

A sztyepp fontosabb képviselői[szerkesztés]

A préri fontosabb képviselői[szerkesztés]

Képek[szerkesztés]

A pampa fontosabb képviselői[szerkesztés]

Képek[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

  • Puszta (egyértelműsítő lap)

Források[szerkesztés]

  • Tuba Zoltán, Szerdahelyi Tibor, Engloner Attila, Nagy János: Botanika III. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2007.