Méhes Marietta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Méhes Marietta
Született 1958június 17. (59 éves)
Budapest magyar
Házastársa Gát János képzőművész (?–?)[1]
Foglalkozása énekesnő, színésznő

Méhes Marietta az IMDb-n
Méhes Marietta PORT.hu-adatlapja
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Méhes Marietta témájú médiaállományokat.

Méhes Marietta (Budapest, 1958. június 17.) disszidens magyar énekesnő, színésznő.

Életpályája[szerkesztés]

Általános iskoláit külső körülmények miatt több helyen végezte. Intézetben is élt. 17 évesen férjhez ment. Munka mellett – egy kőbányai gyárban dolgozott –, a Képzőművészeti Gimnázium esti tagozatán érettségizett. Underground körökben forgott, ismeretségbe került a kor számos újító szellemű, avantgard művészegyéniségével, köztük Dobai Péterrel, Szentjóby Tamással, Erdély Miklóssal, Hajnóczy Péterrel, valamint Bódy Gáborral, akitől első gyermeke, Zita született 1977-ben.[2] A dekadens, dekoratív, platinaszőke Méhes Marietta az 1980 nyarán alapított Trabant együttes énekesnőjeként, dalszövegírójaként, de leginkább mint filmszínésznő vált ismertté. Karrierje azonban nem tartott sokáig: 1984-ben disszidált, s 1986 óta New Yorkban él, ahol alkalmazott grafikával, webdesignnal foglalkozik. Második gyermeke már az USA-ban született.

Mindig el akartam jönni Magyarországról, soha nem volt közöm ahhoz, ami ott van, vagy volt, gyerekkorom óta soha nem éreztem, hogy odatartozom, és iszonyúan nyomasztott a légkör, nem szerettem ott lenni. Sokszor, ha arra gondoltam Magyarországon, hogy még mindig ott vagyok, teljesen rosszul lettem.
– Méhes Marietta, 1992[3]

Bódy halála végképp elidegenítette Magyarországtól. Hosszú ideig nem látogatott haza, később is csak egyszer-egyszer, magánjelleggel. Publicitást 2011 januári „hivatalos” látogatása kapott, amikor azért jött el Budapestre, hogy föllépjen egy nosztalgiakoncerten az egykori Trabanttal.[4][5]

Filmszerepei[szerkesztés]

Hanglemez[szerkesztés]

  • Eszkimó asszony fázik (filmzene, 1984; FAVORIT SPS 70631 kislemez)

Grafika[szerkesztés]

  • Izzó parázs 84–94. Újhullámos versantológia illusztrátora. (Eredeti kiadás: 1984; 2. kiadás: Virgil Kiadó, Kőszeg, 1994.)

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap