Méhes Marietta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Méhes Marietta
Született 1958június 17. (63 éves)
Budapest magyar
Állampolgársága magyar
Házastársa Méhes Lóránt (1975–77)[1]
Gát János (?–?)[2]
Foglalkozása énekesnő, színésznő

A Wikimédia Commons tartalmaz Méhes Marietta témájú médiaállományokat.

Méhes Marietta (Budapest, 1958. június 17.) magyar énekesnő, színésznő. 1985 óta az USA-ban él.

Életpályája[szerkesztés]

Általános iskoláit külső körülmények miatt több helyen végezte. Intézetben is élt. 17 évesen férjhez ment Méhes Lóránthoz (ekkortól használja a Méhes nevet). Kőbányai gyári munka mellett érettségizett le, a Képzőművészeti Gimnázium esti tagozatán. Underground körökben forgott, ismeretségbe került a kor számos újító szellemű, avantgard művészegyéniségével, köztük Dobai Péterrel, Szentjóby Tamással, Erdély Miklóssal, Hajnóczy Péterrel, valamint Bódy Gáborral, akitől első gyermeke, Zita született 1977-ben.[3] A dekadens, dekoratív Méhes Marietta az 1980 nyarán alapított Trabant együttes énekesnőjeként, dalszövegírójaként, de leginkább mint platinaszőke filmszínésznő vált ismertté, akit bizonyos körökben szexszimbólumként istenítettek. Karrierje nem tartott sokáig: 1984. október 4-én olaszországi filmforgatásra utazott, ahonnan nem jött haza, hanem 1985 tavaszán az Egyesült Államokba disszidált.[4] Jelenleg New Yorkban él, ahol alkalmazott grafikával, webdesignnal foglalkozik. Második gyermeke már az USA-ban született.

Mindig el akartam jönni Magyarországról, soha nem volt közöm ahhoz, ami ott van, vagy volt, gyerekkorom óta soha nem éreztem, hogy odatartozom, és iszonyúan nyomasztott a légkör, nem szerettem ott lenni. Sokszor, ha arra gondoltam Magyarországon, hogy még mindig ott vagyok, teljesen rosszul lettem.
– Méhes Marietta, 1992[5]

Bódy halála végképp elidegenítette Magyarországtól. Hosszú ideig nem látogatott haza, később is csak egyszer-egyszer, magánjelleggel. Publicitást 2011 januári „hivatalos” látogatása kapott, amikor azért jött el Budapestre, hogy föllépjen két nosztalgiakoncerten az egykori Trabanttal.[6][7]

Filmszerepei[szerkesztés]

Hanglemez[szerkesztés]

  • Eszkimó asszony fázik (filmzene, 1984; FAVORIT SPS 70631 kislemez)

Grafika[szerkesztés]

  • Izzó parázs 84–94. Újhullámos versantológia illusztrátora. (Eredeti kiadás: 1984; 2. kiadás: Virgil Kiadó, Kőszeg, 1994.)

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap