Ludditák (együttes)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ludditák
Információk
Eredet magyar
Aktív évek 2002 - 2010. október 23.
Műfaj hiphop
Tagok
Fiáth Titanilla (MC Tita)
Fiáth Marianna (MC Móki)

A Ludditák weboldala

A Ludditák egy magyar hiphop lányduó. Az együttest egy bátaszéki testvérpár alapította 2002-ben. Fiáth Titanilla és Marianna az IMMC hatására kezdtek el rapelni. Első daluk a Tilos a reggel a Tilos Rádió első beszüntetéséhez kapcsolódik. Ezt a számot – saját elmondásuk alapján – csak poénból írták, aztán felkérték őket, hogy énekeljenek egy Tilos-buliban.

Szövegeiket emancipált csajrapként, bölcsészrapként vagy okosrapként is emlegetik. Közreműködtek a Nyócker című animációs film zenéjében (Kurvaélet), illetve több közös zenei projektben a magyar underground és hiphop világában (Rapcsajok - Metro).

Az együttes 2010-ben feloszlott, a lányok azóta külön utakon járnak.[1]

Fiáth Titanilla pszichológia, magyar és kulturális antropológiai szakot végzett az egyetemen. Börtönpszichológusként tevékenykedik. Antropológiai terepmunkájából egy könyv is megjelent, Határsávok címmel. Rapnovellái az Éjszakai állatkert - Antológia a női szexualitásról (2005) és a Szomjas oázis - Antológia a női testről (2007) c. antológiákban jelentek meg. 2012-ben jelent meg a Börtönkönyv: kulturális antropológia a rácsok mögött c. könyve.

Fiáth Marianna újságíróként (Nők Lapja Cafe) és szerkesztőként tevékenykedik. 2015 óta a 2014-ben megalakult PinUps nevű feminista punk-rock csajbandában szövegelnek.

Lemezek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [origo]: Quart (magyar nyelven). www.origo.hu. (Hozzáférés: 2017. május 16.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]