Lucius Cassius Longinus Ravilla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lucius Cassius Longinus Ravilla
Született i. e. 170[1]
ókori Róma
Elhunyt i. e. 2. század
nem ismert
Állampolgársága római
Gyermekei
Szüleinem ismert
Foglalkozása
  • ókori római politikus
  • Ancient Roman military personnel
Tisztsége
SablonWikidataSegítség

Lucius Cassius Longinus Ravilla (Kr. e. 2. század) római politikus, az előkelő, plebejus származású Cassia gens tagja. Édesapja, Quintus Cassius Longinus Kr. e. 164-ben volt consul.

Agnomenjét onnan kapta, hogy szeme szürke volt (latinul ravi oculi = szürke szemek).

Kr. e. 137-ben néptribunus volt, és javasolta a titkos szavazás bevezetését (tabellaria lex). Két évvel korábban Gabinius már előállt ezzel a javaslattal. A Ravilla által hozott törvény értelmében bevezették a titkos szavazást azon bűnügyi tárgyalásokra – kivéve a hazaárulást –, ahol az egész népgyűlés ítélkezett. Az optimaták elégedetlenek voltak a törvénnyel, mivel jelentős mértékben vesztettek befolyásukból a comitián. Mindenesetre a Cassiusok nemzetsége ezt az eseményt számos pénzérméjén megörökítette.

Kr. e. 127-ben Ravilla idősebb Lucius Cornelius Cinna (a híres Cinna apja) consultársa volt, majd két évre rá, Kr. e. 125-ben censor lett Cnaeus Servilius Caepio kollégájaként. Bíráskodásukra rendkívüli szigor volt a jellemző, hogy Longinust a vádlók sziklájának (scopulus reorum) nevezték el. Mindemellett Ravillát feddhetetlen és igazságos embernek tartották. Állítólag minden tárgyaláson azt kérdezte meg, hogy milyen tárggyal követték el a bűntényt.

Megbecsültségét jelzi, hogy Kr. e. 113-ban őt kérték fel bizonyos vérfertőzési ügyekben ítélkezni. A nép ugyanis úgy vélte, hogy a pontifexek helytelenül mentettek fel két Vesta-szüzet, Liciniát és Marciát, míg egy társukat, Aemiliát pedig elítéltek. Ravilla azonban nem csak Liciniát és Marciát ítélte el, hanem sok mást is, és kegyetlenségével ezúttal kivívta a nép ellenszenvét.

Két fia, Lucius és Caius a néptribunusi, illetve a consuli rangot nyerte el.


Elődei:
Cnaeus Octavius
és
Titus Annius Rufus
Consul
i. e. 127
collega:
Lucius Cornelius Cinna
SPQR
Utódai:
Marcus Aemilius Lepidus
és
Lucius Aurelius Orestes

Források[szerkesztés]

  1. Digital Prosopography of the Roman Republic (angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. június 29.)