Louis Hjelmslev

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Louis Hjelmslev
Született
1899. október 3.
Koppenhága
Elhunyt
1965. május 30. (65 évesen)
Koppenhága
Foglalkozása nyelvész

Louis Hjelmslev (Koppenhága, 1899. október 3.Koppenhága, 1965. május 30.) dán nyelvész és az európai strukturalizmus képviselője volt. Hjelmslev a nyelv elemzésekor megpróbálja kizárni a nyelven kívüli szempontokat és csak a nyelven belüli jelenségekre összpontosít.

Élete és munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hjelmslev 1917-től 1923-ig összehasonlító nyelvészetet tanult a koppenhágai egyetemen és Holger Pedersennél doktorált. Szakterülete a litván volt. 1921-ben Litvániában sajátította el a nyelvet ill. tanulmányozta azt. Már 1919-ben megkapta egyeteme aranyérmét egy tanulmányáért, amelyet az oszk nyelvű feliratokról írt. 1934-től Århusban volt professzor, majd 1937-től a koppenhágai egyetemen. 1956-tól ő volt az általa alapított Nyelvészeti és Fonetikai Intézet igazgatója. Öregkorában évekig súlyos agybetegséggel küzdött.

Hjelmslev elmélete továbbgondolta Saussure nyelvi jelekről kialakított koncepcióját. A jelet egy két szint közötti jelviszony (vagy jelfunkció) reprezentálja. Az egyik szint a kifejezés szintje, a másik a tartalmi szint. Ha két egység egyazon szinten belül felcserélődik, akkor ez elméletileg a másik szinten is különbséghez vezet.

Az elemeket mindkét szinten az azokat más elemekhez kötő szintagmatikus és paradigmatikus kapcsolatuk jellemzi. Ezek a kapcsolatok mindkét szinten azonos formát eredményeznek (egy kapcsolati alakzat két nyelvi elem között), függetlenül a kivetüléstől a különbségekre az anyagban. Szintagmatikus kapcsolatok pedig elemek közötti kapcsolatok, amelyek ugyanazon alak részei. A paradigmatikus szemantikai kapcsolatok pedig olyan elemek közötti kapcsolatok, amelyek egymást helyettesíthetik, például szinonímák és antonímák. Hjelmslev ezen elméletének a glosszematika nevet adta.

Tudományos álláspontja hasonlít a transzformációs generatív nyelvtanra.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Peter H. Matthews: Oxford Concise Dictionary of Linguistics. Oxford University Press, Oxford 2005, ISBN 0-19-861050-5