Lothier hercege

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Lothier hercege cím az Alsó-lotaringiai Hercegség területének egy részére utal, amelyet a brabanti hercegek és leszármazottaik uraltak 1190-től 1796-ig.

1190-ben a Schwäbisch Hallban megtartott birodalmi gyűlés során VI. Henrik úgy határozott, hogy Alsó-Lotaringia hercegének fennhatósága, aki akkor I. Brabanti Henrik volt, csak azokra a lotaringiai területekre terjed ki, amelyek akkor a birtokában voltak (a Leuveni Grófság, az Antwerpeni Őrgrófság, a brabanti tartományi grófság, illetve a nivelles-i apátság). A Lothier hercege cím ezzel csak tiszteletbeli hercegi cím lett, mivel feudális vagy jogi fennhatóságot nem gyakoroltak a hercegek.

Lothier területe ennek megfelelően nem keverendő össze Alsó-Lotaringiával, mivel csak a következő területek tartoztak ide:

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Duke of Lothier című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.