Lord Howe-szigeti fú

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Lord Howe-szigeti fú
PorphyrioAlbus.jpg
Természetvédelmi státusz
Kihalt
Kihalás ideje: 19. század eleje
Status iucn EX icon.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Darualakúak (Gruiformes)
Család: Guvatfélék (Rallidae)
Nem: Porphyrio
Faj: P. albus
Tudományos név
Porphyrio albus
(Shaw, 1790)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Lord Howe-szigeti fú témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Lord Howe-szigeti fú témájú kategóriát.

A Lord Howe-szigeti fú (Porphyrio albus) a madarak osztályának darualakúak (Gruiformes) rendjébe, a guvatfélék (Rallidae) családjába tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

A faj kizárólag az Ausztráliához tartozó, attól 580 kilométerrel keletebbre, a Csendes-óceánban található Lord Howe-szigeten élt.

Megjelenése[szerkesztés]

A faj nagyon hasonlított közeli rokonára, a Csendes-óceáni térségben is előforduló kék fúra (Porphyrio porphyrio). Kettejük közötti fő különbség a tollazat színében volt, mert a kék fú jellegzetes élénk kék tollazatával ellentétben a Lord Howe-szigeti faj színe egészen világos kék vagy teljesen fehér színű volt. További eltérő bélyegek a vörös szemek és lábak. Fejének felső része vörös színű volt. Lábai és ujjai erőteljesebbek voltak, mint a kék fúé, csőre viszont rövidebb volt. Szárnyai viszonylag rövidek voltak.

Kihalása[szerkesztés]

A faj mindössze két koponya, egy szubfosszilis állapotban fennmaradt csont és néhány korabeli festmény alapján ismert csupán.

Annak ellenére, hogy madár a sziget 1790-es felfedezésekor nem volt ritka, viszonylag rövid idő alatt kiirtották a Lord Howe-szigeten kikötő bálnavadász és kereskedelmi hajók matrózai. Feltehetően a sziget állandó lakosokkal való 1834-es betelepülése során a faj már nem élt. Ha mégis maradtak fenn túlélő példányai, azokkal rövid időn belül végeztek a meghonosodott macskák és patkányok.

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Lord-Howe-Purpurhuhn című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  • Arthur Phillip: The Voyage Of Governor Phillip To Botany Bay. With An Account Of The Establishment Of The Colonies Of Port Jackson. And Norfolk Island (1789).
  • Dieter Luther: Die ausgestorbenen Vögel der Welt. 4. Auflage, unveränderter Nachdruck der Auflage von 1986. Westkarp-Wiss, Magdeburg und Spektrum Akad. Verlag, Heidelberg 1995.