Lopott szavak (film, 2012)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lopott szavak
(The Words)
2013-as amerikai film
Rendező Brian Klugman, Lee Strenthal
Producer Michael Benaroya, Tatiana Kelly, Jim Young
Műfaj romantikus film
Forgatókönyvíró Lee Strenthal, Brian Klugman
Főszerepben
Narrátor Dennis Quaid
Zene Marcelo Zarvos
Operatőr Antonio Calvache
Vágó Leslie Jones
Gyártás
Gyártó CBS Films, Also Known As Pictures
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelv angol + magyar (szinkron)
Forgatási helyszín Montréal
Játékidő 1 óra 42 perc
Költségvetés 6 000 000 dollár[forrás?]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2012 november 8.
Korhatár12
Bevétel 13 231 461 dollár[forrás?]
További információk

A Lopott szavak 2012-ben bemutatott amerikai romantikus filmdráma. Főszerepben Bradley Cooper, Jeremy Irons, Dennis Quaid, Zoe Saldana és Olivia Wilde látható. A filmet Brian Klugman rendezte és Michael Benaroya volt a producer. A forgatókönyvet Lee Strenthall írta.

A film középpontjában egy fiatal író áll, aki olyan könyvet ad ki a saját neve alatt, amit nem ő írt.

Cselekmény[szerkesztés]

Clay Hammond (Dennis Quaid) sikeres, befutott író, aki új könyvéből, a Szavak-ból olvas fel részleteket egy író-olvasó találkozón. A könyv főszereplője egy fiatal író, Rory Jansen (Bradley Cooper).

Rory egy brooklyn-i kiadónál dolgozik, minden álma, hogy egyszer író lehessen. Alig képes eltartani magát és fotós menyasszonyát, Dorát (Zoe Saldana). Egy régi gyárépület a lakásuk, Rory minden estéjét írással tölti, de a kiadók sorra utasítják el műveit, más írók is lenézik.

Végül összeházasodik Dorával, és Rory édesapjának pénzéből Párizsba mennek nászútra. Dora behívja Rory-t egy régiségboltba, ahol Rory talál egy régi aktatáskát, amit Dora megvesz neki. Otthon Rory épp beletenné új könyvét a táskába, amikor egy 1940-es évekből származó gépelt kéziratra bukkan a táskában. Átírja a számítógépébe, és egyik este Dora elolvassa, és azt kéri, hogy vigye be a kiadóba. Valóban, a könyv megtetszik a szerkesztőnek és ki is adja, A könnyező ablak címmel. Rory elnyeri az amerikai irodalmi díj legrangosabb kitüntetését.

Clay ezután tart egy kis szünetet. Odamegy hozzá egy Daniella (Olivia Wilde) nevű fiatal egyetemista lány, aki négyszemközt meginterjúvolja. Clay elmondja, hogy elvált, de még mindig jegygyűrűt hord. Megbeszélik, hogy találkoznak a felolvasás után. Clay visszatér a könyv felolvasásához.

Rory egy alkalommal sétát tesz a Central Parkban, és találkozik egy öregemberrel (Jeremy Irons), aki azzal a megdöbbentő kijelentéssel áll elő, hogy ő A könnyező ablak valódi szerzője, és elmeséli a megrázó, valódi történetet, amiről a könyv szól:

Egy átlagos fiatalember (az öregember fiatalon, Ben Barnes) a második világháború végén Párizsban társaival együtt a berobbant csatornákat takarítja. Egy kávézóban találkozik Celia-val (Nora Arnezeder), egy bájos francia lánnyal. Azonnal egymásba szeretnek, feleségül veszi, és kislányuk születik. Sajnos azonban a baba nem sokkal a születése után súlyos beteg lesz és meghal. Celia ettől annyira összetörik, hogy hazautazik az anyjához vidékre, és otthagyja a fiút, aki papírra veti a történetüket, majd elküldi Celia-nak. Celia, visszafelé utazva Párizsba, ottfelejti a vonaton a táskát, amibe a kéziratot tette. Az elveszett írás miatt kapcsolatuk tönkremegy, a fiatalember végül visszautazik Amerikába. Rory kissé részegen tér haza, ahol feleségének bevallja, hogy a sikerkönyvet nem ő írta. Dora csalódottan otthagyja.

A felolvasásnak vége. Clay azt mondja a közönségnek, hogy ha tudni szeretnék a történet végét, meg kell venniük a könyvet. Daniella felmegy Clay lakására, és még kikérdezi a történet végét: Rory elmegy az öregemberhez, akinek pénzt akar adni, de az nem akarja a pénzt elfogadni. Pár héttel később meghal. Rory behelyezi a kéziratot a sírjába, s a titkot örökre megőrzi. Daniella és Clay megcsókolják egymást, majd Daniella elmegy.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang Leírás
Rory Jansen Bradley Cooper Rajkai Zoltán A film főhőse, kezdő író.
Öregember Jeremy Irons Rosta Sándor A könnyező ablak valódi szerzője, a fiatalember időskori énje.
Clay Hammond Dennis Quaid Kőszegi Ákos A Szavak szerzője, híres író.
Dora Jansen Zoë Saldana Majsai Nyilas Tünde Rory szerető felesége, de a film végére kapcsolatuk megromlik.
Daniella Olivia Wilde Haumann Petra Bájos és szellemes egyetemista lány.
Fiatalember Ben Barnes ? Az öregember fiatalkori énje.
Celia Nora Arnezeder ? A fiatalember felesége.
Rory apja J.K.Simmons ? Rory szeretett, de kissé szkeptikus édesapja.

Források[szerkesztés]