Lisa Marie Nowak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lisa Marie Nowak
Lisa M. Nowak.jpg
Született
1963. május 10. (52 éves)
Washington
Foglalkozása űrhajós
mérnök
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Lisa Marie Nowak témájú médiaállományokat.

Lisa Marie Caputo Nowak (Washington, 1963. május 10. –) amerikai űrhajósnő, kapitány.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1985-ben a Haditengerészeti Akadémián (USAF Academy) repülőmérnöki oklevelet szerzett. 1987-ben kapott repülőgép vezetői jogosítványt. Szolgálati repülőgépei az EA–7L és az ERA–3B támogató repülőgépek voltak. 1993-ban tesztpilóta kiképzésben részesült. Az F/A–18 és az EA–6B technikai változatait tesztelte. 1992-ben a Haditengerészeti Posztgraduális Iskolában repüléstechnikai és űrhajózási mérnök diplomát kapott. Több mint 1500 órát töltött a levegőben, több mint 30 különböző repülőgépet vezetett vagy tesztelt.

1996. május 1-től a Lyndon B. Johnson Űrközpontban részesült űrhajóskiképzésben. Két éves űrhajósképzésének programja: tudományos és műszaki ismeretek, az űrrepülőgép rendszerismerete, fiziológiai képzés. Repülőgép vezetés, vízi- és túlélési gyakorlatok. Kutatási, kísérleti feladatok gyakorlás. Az elsajátított ismeretek eredményes vizsgája után kapható repülési engedély. Kiképzett űrhajósként tagja volt több támogató (tanácsadó, problémamegoldó) csapatnak. Külön kiképzést kapott a kanadai robotkarok működtetéséből. Egy űrszolgálata alatt összesen 12 napot, 18 órát, 37 percet és 54 másodpercet (306 óra) töltött a világűrben.

2007. március 7-én fegyelmi okok miatt köszönt el az űrhajósoktól. 2007. február 7-én Floridában letartóztatták, mert megpróbálta elrabolni William Oefelein barátnőjét. Nowak lett az első űrhajós, akit elutasítottak a NASA-tól. Az ügy hatására kidolgozták a magatartási kódext. A bírósági tárgyalás lezárását követően 2010-ben etikai okok miatt eltanácsolták a Haditengerészettől.

Űrrepülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

STS–121, a Discovery űrrepülőgép 32. repülésének küldetésfelelőse. Tesztelték az űrrepülőgép új biztonsági rendszerét. Logisztikai anyagokat (víz, élelmiszer, tudományos anyagok és eszközök) szállítottak a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Több technikai és egyéb, meghatározott kutatási, kísérleti illetve javítási programot is végrehajtottak. Második űrszolgálata alatt összesen 12 napot, 18 órát, 37 percet és 54 másodpercet (306 óra) töltött a világűrben. 8 500 000 kilométert (5 200 000 mérföldet) repült, 202 alkalommal kerülte meg a Földet.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Viselheti az űrhajós szárnyat.
  • Több katonai, polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésben részesült.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]