Lipták Pál (könyvtáros)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Lipták Pál (festő) szócikkből átirányítva)
Lipták Pál
Született1922. április 14.
Békéscsaba
Elhunyt2007. február 21. (84 évesen)
Állampolgárságamagyar[1]
Foglalkozásakönyvtárigazgató,
festőművész,
könyvkiadó,
műgyűjtő
Kitüntetései
SablonWikidataSegítség

Lipták Pál (Békéscsaba, 1922. április 14.2007. február 21.) Kossuth-díjas könyvtárigazgató, festőművész, könyvkiadó és műgyűjtő.

Élete[szerkesztés]

A békéscsabai evangélikus Rudolf Reálgimnáziumban érettségizett, majd festészeti tanulmányokat folytatott a helyi képzőművészeti szabad iskolákban Sass Árpád, Jankay Tibor, Miklós István, Vasas Károly és Mokos József irányítása, szellemi hatása mellett.

A békéscsabai körzeti könyvtár (1949), majd a Békés Megyei Könyvtár igazgatója (1950-1985). Még nyugdíjas korában is sokat festett és aktív részvevője és szervezője volt a képzőművészeti kiállításoknak.

Munkássága[szerkesztés]

Festői munkássága[szerkesztés]

Békés Megyei Könyvtár

Lényegében autodidakta festő volt, de nem iskolázottság nélkül, művészetének alakulását önművelő tapasztalatai mellett a békéscsabai szabadiskola és Békéscsaba képzőművészeti hagyományvilága (Jakuba János) egyaránt befolyásolta. Kezdeti olajfestési kísérletei után végleg a matt felületeket adó temperafestés mellett döntött.

Az 1950-es években festett a bajai, a hódmezővásárhelyi és a mártélyi művésztelepeken. A vásárhelyi iskolához és festői szemléletmódhoz személyes, baráti kapcsolatok, Kohán György, Németh József révén is kötődött. Művészete az Alföld igézetében, a körösi táj inspiráló közegében fogant. A kisváros poézisét, jellemző életszilánkjait is megragadni tudó expresszív hangoltságú festészetében táj- és városkép, csendélet és figurális kompozíciók egyaránt előfordultak. Rajzok, illusztrációk (rajzos olvasónapló) mellett használati tárgyak és plasztikai értékű elemek vegyítéséből sajátos szobor-féleségeket, kvázi-szobrokat, szellemes jelegyütteseket hozott létre.

Kezdeti expresszív, figurális festészete később absztrakt expresszióba fordult. A szociálisan érzékeny témáktól a filozofikus nonfiguratív ábrázolásig jutott el.

1952 óta volt kiállító művész. Számos vidéki városban és a fővárosban is szerepelt egyéni és csoportos tárlatokon, rendszeres kiállító művésze volt a hódmezővásárhelyi Őszi Tárlatoknak. A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum és a békéscsabai Békés Megyei Könyvtár őriz tőle képzőművészeti alkotásokat.

Emlékkiállítás[szerkesztés]

A békéscsabai Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galéria rendezett emlékkiállítást tiszteletére 2008-ban.[2]

Könyvkiadói munkássága[szerkesztés]

Könyvkiadóként – a könyvek formáját, tipográfiáját is mindig maga tervezte – jelentős sorozatokat tett közzé (Poesis Hungarica I., II. Hasonmás kiadványok, Grafica Hungarica I-X., 1979–1987).

Könyvtárosi munkássága[szerkesztés]

Nevéhez fűződik a Békés Megyei Könyvtár új épületének megteremtése (1972-1985), könyvtári képzőművészeti kiállítások rendszeres rendezése, grafikák, rajzok olvasók részére történő kölcsönzése (artotéka). Létrehozta a megyei könyvtár jelentős 20. századi rajzgyűjteményét. Saját népművészeti (textil-, kerámia-, bútor-), kézirat- és könyvgyűjteménye a régió egyik legjelentősebb magánkollekciója.

Díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Kortárs magyar művészeti lexikon. 2. köt. Budapest, Enciklopédia Kiadó, 2000. Liptál Pál festő, könyvtáros, könyvkiadó lásd 620. p. ISBN 963-8477-45-8

További információk[szerkesztés]