Lil Frakk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lil Frakk
Életrajzi adatok
Születési névBabaitisz Jorgosz Andreasz
Született1999. április 25.
nem ismert
Iskolái
Pályafutás
Műfajoktrap, rap, pop
Aktív évek2018-
Híres dalÍrj már vissza Gyurcsány Feri, Lej, Offwhite, M1
Hangszerénekhang
Tevékenységrapper, műsorvezető
KiadókUniversal Music Group
SablonWikidataSegítség

Babaitisz Jorgosz Andreasz, ismertebb nevén Lil Frakk (1999. április 25. –) a magyar trapszcéna[1] egyik meghatározó alakja.

Dalait főként D.Koms producerrel készíti, de neve mellett gyakran feltűnik Kapitány Máté, Ress, Krúbi, Gege vagy akár Dzsúdló.

Életpálya[szerkesztés]

A Vörösmarty Mihály Gimnáziumba járt, ahol osztálytársa volt Szarvas Dánielnek. A gólyatáborban pedig az akkor 11. osztályos D.Koms volt a patrónusa, aki később meghatározó részese lett projektjeinek.

Érettségi után az ELTE (Eötvös Loránd Tudományegyetemet) tanárszakon kezdte. Az ELTE után 2019-ben került át az SZFE (Színház- és Filmművészeti Egyetem) Televíziós műsorkészítő képzésére. A 2020-as modellváltás során aktívan részt vett az egyetemfoglalásban.

Karrier[szerkesztés]

Kezdetek[szerkesztés]

Már általános iskolás korától kezdve írogatott verseket, majd később megismerkedett a hip-hoppal és így ébredt rá, hogy ezeket a szövegeket ütemre is elmondhatja. Hatással volt rá Fluor Tomi és később a magyar underground hiphop (BSW, SÉF, Siska Finuccsi stb.) Apjaként tekint Gegére, hiszen sokat segített munkásságában, továbbá rengeteget formált zenei karrierjén Kapitány Máté is.

Szarvassal közösen kezdett el alkotni JORGOSZ X SZARVAS néven. Az érettségi évében már nehezen tudtak találkozót összeegyeztetni. Ekkor ismerkedett meg a trap világával. Mivel egy trap szöveget gyorsabban összerakott, megalkotta alteregóját, Lil Frakkot. Művésznevét a szobájában ülve barkácsolta össze, miközben azon gondolkozott a Lil név mellé hogyan adhatná át az igazi magyar életérzést, ekkor akadt meg a tekintete egy Frakk a macskák réme DVD-n és így meg is oldotta a könnyen megjegyezhető egy szótagos művésznevet.

Amikor Lil Frakk elkezdett a trapben mozgolódni, itthon még kevesen foglalkoztak ezzel a műfajjal, és ők is Soundcloudra töltötték fel munkáikat (pl. Gyuris, Ibbigang, Ress, Kapitány Máté). Ekkor még pincekoncerteket tartottak, ahol kb. 50 ember vett részt.

Ismertté válás[szerkesztés]

2018-ban robbant be a köztudatba az Írj már vissza Gyurcsány Feri c. számával, amiről még az Index is cikket írt. 2019-ben jelent meg D.Koms és Lil Frakk első közös albuma, a Brokaz. Az album sokszor humoros szövegekkel dolgozik miközben komoly témákra reflektál. 2020-ban jelent meg második közös albumuk, a Kutyavásár. Ez már egy jóval poposabb, komolyabb album.

2020 márciusában Kapitány Mátéval jelent meg egy közös számuk, ami a karantén életérzését adja át, ez a Kanapé címet kapta. Lil Frakk úgy fogalmazott, hogy „átjött Kapitány Máté barátom és beszéltük, hogy kéne valami dalt csinálni, ugyanis engem lehagyott a lemezéről.” A zene elkészítési folyamatáról készült egy videó is. Lil Frakk és Kapitány Máté sokszor nyilatkozott úgy, hogy ők XVI. kerületi, testvérek erről is készült egy közös daluk (JEEP:A, 16).

2021-ben két single jelent meg. A Bocs februárban Glsch közreműködésével, Márciusban pedig az Exit, aminek a klipjét szintén ő rendezte. 2021 júliusában Ress, Kapitány Máté, Lil Frakk összeálltak, hogy közösen kilépjenek a komfortzónájukból, így született meg a Kontroll.

2021. szeptemberében indult el a Sávlekötő by Lil Frakk zenei podcast.

Jelentős featek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A trap zene a hiphop egyik alműfaja.

Források[szerkesztés]